Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Fochtelooërveen
INHOUD

Ronde van 8,2 km door de bossen bij het Fochtelooërveen.

Extra: Naar Appelscha 2,0 km x 2 = 4 km. maakt het totaal 12,2 km.
Extra: Naar Oosterwolde 4,3 km x 2 = 8,6 km. maakt het totaal 20,8 km.

Kanoverhuur:

De Jongens van Outdoor biedt een arrangement met fietsen en kano varen.

Naar het startpunt:

Neem de A381 Drachten - Emmen. Sla af in de richting Appelscha (Wester Es). Bij de rotonde ga je rechtuit (Bruggelaan). Bij het kanaal ga je rechtaf net voor of over de brug. Je rijdt voorbij het centrum. Bij de volgende brug ga je linksaf richting Ravenswoud. Je rijdt door het dorpje en dan is na 1,3 km aan de linkerkant (onverharde weg) het startpunt. De kanosteiger is een klein stukje verder voorbij de slagboom.

Route van 8,2 km:

Vanaf het startpunt volg je het kanaal tot aan de T-kruising. Hier ga je rechtsaf en al snel kom je bij het eerste overdraagpunt. Vervolgens volg je de bocht naar links en bij de eerstvolgende zijvaart ga je linksaf. Bij de viersprong ga je rechtsaf. Bij de volgende viersprong ga je rechtuit onder de houten brug door. Volg de bocht naar links. Als je door een (hoge ronde) duiker bent, ga je linksaf. Aan het eind van de vaart is een overdraagpunt waar je naar links gaat. Dit stukje is tot het volgende overdraagpunt maar zo'n 100 meter zodat je er ook voor kunt kiezen het hele stuk over te dragen. Bij de uitzichttoren ga je naar links de vaart op. Volg de bocht naar rechts. Vaar rechtuit tot het eind. Bij de T-kruising kun je rechtsaf terug naar het startpunt of linksaf richting Appelscha.

Als je linksaf gaat kom je langs Ravenswoud. Bij de brug is links een kanosteiger en een picknicktafel. Als je verder vaart ga je door een lage duiker waar je goed moet bukken. Aan het eind van het kanaal kom je in Appelscha. Hier moet je 100 meter overdragen naar de Compagnonsvaart omdat het tussenliggende stukje water wel erg kort is. Bij de Compagnonsvaart kun je rechtsaf richting Oosterwolde. Je moet dan 2x bij een sluis overdragen. Dit kan doordat de kanten laag zijn zonder veel moeite.

Tip: Kijkt u ook eens op de website van Judith Bouma.

 

 

 

GPS: Fochtelooërveen Lat. 52.9780, Lon. 6.3917.

Boksloot.

Compagnonsvaart in Appelscha.

Uitzicht over de Polder Ravenswoud vanuit de uitkijktoren.

Het Fochtelooërveen is een van de laatst overgebleven hoogveen gebieden in Nederland. Hoogveen is nat veengebied dat nog niet door afwatering ingeklonken is. Het eerste stuk is in 1938 al aangekocht door Natuurmonumenten. Nu heeft het gebied een oppervlakte zo groot als de stad Utrecht. Het is de enige plek in Nederland waar kraanvogels broeden. Door het aangrenzend bosgebied de Compagnonsbossen lopen verschillende kanalen. In 2010 is dit gebied heringericht. Verschillende dijken zijn weggehaald en waar dat niet anders kon zijn kanosteigers gemaakt. Je kunt er nu een route van 8,2 km kanoën. Dat is niet zo veel, maar je kunt de tocht uitbreiden met een bezoek aan Appelscha of via de Compagnonsvaart naar Oosterwolde varen. Het gebied is bijzonder mooi om een wandel- of fietstocht te maken. Er is een grote uitzichttoren waar je een mooi uitzicht hebt over het grote hoogveenmoeras op 1 km. vanaf het startpunt (staat aangegeven). Er zijn verschillende fietspaden door en om het Fochtelooërveen.