Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Giethoorn
INHOUD

Een kanoroute van 25 km. door het noordelijk deel van de Wieden langs Wanneperveen en Giethoorn. Het is mogelijk de tocht in te korten.

Je moet deze route zoals beschreven rechtsom maken omdat in Giethoorn eenrichtingverkeer is. Je mag er alleen van zuid naar noord doorheen. Het is aan te raden op drukke dagen (zomervakantie, zondagmiddag en feestdagen) Giethoorn te mijden. Er zijn dan massa's electrobootjes op het water, en veel huurders kunnen er niet goed mee omgaan. Met een kano ben je dan erg kwetsbaar. In de avond is een doorvaart meestal wel goed te doen.

Kanoverhuur op diverse locaties: http://www.giethoorn.info.

Kanoverhuur, bed and breakfast en informatie over de omgeving vind je op de site van Mol/Groenewegen.

Naar het beginpunt:

Verlaat de A32 tussen Zwolle en Heerenveen bij afslag 5 (Steenwijk Zuid) als je uit het zuiden komt, en bij afslag 7 (Steenwijk Noord) als je uit het noorden komt. Volg de N333 in oostelijke richting (Emmeloord). Ga linksaf de N334 op richting Giethoorn. De weg loopt langs een kanaal. Voordat je bij bebouwing komt loopt de weg bij de derde parkeerplaats rechts iets omhoog. Bij deze parkeerplaats kun je goed instappen. De kanten zijn een beetje hoog, maar het is best wel te doen. Aan het gras heb je genoeg houvast om in en uit te kunnen stappen.

Vanaf het startpunt vaar je een kleine 100 meter naar het zuiden en vervolgens linksaf onder de hoofdweg door. Na de volgende brug is een bocht naar recht, en vervolgens ga je linksaf de Noorder Stouwe op. Sommige kruispunten in dit gebied zijn gemarkeerd met genummerde palen. Bij nr.8 ga je rechtuit. Bij nr.9 is op het kruispunt een klein eilandje. Hier is links een uitstapplaats, maar er is geen steiger en er groeit riet zodat het zonder natte voeten vrijwel onvermijdelijk zijn. Hier ga je linksaf, en vervolgens bij nr.10 rechtsaf de Zuider Stouwe op. Deze vaart leidt naar de Bovenwijde. Op de Bovenwijde volg je de oostelijke kant naar het zuiden. Tegenover het Zwemeiland (waar in de zomer gezwommen kan worden) is links de ingang van een vaart. Deze ga je op. Bij nr.2 ga je rechtsaf. Vervolgens bij nr.3 linksaf en bij nr.4 weer rechtsaf. Bij nr. 5A. ga je linksaf de Haagjesgracht op door Wanneperveen. Bij de brug van Wanneperveen is rechts een winkel en uitstapmogelijkheid. Ga verder over deze vaart totdat je rechtsaf onder een brug door kunt. Aan de andere kant van de brug is een goede kanosteiger. Je vaart nog een stukje verder aan de westkant van de weg en vervolgens is er een bocht naar rechts. Bij de volgende kruising nr.6V zie je links een zwarte schuur van Natuurmonumenten. Hier ga je rechtsaf. Volg deze vaart tot Westeinde. Na de blauwe ophaalbrug ga je meteen linksaf. Je komt langs zomerhuisjes. Bij een witte loods ga je rechtsaf. Bij het volgende kruispunt nr.A ga je linksaf naar het meertje Zuideindiger. Hier is veel riet. Volg de rechterkant naar een smalle doorgang door het riet. Dan kom je op open water. Ga naar het noorden de vaart op. Al snel kom je bij de eerste huizen van Zuideinde. Blijf de hoofdvaart volgen door Zuideinde en door Giethoorn. Aan het eind van Giethoorn is een scherpe bocht naar rechts. Na de bocht ga je linksaf en meteen weer rechtsaf. Vervolgens linksom om de voormalige camping De Bramen heen. Hier worden nu recreatiehuisjes gebouwd. Deze vaart komt uit op het meertje Molengat. Steek het meertje over en ga bij nr.5A linksaf. Vervolgens meteen weer rechtsaf en je komt door Noordeinde. Na het dorp kom je weer op het stuk van het begin van de route. Bij het Kanaal Beukers-Steenwijk is het een klein stukje rechtsaf naar het startpunt.

GPS: Lat. 52.7576 Lon. 6.0804

Giethoorn.

Haagjesgracht ten zuiden van Wanneperveen.

Wanneperveen.

Zuideinde.

Zuideinde.

Bovenwijde.

Gemarkeerde kanoroutes:

De hier beschreven route komt grotendeels overeen met de rode route (de omweg langs Wanneperveen en Westeinde is extra).
Meer naar het zuiden loopt de gele route (10 km).

Fanfare

Bert Haanstra's film Fanfare (1958) is in dit gebied opgenomen. De film gaat over twee concurrerende fanfares. Bij een wedstrijd ontstaat een ruzie en beide bands beginnen tegelijk te spelen. Het publiek stopt de vingers in de oren omdat iedereen denkt dat het niet om aan te horen is... In de film krijg je een goed beeld van hoe het leven in de 50er jaren in Giethoorn was. Een kneuterig boerendorp zonder wegen zodat alle transport per boot ging.