Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Dokkum
INHOUD

  1. Ronde vanaf Klaarkamp door de polders langs Raard naar Dokkum en terug over de Dokkumer Ee. Afstand ongeveer 18 km. Drie overdragingen.

  2. Ronde vanaf Klaarkamp boven Dokkum langs en terug door Dokkum is voor een deel hetzelfde. Afstand van 23 km. Twee overdragingen. Een combinatie is natuurlijk ook mogelijk.

Kanoverhuur:

Schreiershoek Recreatie, aan de weg naar Oostrum. Zondag vooraf reserveren: Tel.: 0519 24 21 83.

Het beginpunt van deze route is bij de Klaarkampsterbrug over de Dokkumer Ee ongeveer 4,5 km ten westen van Dokkum.

Vanaf Leeuwarden volg je de N355 en dan linksaf de N361 richting Dokkum. tegenover de afslag Rinsumageest (rechts) ga je linksaf. Aan het eind ga je linksaf en meteen weer rechtsaf. Over de brug linksaf kun je goed instappen. Als de vlag wappert is bij het huis koffie en ijs verkrijgbaar.

1. Ronde langs Raard.

Startpunt Klaarkampsterbrug:

Vanaf het beginpunt ga je naar het westen (van Dokkum af). Na een klein stukje kun je rechtsaf onder een brug door. Na ongeveer 2,5 km neem je de eerste zijvaart rechtsaf. Bij de volgende T-kruising ga je weer rechtsaf. Het water wordt steeds smaller en loopt uiteindelijk dood bij een weggetje. Hier moet je overdragen. Er zijn geen steigers, maar het is wel te doen. Aan deze kant is een stenen rand van een duiker, aan de andere kant is een houten rand langs het water. Na een kort stukje zie je recht vooruit het terpdorp Raard. In de kerk worden schilderijen geëxposeerd. Naar rechts onder een bruggetje door maakt de sloot een paar bochten en gaat onder het dorp langs. Na korte tijd kom je uit op de Dokkumer Ee.
Ga linksaf de Dokkumer Ee op, en ga weer linksaf onder een bruggetje door. Je komt bij een dam, maar hier zijn aan beide zijden kano in- en uitstap plaatsen. Na een paar bochten ga je rechtsaf. Af en toe kun je hier hele tapijten van rood kroos tegenkomen. Ga rechtsuit tot je aan het eind bij een T-kruising uit komt. Volgens mijn kaart (ANWB-VVV Waterkaart Friesland 2004/2005, watervast) zou je hier linksaf moeten kunnen. Maar bij de eerstvolgende boerderij denken ze daar anders over. Er is een hek met gaas over het water gemaakt (om de eendjes binnen te houden, of de kajaks buiten???) en je kunt er niet door. Bij de T-kruising ga de dus rechtsaf. Als je Dokkum binnen komt moet je linksaf door een duiker onder de weg. Dan ga je weer rechtsaf en kom je bij een hele mooie oude sluis. Er zijn kanosteigers aan beide zijden. Voorbij de sluizen kun je linksaf of rechtsaf om in het centrum te komen. Ik was hier op een zaterdagmiddag in juli en het was heel gezellig: Veel leuke kleine winkeltjes, amateurschilders aan het werk en talloze radiografisch bestuurbare zeilbootjes op het water. Net buiten Dokkum kun je aan de linkerkant gerookte paling kopen. In de avond wordt een net over het kanaal gespannen om ze te vangen. Een rood licht geeft dan aan dat de doorgang gestremd is. Je moet dan de kano overdragen.2. Ronde van 23 km.

Startpunt is ook bij de Klaarkampsterbrug.

Ga naar het oosten en dan de tweede zijvaart linksaf. Na een kort stukje kom je bij een stuw waar je moet overdragen. Naar het noorden toe ga je bij de eerstvolgende kruising rechtsaf, en na een korte afstand linksaf. Vervolgens bij de viersprong rechtsaf. Nu ga je een heel eind rechtuit naar het oosten toe. Neem de derde zijvaart rechtsaf. Er staat een rood bord: VERBODEN VOOR KANOVAARDERS. Trek je hier niets van aan. Ik heb gehoord dat dit bord is neergezet nadat een ongeluk is gebeurd bij een stuw verderop. Bij de stuw zijn kanosteigers, dus draag hier over. Er is zo'n schuin zelfsluitend houten hek. Maar de een of andere onverlaat heeft hem met een grote roestige spijker vastgetimmerd. Je moet dus over het hek klimmen (is niet moeilijk) of een nijptang meenemen :-) Ga verder naar het zuiden. Bij het volgende kruispunt is de gemakkelijke weg naar Dokkum rechtsaf. Je kort de route dan ongeveer 2 km in. Als je het niet erg vindt 150 meter over te dragen, dan kan ik aanbevelen rechtuit te gaan. Een leuk vaartje met wat bochten loopt dood net voor het Dokkumer Grootdiep. Er is een kanosteiger aan de linkerkant. Maar om bij het Dokkumer Grootdiep te komen moet je een weitje oversteken, dan via een dam naar een tweede weitje, weer een ijzeren hek over naar het derde weitje en dan rechts een ijzeren hek over (niet moeilijk) en het fietspad over. Aan deze kant is een restant van een kanosteiger. De planken zijn weg, de roestige spijkers zijn al door iemand krom geslagen zodat je je daar niet meer aan kunt bezeren. Dan ga je rechtsaf langs een oude steenfabriek, waarvan hieronder een foto. De schoorsteen staat zo te zien op punt van instorten. Vervolgens steeds rechtuit naar het westen toe om in Dokkum te komen. Voorbij Dokkum rechtuit over de Dokkumer Ee tot je terug bent bij het startpunt.

GPS Klaarkampsterbrug: Lat. 53.3157 Lon. 5.9470

Het terpdorp Raard vlak na de eerste overdraging.

Dokkum.

Dokkum.

Oude steenfabriek langs het Dokkumer Grootdiep.

Rijp voor het hijskranenmuseum...

Volgens de ANWB-VVV waterkaart zou het mogelijk moeten zijn Dokkum aan de zuidkant via de Woudvaart te verlaten. Je zou dan door of langs het natuurgebied Geastmermar komen. Aan het begin van de vaart staat een bord dat aangeeft dat de maximum doorvaarthoogte 60 cm is, dus dat zou geen probleem moeten zijn. Dit bleek echter alleen voor de eerste brug te gelden. Na een bocht naar rechts loopt de vaart dood bij een drukke weg. Met wat moeite (vanwege de begroeiing) lukte het me rechts uit te stappen en over te dragen. Aan de andere kant is het gemakkelijk instappen en zo te zien loopt de vaart hier gewoon verder. Maar na een tijdje is het water gedempt. Er ligt zachte aarde met een waarschuwingsbord voor drijfzand en er is verderop zo te zien alleen dicht begroeid riet. Helaas moest ik dus weer terug. Ik ben toen maar via de Dokkumer Ee teruggevaren naar het beginpunt.

Weerstation Kollumerzwaag.