Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Enkhuizen
INHOUD

Een kanoroute van 17 km met als beginpunt Grootebroek. Eventueel uit te breiden met omwegen in Enkhuizen of een omweg langs Broekerhaven.

Op deze route kan het op een zonnige zondag aardig druk kan zijn. De doorvaarthoogte is op veel plaatsen niet meer dan 60 cm, dus grote boten komen hier niet.

    Kanoverhuur:

  • Lutjebroek: Rijo Botenverhuur, Past Gielenstraat 16, 1614LM Lutjebroek.

Startpunt Grootebroek

Verlaat de N302 (Hoorn - Enkhuizen) in de richting Venhuizen. Je gaat twee keer rechtuit bij een rotonde. Daarna over de spoorlijn rechtsaf de Molenbuurt in. Links is een kanosteiger.

Vanaf het startpunt vaar je in westelijke richting. Je gaat gelijk rechtsaf en volg de pijltjes met een [3]. Je gaat dan bij Lutjebroek rechtsaf onder de spoorbrug door. Je komt langs café De Paus en gaat verder in noordelijke richting naar het natuurgebied De Weelen. Bij een T-kruising ga je rechtsaf en volg [1]. Even verder zie je aan de linkerkant een uitkijkpunt. hier vandaan heb je een mooi uitzicht over de Lutjebroeker Weel. Een stuk verder zie je aan de rechterkant een brug met een bord Streekbos erop. Hier kun je afslaan voor een bezoek aan het recreatiegebied. Op een warme dag kun je hier ook vanaf een zandstrandje zwemmen. Richting Enkhuizen volg je de pijlen [2]. Als je aan beide kanten van het water huizen ziet moet je ergens net voor een brug rechtsaf. Verderop moet je weer ergens linksaf. Er zijn veel zijvaarten, maar het staat duidelijk aangegeven: gewoon [2] blijven volgen tot je Enkhuizen voorbij bent. Natuurlijk kun je van de route afwijken om een stuk door de grachten van Enkhuizen te varen. Net buiten Enkhuizen is een Mc Donalds. Je kunt deze bezoeken door rechtsaf een zijslootje in te varen. Je komt dan aan de achterkant uit waar je uit kunt stappen. Verderop vind je bord met een overzicht van de route. Je kunt hier linksaf langs Broekerhaven naar het haventje De Kolk, waar een oude overhaal (scheepslift) te zien is. Even verder kom je langs de molen Ceres. Vervolgens kom je langs het industriegebied van Bovenkarspel met rechts inhammen wat de restanten zijn van wat ooit een veiling is geweest. Bij Grootebroek ga je rechtsaf naar het instappunt.

In Enkhuizen is het mogelijk een ronde via de IJsselmeer-haven te maken. Je moet dan aan de oostkant twee keer overdragen. In- en uitstappen is door de lage kanten goed te doen. Bij de tweede overdraging is een drijvende kanosteiger. Je vaart dan langs de Dromedaris rechtsaf de Binnenhaven in. Aan het eind kun je bij de brug overdragen. Je draagt de kano over de weg die naar beneden loopt naar de lager gelegen binnengracht. In Enkhuizen zijn geen sluizen tussen het binnenwater en het IJsselmeer.

Kaartje met kanovaarwater in de omgeving van Enkhuizen. Het is mogelijk van Enkhuizen naar Medemblik te varen. De rode cijfers geven aan waar de wegwijzers op het water naartoe wijzen. Op deze wijze is in het hele gebied duidelijk aangegeven welke richting je moet kiezen.
GPS startpunt: Lat 52.6948, Lon 5.2167.

Grootebroek.

Lutjebroeker Weel.

Kanosteiger voor overdraging tussen De Kadijk en de Molensloot.

Aquaduct over de Molensloot.

De toegang tot Enkhuizen.

Enkhuizen.

Ouwe zooi in het rooi.

Broekerhaven.

De overhaal bij Broekerhaven is nog steeds in gebruik. Boten worden aan de ene kant uit het water getild, en aan de andere kant te water gelaten. Er zijn kanosteigers aan beide kanten, zodat je per kano het Markermeer kunt bereiken. Bij het haventje is een camping en twee restaurants: De Woeste Hoogte en De Buren.

Molen Ceres bij Bovenkarpsel.