Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Oudega
INHOUD

Ronde van 20,8 km.

Een keer overdragen. Je komt over verschillende meren. Deze tocht is moeilijk of zelfs gevaarlijk als er veel wind staat. Maak deze tocht alleen op een windstille dag.

Kanoverhuur:

Watersportbedrijf De Werff, Hoytemadyk 2, 8614 AR Oudega.
Tel.: 0515-469960 / 06-48636430 (Bart)

Startpunt naast de ingang van Camping De Bearshoeke:

Vanaf de Afsluitdijk verlaat je bij Bolsward (afslag 17) de A7 en rijd je naar het zuiden over de N359. Bij Tjerkwoud ga je linksaf en over de brug rechtsaf. Blijf de weg over de dijk volgen. Na een kilometer voorbij Blauwhuis ga je rechtsaf richting Oudega. Je rijd door het centrum en gaat dan rechtsaf. Je ziet de camping aan de rechterkant.
Vanaf de A6 (Emmeloord-Joure) sla je af bij Oosterzee. Volg de N354 langs Spannenburg. Bij de rotonde net voor Woudsend ga je rechtsaf en blijft de N354 volgen. Bij Hommerts ga je linksaf richting Oudega. In het dorp ga je linksaf.

Naast de ingang van de camping is een aanlegplaats met een boothelling. Er is geen kanosteiger, maar instappen is hier goed te doen. Let voordat je gaat varen op de wind en de weersverwachting.
Je vaart het meer op en houd een westelijke richting aan. Je komt voorbij een eilandje met een aanlegplaats. Je kunt hier pauzeren, maar er ligt wel veel eendenpoep... Vaar verder in zuidwestelijke richting. Het meer wordt smaller en houd rechts van de vaargeul aan. Je komt voorbij een fietspontje. Bij een kruising met rechtuit een meertje ga je rechtsaf en even verder linksaf de smalle vaart op. Bij een splitsing ga je schuin rechtsaf de zijvaart op. Even verder kom je bij het enige overdraagpunt op de route. Er zijn goede uitstapplaatsen. Je vaart verder langs It Heidenskip. Dit is niet meer dan een paar kleine huisjes en een klein kerkje. Je komt bij het meertje Hofmar. Steek deze over. De ingang aan de overkant is net links van een boerderij. Dit is een korte vaart naar het Fluessen. Dit is een groot meer. Je vaart naar links en volgt de noordelijke oever. Je laat een eiland met bomen rechts liggen. Aan de overkant vaar de de inham It Piel in. Aan het eind is een kanosteiger met picknicktafel. Hier is ook Camping Flapper. Vanaf hier ga je in noordelijke richting de vaart op langs Gaastmeer. Voorbij het dorp ga je linksaf en je komt op het Groote Gaastmeer. Volg de noordelijke oever naar het westen. De eerste twee inhammen lopen dood. De derde is een doorgang naar het Zandmeer. Je kunt ook doorvaren naar de hoofd-doorgang. Deze is met een driehoek gemarkeerd. Op het Zandmeer ga je naar rechts en volgt de oostelijke oever naar de ingang van de Skrokfeart. Dit is een korte vaart naar het meer Ringwiel. Hier ga je naar rechts en vaart in oostelijke richting naar de vaart Ringwielgrêft. Na een bocht naar rechts ga je linksaf terug naar Oudega. In Oudega ga je linksaf en onder de brug door naar links.

GPS De Bearshoeke Oudega: N 52.9917 E 5.5460

Downloadbare GPS-track (20,8 km): Oudega.

Overdraagplaats in de Heidenskipster Feart (Heidenschapstervaart).

Bij de overdraagplaats in de Heidenskipster Feart (Heidenschapstervaart).

It Heidenskip (Heidenschap).

Fluessen. Houd het eiland met de bomen rechts om richting Gaastmeer te varen.

Kanosteiger met picknicktafel aan het Fluessen bij Gaastmeer. Deze plek is openbaar. Overige aanlegplaatsen in Gaastmeer zijn privé terrein.

Gaastmeer.

Gaastmeer.

Sânmar (Zandmeer).

Skrokfeart (Schrokvaart) naar het Ringwiel.

Wegwijzer naar Oudega.

Oudega.

Oudega

In Friesland zijn twee dorpen met de naam Oudega. Er is Oudega gemeente Smallingerland bij Drachten. Deze route begint in Oudega gemeente Súdwest-Frylân.

Friese plaatsnamen.

Voor veel waterwegen en plaatsen is de Nederlandstalige naam meer algemeen. Maar kleinere plaatsen en vooral waterwegen kennen geen naam in het Nederlands. Op het kaartje gebruik ik daarom Nederlandse en Friese namen door elkaar. Ik weet dat het rommelig is...