Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Lauwersmeer
INHOUD

Ronde van 37,5 km. langs Zoutkamp en terug over het Keegensterried.

Aan het eind van de zomer is door plantengroei het Keegensterried moeilijk bevaarbaar.

Startpunt Nieuwe Dokkumer Zijlen:

Het startpunt is gemakkelijk te vinden. Vanaf Leeuwarden ga je naar het oosten op de N355. Net voor Buitenpost ga je bij een rotonde linksaf de N538 op richting Lauwersoog. Voorbij Kollum maakt de weg een bocht naar rechts en vervolgens naar links. Het startpunt is rechts net over de brug. Hier is een parkeerterreintje en een goede kanosteiger.

Vanaf Nieuwe Zijlen vaar je oostwaards. Na een bocht naar links komt het op een slenk uit. Je kunt het eilandje Senner Oog rechts of links passeren. Aan de westkant is een aanlegplaats. Verderop kom je op het Lauwersmeer. Volg de rechter oever langs de Sennerplaat. Een stukje van het land af zijn stenen dijkjes gemaakt om het land tegen golfslag te beschermen. Het water hier achter is eigenlijk domein voor de vogels, maar in geval van nood kun je hier beschutting zoeken. Je moet dan een brede slenk, het Simonsgat, oversteken. Aan de overkant volg je de in het water gestoken takken die de ondiepten aangeven. Verderop is nog een slenk, maar die is een stuk smaller. Net er voorbij maakt het land een bocht naar rechts. Dit is de ingang van de Zoutkamperril die naar Zoutkamp gaat. Als je Zoutkamp nadert ga je rechtuit door de grote sluis naar het Reitdiep. De sluis staat onder normale omstandigheden open. Vervolgens kun je rechts bij Camping De Rousant overdragen naar de Lauwers. Ik heb het de eigenaar van de camping gevraagd. Deze heeft geen bezwaar als je hier met de kano overdraagt. Ik had er twee uur over gedaan om tot hier te komen.
De Lauwers maakt een grote bocht naar rechts. Je komt voorbij de dorpjes Lauwerszijl en Munnekezijl. Bij de brug van Munnekezijl is een picknicktafel en er is zelfs een wc. Voorbij Munnekezijl ga je de eerste zijvaart naar rechts in. Je komt bij een brug met rechts een rij boerderijen. Dit heet De Leegte. Na 300 meter ga je rechtsaf een smalle zijvaart in, het Keegensterried. Je komt bij een betonnen dam met ijzeren deuren. Hier moet je overdragen. Deze vaart zit vol kronkels. Er zijn een paar zijslootjes, die na een kort stukje zichtbaar zijn afgedamd. Je volgt dus steeds de hoofdvaart. Op een zeker moment is er een scherpe bocht naar links van bijna 180 graden. Dan zie je grote satellietschotels in de verte. Verderop kom je hier vrij dicht langs. Als je Kollum nadert kom je bij een nieuw gemaal. Er zijn kanosteigers, maar de kanten zijn erg glad. Even verderop is een oude sluis. Deze lijkt me met de bouw van het gemaal vrij nutteloos, maar hij is er nog steeds en de sluisdeur is soms dicht. Die zal denk ik door de stroming wel open gaan zodra het gemaal gaat pompen. Een graafmachine heeft hier mooie schuine kanten gemaakt, maar die zijn voor het in- en uitstappen niet handig. Even verderop ga je rechtsaf het bredere kanaal op. Aan het eind ga je onder een brug door en dan weer rechtsaf. Dit is het Dokkumer Diep. Na een bocht naar links zie je rechts de brug waar het start en eindpunt van deze tocht is. Er is een kanosteiger links net voor de brug.

GPS Willem Loréslûs: N 53.3170, E 6.1593.
GPS Zoutkamperril: N 53.3453, E 6.2759.
GPS Munnekezijl: N 53.3017, E 6.2742.

Startpunt bij de sluis in de Dokkumer Nieuwe Zijlen.

Monument bij de Willem Loré Sluis in de Dokkumer Nieuwe Zijlen. Het dateert uit 1729 toen de dijk en sluizen gereed kwamen.

Zeearend op ware grootte uit ijzer gesneden.

Simonsgat.

Zoutkamperril.

Zoutkamperril.

Zoutkamperril.

Zoutkamperril.

Zoutkamperril.

Zoutkamp.

Keegensterried.

Keegensterried.

Zoutkamp

De sluizen in Zoutkamp staan open. Er is een grote drijvende kanosteiger bij de sluis naar het Reitdiep. Parkeren is hier echter moeilijk, en is alleen voor korte tijd toegestaan. Dit is daarom geen geschikt startpunt. Langs het Reitdiep is een boothelling waar je te water kunt gaan. Dit is over de weg 3 km. vanaf het centrum van Zoutkamp.