Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Enkhuizen
INHOUD

Een kanoroute van 17 km met als beginpunt Grootebroek. Eventueel uit te breiden met omwegen in Enkhuizen of een omweg langs Broekerhaven.
Een ronde door Grootebroek, Bovenkarspel en Broekerhaven is 13,8 km. Er zijn geen overdraagpunten.

Veel mensen hebben hier een bootje. Hierdoor kan het op een zonnige zondagmiddag aardig druk zijn op het water.

Een kaartje met het vaarroutenetwerk van oostelijk West-Friesland is te zien op de site Ons Westfriesland.

    Kanoverhuur:

  • Lutjebroek: Rijo Botenverhuur, Past Gielenstraat 16, 1614LM Lutjebroek.

Startpunt Grootebroek

Verlaat de N307 (Hoorn - Enkhuizen) bij de afslag Venhuizen richting Grootebroek. Bij de rotonde ga je rechtsaf de Raadhuislaan op. Bij de volgende rotonde ga je rechtuit. Vlak na de brug ga je linksaf de Molenbuurt op. Gelijk weer linksaf kom je via het onverharde deel bij het water. Bij de brug is een kanosteiger, maar er is een lage kant zodat je ook op andere plekken in kunt stappen.
Om bij de boothelling te komen rij je de Molenbuurt voorbij en passeer je de spoorlijn. Bij de viersprong in het centrum ga je rechtuit. Net voor de volgende rotonde is rechts een boothelling. Er is parkeergelegenheid en hier kun je ook goed instappen.

Vanaf het startpunt Molenbuurt vaar je in westelijke richting Bij de eerste kruising ga je rechtsaf over het aqueduct. Vervolgens ga je bij knooppunt 23 rechtsaf onder een spoorbrug. Je komt langs café De Paus en gaat verder in noordelijke richting naar het natuurgebied De Weelen. Bij de T-kruising (33) ga je rechtsaf. Bij knoopunt 31 kun je rechtsaf voor een bezoek aan het Streekbos. Er is een strandje waar je kunt zwemmen, of je kunt het restaurant IJgenweis bezoeken.
Naar Enkhuizen ga je rechtuit en volg de borden naar knooppunt 30. Hier ga je door een port het oude centrum van Enkhuizen in. Je gaat rechtuit en aan het eind ga je bij de T-kruising rechtsaf, en daarna linksaf. Bij knooppunt 29 verlaat je de stad. Onder de spoorbrug door ga je even verder rechtsaf. Je komt langs een Mc Donalds. Er loopt een vaart naartoe en aan de achterkant is een lage kant waar je kunt uitstappen. Bij knooppunt 27 kun je linksaf voor een omweg langs Broekerhaven. Even verder kom je langs de molen Ceres. Hier is ook lunchrestaurant De Molenwiek. Achter de molen is een kanosteiger. Verder kom je langs het industriegebied van Grootebroek. Vervolgens kom je terug bij het startpunt Molenbuurt.

In Enkhuizen is het mogelijk een ronde via de IJsselmeer-haven te maken. Je moet dan aan de oostkant twee keer overdragen. In- en uitstappen is door de lage kanten goed te doen. Bij de tweede overdraging is een drijvende kanosteiger. Je vaart dan langs de Dromedaris rechtsaf de Binnenhaven in. Aan het eind kun je bij de brug overdragen. Je draagt de kano over de weg die naar beneden loopt naar de lager gelegen binnengracht. In Enkhuizen zijn geen sluizen tussen het binnenwater en het IJsselmeer.

GPS startpunt Molenbuurt: N 52.6948, E 5.2167.

Downloadbare GPS-track (13,8 km): Stedebroec.

Downloadbare GPS-track (22,9 km): Enkhuizen.

Grootebroek: startpunt bij de Molenbuurt.

Lutjebroek.

Doodlopend kanaal in het natuurreservaat Lutjebroeker Weel.

Kadijk.

De poort naar Enkhuizen.

Door de poort.

Enkhuizen.

Ouwe zooi in het rooi.

Enkhuizen.

Broekerhaven.

De overhaal bij Broekerhaven is nog steeds in gebruik. Boten worden aan de ene kant uit het water getild, en aan de andere kant te water gelaten. Er zijn kanosteigers aan beide kanten, zodat je per kano het Markermeer kunt bereiken.

Overhaal Broekerhaven.

Molen Ceres in Bovenkarspel. Er is een lunch-restaurant met een kanosteiger achter de molen.

Op oudejaarsavond 2019 is de molen Ceres afgebrand.

Grootebroek.

Grootebroek: aquaduct over de Molensloot.

De Tocht bij Bovenkarspel.