Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Giethoorn
INHOUD

Een kanoroute van 23,6 km. langs Wanneperveen en Giethoorn. Het is mogelijk de tocht in te korten.

Je moet deze route zoals beschreven rechtsom maken omdat in Giethoorn eenrichtingverkeer is. Je mag er alleen van zuid naar noord doorheen. Het is aan te raden op drukke dagen (zomervakantie, zondagmiddag en feestdagen) Giethoorn te mijden. Er zijn dan massa's electrobootjes op het water, en veel huurders kunnen er niet goed mee omgaan. Met een kano ben je dan erg kwetsbaar. In de avond is een doorvaart meestal wel goed te doen.

Kanoverhuur:

Beginpunt Thijssengracht

Vanaf Heerenveen: Verlaat de A32 bij afslag 7 en volg de N333 richting Emmeloord.
Net voorbij Steenwijk ga je over een brug en dan scherp linksaf. Bij het kanaal ga je rechtsaf en volg de smalle weg. Net voor een brug is rechts het startpunt. Dit is een aanlegplaats voor passanten, maar bij de brug is als het goed is een klein stukje lage kant over waar je kunt instappen als er boten liggen.

Beginpunt Wanneperveen

Neem vanaf de A32 afslag 5 richting Zwartsluis (N375). Vervolgens ga je rechtsaf bij de afslag Wanneperveen. In Wanneperveen ga je rechtuit de Dominee AC van Raalteweg op. Na een bocht naar links ga je rechtsaf. Aan het eind van de weg (bij nr. 55) ga je rechtsaf. Hier is een kleine boothelling. Er zijn lage kanten waar je te water kunt gaan.

Ronde van 23,6 km vanaf de Thijssengracht (GPS-track)

Deze route komt grotendeels overeen met de gemarkeerde rode route. Er is een extra lus langs Wanneperveen.
Steek het Kanaal Beukers-Steenwijk over en ga onder de brug de Benedeenstouwe op. Neem de tweede zijvaart rechtsaf. Steek de Bovenwijde naar het zuiden over in de richting van een schuur. Het meer is erg ondiep, ongeveer een meter. Iets naar links is een eiland met alleen een paar bomen. Je kunt hier de kant op voor een pauze. Er zijn rondom lage kanten. Dit is een kunstmatig eiland van opgespoten zand en het heeft geen naam. Er is een zwemgedeelte aan de zuidkant. Vanaf dit eiland vaar je in oostelijke richting naar de Paasloërvaart. De ingang wordt door een rode driehoek gemarkeerd. Bij een pijl van de rode route ga je rechtsaf. Volg de rode pijlen linksaf en rechtsaf. Vanaf de Brouwersgaten ga je linksaf onder een fietsbrug door. Even verder is rechts een grasveld met lage kanten. Hier is ook een kleine boothelling (alternatief startpunt). Vaar verder naar het zuiden langs Wanneperveen. Ga rechtsaf onder een brug door en volg de bochten naar links en even verder naar rechts. Bij de volgende zijvaart ga je rechtsaf. Aan het eind van deze vaart ga je onder een brug door en dan linksaf. Bij een grote zwarte schuur ga je rechtsaf. Neem de eerstvolgende zijvaart linksaf. Je passeert een klein meertje met een eiland. Volg de smalle vaart naar de Zuideinderwijde. Steek dit meer in noord-westelijke richting over. Een rode driehoek markeert de ingang van de Jonkersgracht. Volg deze vaart naar het noorden door Zuideinde en Giethoorn. Aan het eind van Giethoorn is een scherpe bocht naar rechts. Voorbij de bocht ga je linksaf en gelijk weer naar rechts. Volg deze vaart in noordelijke richting door Noordeinde. Je komt bij een meertje, het Molengat. Vaar in noordelijke richting naar een korte vaart. Bij de kruising ga je linksaf. Nadat je het Kanaal Beukers-Steenwij overgestoken bent ben te terug bij het startpunt.

GPS:
Thijssengracht: N 52.7444 E 6.0760
Wanneperveen Bovenboerseweg: N 52.7090 E 6.1215

Downloadbare GPS-track (23,6 km): Giethoorn.

Giethoorn Noordeinde.

Giethoorn Noordeinde.

Eiland in de Bovenwijde.

Eiland in de Bovenwijde.

Brouwersgaten.

Brouwersgaten gezien vanaf een fietsbruggetje.

Wanneperveen.

Giethoorn Zuideinde.

Giethoorn Zuideinde.

Giethoorn.

Giethoorn.

Gemarkeerde kanoroutes:

De hier beschreven route komt grotendeels overeen met de rode route (de omweg langs Wanneperveen en Westeinde is extra).
Meer naar het zuiden loopt de gele route (10 km). Dit is in wezen een verkorte versie van de rode route.

Giethoorn Village

Voor meer informatie over Giethoorn kun je terecht op de website Giethoorn Village.

App

Giethoorn Village heeft een app gemaakt met een vaarroute door Giethoorn. Er is een versie voor Android en een voor iPhone.

Fanfare

Bert Haanstra's film Fanfare (1958) is in dit gebied opgenomen. De film gaat over twee concurrerende fanfares. Bij een wedstrijd ontstaat een ruzie en beide bands beginnen tegelijk te spelen. Het publiek stopt de vingers in de oren omdat iedereen denkt dat het niet om aan te horen is... In de film krijg je een goed beeld van hoe het leven in de 50er jaren in Giethoorn was. Een kneuterig boerendorp zonder wegen zodat alle transport per boot ging.

Thijssengracht

De gracht is vernoemd naar een vroegere eigenaar. Heeft dus niets te maken met Jac.P. Thijsse (zonder n).