Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Leiden
INHOUD

Vanaf het startpunt aan het Oegstgeester Kanaal is het 3 km naar het centrum van de stad.

Hier kun je rondvaren zonder speciale routebeschrijving.

Startpunt aan het Oegstgeester Kanaal:

Neem de A44 Amsterdam - Den Haag. Dit is de snelweg die aan de westkant langs Leiden loopt. Neem de afslag 6 Oegstgeest-Noord richting Oegstgeest. Volg de A444 naar Oesgtgeest. Aan het eind van de weg ga je bij de verkeerslichten rechtsaf en daarna meteen weer rechtsaf. Het startpunt is gelijk rechts zodra je het kanaal ziet. Er is een helling voor boot-trailers en een lage kant voor kano's. Parkeren kun je aan de overkant langs de Hofbroukerlaan.

Zoals je op het kaartje ziet ga je in oostelijke richting en dan rechtsaf het kanaal in dat naar het centrum van Leiden voert. Bij het begin van de stad kom je bij een viersprong. Rechtuit en linksaf lopen dood, dus je moet hier rechtsaf. Je komt langs een windmolen en een fontein. Bij het volgend kruispunt kun je linksaf het centrum in. Vanaf hier kun je de grachten verkennen en de Singel die om de stad heen loopt. In het midden van de stad bij de Burcht is een restaurant met een terras aan het water: Annie's. Er is een lage instap zodat je zo vanuit de kano het terras op kunt. Je kunt terug naar het startpunt via een alternatieve route. Volg de Oude Rijn (heet Galgewater in het centrum) naar het oosten. Hier gaat de blauwe lijn van het kaartje hierboven af. Bij het eerstvolgende kruispunt ga je linksaf het Rijn-Schie-Kanaal op. Je kunt ook de andere blauwe lijn volgen, die komt ook op dit kanaal uit. Ga naar het noorden. Het kanaal gaat naar de Kager Plassen. Maar net als het kanaal breder wordt, ga je linksaf de Groote Sloot op. Aan het eind van het kanaal (1,5 km) ga je bij de jachthaven (staat weer op het kaartje) linksaf. Onder de spoorbrug door kom je terug bij het startpunt. Een langere alternatieve route terug is via de Oude Rijn naar het westen. Je kunt deze helemaal tot vlak bij het strand van Katwijk aan Zee uitvaren. Dat is zo'n 9 km vanaf Leiden. Maar je kunt ook eerder bij Katwijk aan de Rijn rechtsaf het Oegstgeester Kanaal op. Als je deze volgt kom je ook terug op het startpunt. Deze alternatieve route is ongeveer 12 km in plaats van 3 km via de kortste weg.

GPS Oegstgeesterkanaal: N. 52.1879 E. 4.4848.

Trekvaartbrug. De vaart richting Oegstgeest.

Windmolen "De Valk".

Rembrandtbrug over het Galgewater.

Rembrandtbrug.

Rembrandt Atelier aan het Galgewater.

Zijlpoort.

.

.

Groenhazengracht.
Het kleine roze huisje is in 1635 gebouwd. Volgens de geschiedenis woonde hier in de 17e eeuw een Vlaamse prostitué genaamd "Groen Haasje". De gracht is naar haar vernoemd en de kleur van het huisje is altijd roze gebleven.

Doelenpoort.

't Kasteeltje aan de Trekvliet.