Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

De Marne bij St. Maur, Parijs
INHOUD

Vanaf het startpunt bij de brug van Avenue du Bac kun je een mooie tocht over de Marne maken stroomafwaarts door de smalle doorgangen om Ile de Ste Catherine en weer terug (10 km). Stroomopwaarts kun je ook ongeveer 5 km. varen tot je bij een stuw komt. Heen en terug dus ook 10 km.

Startpunt:

Het startpunt is bij het clubhuis van de kanoclub SNTM, waar vlakbij de brug een mooie drijvende kanosteiger is. Langs het water is een park. In de kleine straatjes kun je vlakbij gratis parkeren.

Vanaf het startpunt ga je stroomafwaarts. Er zijn een paar kleine eilandjes in de rivier die je links of rechts kunt passeren. Je komt voorbij een waterski-school en een zeilschool. Vervolgens ga je onder een brug door, Pont de Bonneuil. Links is een industrieterrein met loodsen. Dan zie je links een brede haven ingang. Net hier voorbij kun je links een kleine zijstroom invaren. Dit is ook een deel van de Marne. Eigenlijk is er een langgerekt eiland in de rivier. Na een stukje kun je scherp rechtsaf stroomopwaarts via een nog smallere doorgang terug naar de hoofdstroom. Rechtuit kom je voorbij de brug bij een stuw. In de hoofdstroom is een stuw net voor de brug. Ik weet niet of overdragen mogelijk is. Net voordat de Marne in de Seine uitmondt is er nog een stuw. Het is niet toegestaan op de Seine door Parijs te kajakken.

Op een zonnige dag zijn er veel mensen op de Marne aan het recreëren. Je kunt er dan kano's, skiffs en zeilbootjes tegenkomen. Al sedert 1830 kwamen er mensen uit de stad om op het deel van de Marne bij St. Maur te komen varen. Renoir maakte hiervan een schilderij: Les Canotiers.

GPS Clubhuis SNTM: Lat. 48.7914 Lon. 2.5210
GPS Camping Du Tremblay: Lat. 48.8297 Lon. 2.4772

Kano's opladen bij het clubhuis van de SNTM.

Marne.