Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Wedderveer
INHOUD

Een ronde van 23 km. met 2 overdragingen.

Geen kanoverhuur.

Kamperen langs de Westerwoldse Aa in Wedderveer bij Camping Wedderbergen

Startpunt bij het haventje aan de E. Mulderweg.

Verlaat de A7 (Groningen - Oldenburg) bij Winschoten en neem de N367 richting Blijham. Bij Blijham ga je rechtsaf richting Wedderveer. Zodra je in Wedderveer bent ga je linksaf naar het haventje in het park.

Een ronde van 23 km.

Vanaf de haven ga je linksaf de Westerwoldse Aa op. Je kunt een kleine omweg maken door linksaf de oude rivierbochten te volgen. Verderop ga je onder een brug door en het water wordt steeds breder. Aan de linkerkant kom je voorbij een kanosteiger en vervolgens ga je rechtsaf het Veendiep op. Bij Bellingwolde is een klein haventje met een kanosteiger. Onder de brug door volg je de bochten. Na het laatste rechte stuk kom je bij sluizen die meestal open staan. Mocht dat niet zo zijn, dan zijn er goede kanosteigers. Je gaat rechtsaf het B.L. Tijdenskanaal op. Dit is een wat breder en kaarsrecht kanaal typisch voor deze streek. Je komt bij een stuw met sluizen. Hier zijn kanosteigers. Voorbij de bocht is in Veelerveen aan de linkerkant een kerk waarin restaurant Het Moment is gevestigd. Even verder ga je rechtsaf het Mussel Aa Kanaal op. Bij Veele ga je onder twee bruggen door en even verder zie je rechts een uitstappunt. Je kunt hier overdragen over de zandweg naar de Ruiten Aa. Volg de vele bochten van het riviertje en bij de stuw kun je overdragen bij de uitstapplaatsen. Even verder komt de Mussel Aa samen met de ruiten Aa en vanaf hier heet het Westerwoldse Aa. Het water wordt breder en er zijn geen scherpe bochten meer. Voorbij de volgende stuw kom je langs Wedde en vaar je verder noordwaarts naar Wedderveer.

Ruiten Aa.

In 2008 is de Ruiten Aa verlegd naar de originele meanders. In 2009 is het stuk tussen het Mussel Aa Kanaal en de brug bij Smeerling voor kano's geopend. Dit is maar een klein stukje van 1,4 km. Als het waterpeil hoog genoeg is, kun je echter nog een stuk verder varen. Het is wel wat smaller en er zijn heel veel scherpe bochten (met Google Earth nog niet zichtbaar). Ook maken waterplanten het hier en daar moeilijk om doorheen te peddelen. Er zijn vis-passeerbare stuwen. Die hebben in het midden een uitsparing waar je ook met de kano overheen kunt.

Start bij de haven aan de E. Mulderweg in Wedderveer. GPS: Lat. 53.0859 Lon. 7.0700

Downloadbare GPX-track: Wedderveer.

Vanuit de voormalige sluis tussen het Veendiep en het B.L. Tijdenskanaal.

Veendiep gezien vanaf de brug bij de sluis naar het B.L. Tijdenskanaal.

Sluis en stuw bij Veelerveen.

Mussel Aa Kanaal. Rechts is de drijvende kanosteiger te zien waar je kunt overdragen naar de Ruiten Aa.
Links hier tegenover kun je overdragen naar de Ruiten Aa richting Smeerling (1,4 km). Het water van de Ruiten Aa wordt door een buis onder het kanaal door gevoerd.

Kleine drijvende steiger aan de Ruiten Aa.

Een boom blokkeert de doorvaart in de Ruiten Aa (juli 2015). Je kunt erop stappen en de kajak er overheen trekken.

Ruiten Aa.

Ruiten Aa.

Ruiten Aa.

Terug in Wedderveer.

Ruiten Aa ten zuiden van Smeerling.

Ruiten Aa ten zuiden van Smeerling.

In 2008 is de Ruiten Aa door uitgravingen teruggebracht naar zijn oorspronkelijke loop met meanders zoals die tot 1850 liepen. Ook zijn stuwen gemaakt om het waterpeil constant te houden en er zijn in/uitstapplaatsen voor kano's gemaakt. Hierdoor is het mogelijk geworden vanaf Wedderveer een ronde te varen langs Bellingwolde, Veelerveen, Veele en Wedde. Het is een afwisselend tocht over de brede Westerwoldse Aa, het smalle kanaal Veendiep, de lange rechte kanalen B.L. Tijdenskanaal en Mussel Aa Kanaal en ten slotte via de kronkels van de Ruiten Aa terug op de steeds breder wordende Westerwoldse Aa.

Stuwen

In de Ruiten Aa zijn op twee plekken een paar bevaarbare stuwen achter elkaar gemaakt. In het midden zit een inkeping waar meer water door stroomt. Je moet hier doorheen varen. Nader langzaam recht er op af, en de stroom duwt je er zo overheen. Het hoogteverschil is maar klein.