Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Vlaardingen
INHOUD

Tocht naar Maassluis en terug 17,2 km.

Geen overdraagpunten.

Ronde langs Maasland en Schipluiden 21,6 km

Heel veel overdraagpunten.

Hier is geen kanoverhuur.

Startpunt is bij kanoclub Natsec,

Watersportweg 40, aan de Vlaardingervaart bij Vlaardingen. Neem de A20 van Rotterdam in westelijke richting naar Maassluis. Neem afslag 8 (Vlaardingen West). Sla 2x rechtsaf en volg de Watersportweg. Na een bocht naar links is de kanoclub na 700 meter aan de rechterkant. Voor toegang naar het water, draag de kayak over het fietspad om het clubgebouw heen.

Vanaf de kanoclub is het een klein stukje varen naar rechts en je komt onder de brug de Twist. Even verder loopt het water dood bij een sluis. Die is na inworp van een munt te bedienen, maar dan kun je nog maar een klein stukje verder varen.

Tocht naar Maassluis en terug.

Vanaf de kanoclub vaar je naar links op de Vlaardingervaart. Na 2,4 km kom je bij de Vlietlanden. Rechts zie je restaurant Vlietzicht, waar ook kanoverhuur is. Naar links zijn 3 brede vaarten, de Boonervliet, de Middelvliet en de Noordvliet. Het tussen gelegen land zijn de Vlietlanden, bestaande uit veen dat nooit is ingepolderd en daardoor hoger ligt dan de omliggende polders. Heel uniek in Nederland. Het wordt beheerd door Natuurmonumenten. De Middenvliet is alleen toegankelijk voor roeiboten en kano's, en alleen gedurende de zomermaanden. Alle drie de vaarten lopen parallel naar Maassluis. De Boonervliet loopt dood bij een gemaal, de Middelvliet en Noordvliet bij sluizen in het centrum. Onderweg kom je langs een recreatiegebied aan het meer de Foppenplas. Hier is restaurant 't Jachthuis aan het dwarskanaal dat de drie vaarten verbindt.

Ronde langs Maasland en Schipluiden.

Ik ben vanaf de Noordvliet door Maasland naar Schipluiden gevaren. Net voor het centrum zijn kort achter elkaar twee overdraagpunten. Verder kun je ongehinderd doorvaren naar de Gaag. Daar begint echter de narigheid. Er zijn richting Schipluiden afhankelijk van hoe ver je voorover kunt buigen 7 of 8 lage bruggen waar je moet overdragen. De kanten zijn laag, dus behalve een brandnetel hier en daar is dat niet het probleem. Er is echter maar een meter gras tussen de vaart en de vrij drukke weg. Overdragen is daarom geen pretje en het is ook niet ongevaarlijk. Na 4 overdragingen kom je bij een zijvaart richting de Vlietlanden. Hier is ook een camping en bed-and-breakfast bij Hoeve Bouwlust. Eenmaal bij Schipluiden is het water breed en langs de jachthaven vaar je rechtsaf onder de vroegere spoorbrug door terug naar Vlaardingen.

GPS Natsec: Lat. 51.9269 Lon. 4.3375
GPS Schipluiden, Op Hodenpijl: Lat. 51.9868 Lon. 4.3217

Brug De Twist bij Vlaardingen.

Noordvliet. (Foto van B. de Haan ©, Maassluis)

Maassluis.

Maassluis.

Maasland.

Maasland.

Veel lage bruggen over de Gaag.

Over de voormalige spoorbrug bij Schipluiden loopt nu een fietspad.