Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Winsum
INHOUD

    Routes:

  1. Molenrij - Mensingeweer - Schouwerzijl - Warfhuizen - Leens - Molenrij (24 km).
  2. Winsum - Mensingeweer - Baflo - Onderdendam - Winsum (21 km).

De kano-faciliteiten zijn in Groningen erg goed. Overal zijn wegwijzers langs het water die het volgende dorp en de afstand aangeven. Er zijn veel kanosteigers, verschillende met picknick tafels. De bodem van Groningen is min of meer komvormig. Hoe meer je naar het noorden gaat, hoe hoger de oevers zijn want het water-nivo is overal hetzelfde. Je ziet dan steeds minder van het landschap. Voordeel is wel dat je nergens hoeft over te dragen.

1. Molenrij - Mensingeweer - Schouwerzijl - Warfhuizen - Leens - Molenrij (24 km).

Startpunt Molenrij

Ik koos Molenrij als startpunt voor mijn eerste kanotocht in Groningen. Dit ligt in het noorden. Neem de N361 (Groningen-Dokkum) en sla af bij het bord Kloosterburen. Molenrij ligt hier vrijwel tegenaan. In het dorp staat een bordje aangegeven richting De Horizon. Hier is een openbare kanosteiger met parkeergelegenheid er vlak naast. Het weggetje loopt even verderop dood bij Camping De Horizon, waar kajaks (ook Canadezen) verhuurd worden.

Vanaf Molenrij links aanhouden totdat je bij een vaart komt met populieren. Hier linksaf richting Wehe-Den Hoorn. Bijna twee kilometer voorbij het dorp ga je net voor de brug linksaf richting Mensingeweer. Zo'n 2,5 km voorbij het dorp kom je bij het Winsumerdiep. Hier kun je linksaf naar Winsum, maar ik ging rechtsaf. Net voor het Reitdiep pauzeerde ik bij de sluis (die open staat). Bij het Reitdiep aangekomen ga je rechtsaf en vlak erna weer rechtsaf in de richting Schouwerzijl. 1,5 km voorbij het dorp ga je linksaf richting Warfhuizen. Na ongeveer 3 km komt deze vaart uit op een bredere vaart. Hier rechtsaf. Na nog 2,5 km kom je weer uit bij de populieren en is de ronde gemaakt. Hier linksaf richting Molenrij.2. Winsum - Mensingeweer - Baflo - Onderdendam - Winsum (21 km).

Startpunt Winsum:

Een goed startpunt voor deze rond is de kanoverhuur Marenland in Winsum. In Winsum is ook een station, zodat je er vanaf de stad Groningen per trein gemakkelijk kunt komen.

Je vaart naar het westen en gaat dan rechtsaf naar Meningeweer. Voorbij Mensingeweer ga je weer rechtsaf en je vaart door langs Baflo tot je in Onderdendijk bij een T-kruising komt. Hier sla je rechtsaf. Het is dan nog 4 km. terug naar het startpunt. In Onderdendijk is een goede kanosteiger bij de brug. Deze kun je eventueel ook als startpunt van de route gebruiken.

GPS Molenrij: Horizon: Lat. 53.3868, Lon. 6.4042.
GPS Winsum: Marenland: Lat. 53.3314, Lon. 6.5101.
GPS Onderdendam: Lat. 53.3352, Lon. 6.5872

Tussen Winsum en Mensingeweer.

Mensingeweer.

Kanaal Mensingeweer-Baflo.

Rasquerdermaa bij Baflo.

Even ten noorden van Onderdendam.

Onderdendam.

Onderdendam.