Een tocht van 34 km over de Grecht, Oude Rijn, Ziendevaart en de Meije.
Je komt langs vier sluizen. Schutten is gratis in Bodegraven en bij Zwammerdam. In Bodegraven kun je niet overdragen, dus kijk naar de tijden waarop de sluis bediend wordt.Ik weet niet of je bij Woerdense Verlaat moet betalen. Ooit was dit €2,75 bij de Kadewetering en €1,40 bij de Grecht. Maar dat was in de tijd dat je in Bodegraven ook moest betalen. Ik hoor het graag als iemand actuele informatie heeft.
Kanoverhuur:
Geen kanoverhuur langs de route.Startpunt Woerdense Verlaat.
Hier is maar beperkte parkeerruimte. Je kunt bij de brug en sluis in de Kadewetering parkeren of bij de sluis in de Grecht. Ze liggen 700 meter uit elkaar. Je kunt dus de afstand lopen om de auto op te halen. Dat bespaart twee keer schutten. Je kunt echter ook schutten tijdens de bedieningstijden.Verlaat de A2 (Amsterdam-Utrecht) bij Breukelen en volg de N401 voorbij Kockengen. Bij de rotonde ga je rechtsaf de N212 op. Net voor een brug ga je linksaf de N463 op richting Woerdense Verlaat. Net voor de brug ga je linksaf. Bij de huisjes rechts van de weg kun je bij de sluis parkeren. Startpunt is aan de andere kant van de sluis. Draag de kajak over de weg langs de huisjes naar de kanosteiger.
Startpunt bij Bodegraven.
Op de pagina over Bodegraven vind je informatie een goed startpunt tegenover fort Wierickerschans.Tocht van 34 km.
Vanaf de sluis te Woerdense verlaat ga je in zuidelijke richting de Grecht op. De Grecht wordt overigens ook wel Greft genoemd. Dit kanaal is in de 15de eeuw gegraven om Woerden met het noorden richting Amsterdam te verbinden. Het oorspronkelijke plan was een recht kanaal te graven, maar plaatselijke boeren maakten bezwaar omdat hun land dan doorsneden moest worden. Uiteindelijk mochten ze op eigen kosten een kanaal maken om hun landerijen heen. Hierdoor is een kronkelig kanaal ontstaan dat er meer uitziet als een rivier. Het is een heel stil gebied. Er komen niet veel boten voorbij en er loopt alleen een fietspad langs. Op verschillende plaatsen zijn buitendijks stukjes moeras en rietland, de Kamerikse Nessen. Ze zijn in beheer bij Natuurmonumenten. De meeste stukken zijn niet toegankelijk, maar in het zuidelijk deel is een stuk pralallel aan het hoofdkanaal waar je wel met de kano doorheen kunt. Na 8,5 km kom je bij een T-kruising. Linksaf kun je naar Woerden. Je kunt hier een rondje varen om en deels door het centrum. Je gaat rechtsaf de Oude Rijn op. Dit is een iets groter kanaal en hoewel geen belangrijke verbinding, komen hier wel regelmatig boten voorbij. In Niewerbrug is een voormalige tolbrug. Kano's kunnen gratis onder de brug door. In Bodegraven kom je bij een sluis waar je door de hoge kanten en aangemeerde boten niet kunt overdragen. Schutten is gratis. Je vaart naar de sluis en wacht op groen licht. Het volgende dorp is Zwammerdam. Hier ga je rechtsaf de Ziende op. Na korte afstand kom je bij een sluis. Hier kun je goed overdragen, of schutten. Rechtuit ga je naar de Nieuwkoopse Plassen. Meteen na de sluis moet je echter scherp rechtsaf om naar de Meije te varen. Volg de Meije voor 9,5 km. Na 6,7 km. is aan de rechterkant een kanosteiger waar je kunt pauzeren. Een stukje verder is nog een pauzeplaats met kanosteiger. Aan het eind van de Meije is een bocht naar links en kom je op een kanaal dat recht op Noorden af gaat. Bij de viersprong ga je rechtsaf de Kadewetering op richting Woerdense Verlaat. Net voor de sluis kun je rechts bij de lage kant uitstappen. Het handigst is om de kajak te laten liggen en van hier 700 meter naar de volgende sluis te lopen om de auto op te halen. Je kunt hier ook schutten. De eerste sluis, de Slikkendammersluis, is gratis, de tweede weet ik niet.
GPS Woerdense Verlaat: Lat. 52.1534, Lon. 4.8632.
Een meer gedetaileerde kaart van de Niewukoopse Plassen is te zien op de
pagina Nieuwkoop.
Downloadbare GPX track van 33,5 km.: Rijn-Meije. Ik heb gewandeld tussen de sluizen in Woerdense Verlaat, anders zou de route 34 km. zijn.
Kamerikse Nessen.
Grecht.
Grecht.
Kamerikse Nessen.
Nieuwerbrug.
Oude Rijn.
Bodegraven.
Bodegraven.
Meije.
Meije.