Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Rivier Medway
INHOUD

De Medway is een populaire kano rivier. De totale lengte bedraagt 120 kilometer, maar het bevaarbare deel zonder getijde-invloeden tussen Tonbridge en Maidstone is 29 km lang: de Medway Canoe Trail. In Tonbridge kun je een extra ronde van 4 km stroomopwaarts maken. Veel mensen uit de omgeving kanoën dit stuk. Je kunt de 29 km naar Maidstone op een dag varen, maar de meesten doen het in 2 dagen en kamperen onderweg. Het is ook goed mogelijk in Maidstone te beginnen en stroomopwaarts te varen. Meestal is de Medway een heel langzaam stromende rivier. Na een periode van veel neerslag kan het waternivo en de stroomsnelheid echter flink toenemen, dus kijk goed uit voor je de rivier op gaat. De actuele situatie kun je zien op de website van Allington Lock. Over het hele traject zijn bij de sluizen goede kanosteigers.

Vergunning

Als je lid bent van de British Canoe Union (BCU) heb je verder geen vergunning nodig. Plak de lidmaatschapsticker op de kajak. Als je geen lid bent kun je een vergunning voor een week kopen bij:

kanoverhuur

Verhuur van open kano's: Kent Canoes, New House Farm, Kemsing Rd, Wrotham, Kent TN15 7BU. Tel: 01732 886688. (niet aan de rivier gevestigd)

    Startpunten:

  1. Maidstone.
  2. Tonbridge.

Startpunt Maidstone:

Verlaat de M20 (Folkestone - London) bij afslag 5 (rotonde boven de snelweg) richting Maidstone. Bij de volgende rotonde neem je de eerste afslag, en bij de dan volgende de tweede afslag (London Road vervolgen). Dan neem je de tweede zijstraat links, Castle Road. Rij deze uit tot de T-kruising bij het poorthuis. Hier ga je linksaf en aan het eind van de smalle weg kom je bij de sluis. Betaal GBP 2,50 aan de sluiswachter en je kunt door de slagboom doorrijden naar de parkeerplaats bij de boothelling. De sluiswachter zit in het huisje links, of loopt ergens rond. Bij het verlaten van het terrein gaat de slagboom automatisch open, zodat je niet op een bepaalde tijd terug hoeft te zijn.

Bij Allington Lock is een mooie kanosteiger bij de boothelling. Er is ook een openbaar toilet en voor een muntje van 1 pond kun je douchen. Voorbij de sluis is de Medway getijde-rivier. Volgens de Engelse wet heb je op getijde-rivieren geen vergunning nodig. Je kunt hier alleen op komen bij hoog water, met de stroom meevaren en met het volgende hoog water weer terug komen. Het verschil tussen hoog- en laagwater is meer dan 3 meter. Informatie over de getijden is te vinden bij Easytide. Over de stuw is een voetpad naar de aan het water gelegen pub Malta Inn. Je kunt hier met een kano niet aanleggen.

Vanaf Allington Lock vaar je stroomopwaarts en na een korte afstand kom je door het centrum van Maidstone. Aan de linker kant zie je het 14de eeuwse Archbishop's Palace. Na 7,2 km kom je bij de eerste sluis: East Farleigh Lock. Tussen deze sluis en de volgende sluis Teston Lock (3,7 km) is een kampeerveld langs de rivier. Ik weet niet of er voorzieningen zijn. Bij Teston Lock is een openbaar toilet. Voorbij deze sluis kom je langs een gebied waar bij Wateringbury veel boten afgemeerd liggen, niet het rustigste stuk vaarwater dus. Ik ben tot aan Bow Bridge gevaren en toen teruggekeerd naar Maidstone. De volgende sluis zou zijn Hampstead Lock bij Yalding (4,8 km), waar je ongeveer halfweg bent naar Tonbridge. Daar is een pub aan het water, The Anchor Inn, en een theepottenmuseum Teapot Island waar zo'n 3500 theepotten te zien zijn. Bij de sluis is een parkeerstrook langs de weg ter hoogte van de kanosteiger. Hier kunnen echter maar een paar auto's staan. GPS: Lat. 51.2233 Lon. 0.4187.

GPS Maidstone Allington Lock: Lat. 51.2951 Lon. 0.5046
GPS Hampstead Lock (Teapot Island): Lat. 51.2233 Lon. 0.4187
GPS Tonbridge Lower Castle Field: Lat. 51.1974 Lon. 0.2713

Allington Lock in Maidstone. Vanaf hier is de Medway een getijderivier. Verschil tussen hoog en laag water is meer dan 3 meter.

Archbishop's Palace bij Maidstone.

Rivier Medway bij East Farleigh.Startpunt Tonbridge:

Startpunt is bij de boothelling aan het Lower Castle Field parkerterrein in het centrum (bij de Slade). Bij de ingang is soms een hoogte beperking. Als de balk is geplaatst kun je linksaf langs het zwembad rijden en zo via de achterkant alsnog op het parkeerterrein komen. De boothelling is links achteraan het parkeerterrein. Op zondag kun je beter vroeg komen, want veel mensen gaan dan varen en vaak zijn er activiteiten in het park of het zwembad.

De boothelling is aan een zijtak van de Medway. Je kunt naar links varen naar de hoofdstroom. Naar rechts kun je een ronde varen van 4 km en dan kom je verder stroomopwaarts op de Medway. Het wordt aangeraden niet verder stroomopwaarts te varen dan Lucifer Bridge omdat verderop een automatisch bediende (grote) stuw is, die plotseling voor grotere watertoevoer kan zorgen.

Eenmaal op weg op de Medway vaar je door het centrum van Tonbridge, en al na 0,5 km kom je bij de sluis Town Lock. Zoals overal langs de Medway zijn hier goede kanosteigers. Deze is wat lastiger omdat je over de sluis moet overdragen. Voorbij de sluis is de rivier heel mooi en rustig. Op de eerste helft naar Maidstone zijn tamelijk veel sluizen. Na Town Lock kom je na 2,6 km bij Eldridges Lock, dan na 1,6 km bij Porters Lock, vervolgens na 2,0 km bij East Lock, na 1,2 km Oak Weir Lock, na 2,0 km Sluice Weir Lock en vervolgens na 3,6 km bij Hampstead Lock.

Bij Hampstead Lock bij Yalding ben je ongeveer halfweg naar Maidstone. Hier is een pub aan het water: The Anchor Inn, en een theepottenmuseum Teapot Island waar zo'n 3500 theepotten te zien zijn. Bij de sluis is ter hoogte van de kanosteiger een parkeerstrook. Hier kunnen maar een paar auto's staan.

Startpunt bij de boothelling in Tonbridge.

Bij het startpunt in Tonbridge.

Stroomopwaarts bij Tonbridge.

Tonbridge Town Lock.

River Medway.

Yalding.

Teapot Island.

Splashproof guide

Binnenkort komt een downloadbaar pdf-bestand met informatie over de Medway Canoe Trail beschikbaar. Tot die tijd kun je per e-mail een papieren versie aanvragen. Wordt ook kosteloos naar Nederland verzonden.