Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

FAQ ofwel: Veel Gestelde Vragen
INHOUD

Waar kan ik een kano/kajak huren?

Kijk eens op de site van The Naked Kayaker (ook voor geklede kanovaarders :-)

Kun je in Nederland overal vrij kano varen?

Je mag in Nederland overal zonder toestemming het water op, behalve waar aangegeven staat dat het niet mag (bijvoorbeeld sommige natuurgebieden). Er zijn wel uitzonderingen: De Rotterdamse haven en het Amsterdam-Rijnkanaal zijn verboden (het kanaal oversteken mag wel). Verder is op de Reeuwijkse Plassen een ontheffing nodig.

Kun je in België overal vrij kano varen?

In België kun je overal zonder toestemming het water op, tenzij het anders staat aangegeven. Voor zover mij bekend is Brugge de enige uitzondering. In België bestaat de immatriculatieplaat ofwel taksplaat. De regelgeving hierover is erg onduidelijk. Het lijkt bedoeld te zijn voor alleen gemotoriseerde vaartuigen en zeilschepen, maar kano's worden niet expliciet als uitzondering vermeld. Niet-Belgische vaartuigen zijn uitgezonderd voor de immatriculatieplaat. Je zou dus een aankoopbewijs op zak moeten hebben. In de praktijk worden kajakers nooit vragen geteld, ik denk omdat de autoriteiten het zelf ook niet weten wat de wetgever bedoelt.

Heb je in Groot-Brittannië een vergunning nodig?

In Groot-Brittannië is alleen water wat door getijstroming met open zee in verbinding staat vrij toegankelijk. Verder heb je overal toestemming nodig van de eigenaar of beheerder van het water. Ongeveer 2000 mijl aan kanalen en andere waterwegen zijn in bezit van British Waterways. Om deze wateren te mogen bevaren moet je een vergunning hebben en een uitgebreide WA-verzekering van 10 miljoen pond. Je kunt een vergunning voor een maand bij BW aanvragen als je kunt aantonen dat je de benodigde WA-verzekering hebt. In Nederland gaan WA-verzekeringen meestal niet tot het extreem hoge vereiste bedrag. Het eenvoudigst is daarom om lid te worden van de British Canoe Union. Dit kost £32,75 per jaar (2009) voor volwassenen zonder wedstrijd licentie. Lidmaatschap geeft toegang tot de kanalen van British Waterways en is inclusief de vereiste WA-verzekering. Je krijgt dan ook zonder extra kosten 6x per jaar het blad Canoe Focus thuis gestuurd. Aanvragen duurt ongeveer 2 weken. Betalen kan alleen met credit-card. Je krijgt een sticker om op de boot te plakken en een pasje. Om op de paden langs de kanalen te mogen fietsen heb je ook een vergunning nodig. Deze is na registratie gratis te krijgen (downloaden) bij de Canal and River Trust.

Kan ik bij u een kano of kajak huren?

Nee, ik deel alleen informatie over waar je kunt varen. Als er kanoverhuur is staat dat op de betreffende pagina vermeld. Ik heb geen commerciële relatie met kanoverhuurders, dus u moet zelf contact opnemen. Zelf heb ik maar een kajak, en die is niet te huur.

Waar kan ik in Nederland wildwater kanoën?

Dat kan onder andere in Zoetermeer: http://www.dutchwaterdreams.nl/. Ook in Hardenberg (Overijssel bij de Duitse grens) kun je wildwatervaren: http://www.hardenberg.nl/wildwaterbaan/

TKBN

Landelijke kanovereniging.

BCU

British Canoe Union.