Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Alkmaar
INHOUD

Ronde om Oudorp: 9 km.

Kanoverhuur:

Camping Alkmaar: 500 meter van de Ringvaart Bergermeer

Startpunt aan de Hoornse Vaart:

Vanaf de Ring N508 sla je bij de verkeerslichten af richting Oudorp. Vlak voor de brug ga je rechtsaf. Rechts is een parkeerterrein en tegenover de ingang is een kanosteiger.

Peddel naar het westen in de richting Alkmaar. Je komt langs Oudorp en vervolgens enkele windmolens (Hoornse Vaart). In Alkmaar kom je op een breder kanaal uit. Dit is het Noordhollands Kanaal. Geef voorrang aan alle gemotoriseerde scheepvaart. Er kan hier wat deining ontstaan als er een aak voorbij komt. Ga rechtsaf. Als je recht vooruit een wit gebouw van de politie ziet houd links aan. Aan het eind van het kanaal ga je linksaf onder de brug door de Singel op. Ga de eerstvolgende smalle gracht linksaf in. Op de brug staat "Lamoraalsluis". Nog een brug verder kom je op de Oudegracht. Vaar door naar het eind. Hier kom je na een bocht naar links onder de Turfmarktbrug uit op het Noordhollands Kanaal. Je kunt hier je tocht rechtsaf vervolgen, of nog een omweg maken door het centrum. De mooiste gracht is de tweede linksaf (hier is een voetveer). Aan het eind van de gracht kom je bij de Waag uit waar op vrijdag de kaasmarkt wordt gehouden. Ga rechtsaf en bij het Noordhollands Kanaal weer rechtsaf. Onder de Friesche Brug door maakt het kanaal een bocht naar rechts en kom je terug op de plek waar de omweg begon. Volg het Noordhollands Kanaal naar het oosten. Waar het kanaal rechtsaf gaat, moet je linksaf (hier is aan de linkerkant een scheepswerf). Deze plek heet Omval. Volg het kanaal en je komt terug bij het beginpunt.


GPS Viaanse Molen: Lat. 52.6475 Lon. 4.7371
Hoornse Vaart: Lat. 52.6402 Lon. 4.7741
't Hengelaertje: Lat. 52.6391 Lon. 4.7861
Koedijk: Lat. 52.6577 Lon. 4,7474

Overstad.

Politieburo op het Afgesneden Kanaalvlak.

Bergerbrug.

Singel.

Lindegracht.

De Hameipoort dateert van 1725 en is in 2015 gerestaureerd.

Accijnstoren.

Kooltuin.

De Waagtoren.

Het Huis met de Kogel.
Het jaar 1573 was een omslagpunt in de belegering van Alkmaar in de Tachtigjarige Oorlog.

Platte Stenen Brug.

Vanaf het centrum is een gemarkeerde kanoroute uitgezet via de Hoornse Vaart door Alkmaar Noord naar Koedijk en terug over het Noordhollands Kanaal (19 km).

Vanaf de Vlotbrug te Koedijk is het 6,1 km naar Schoorldam. Halverwege kun je rechtsaf naar het meer in het recreatiegebied Geestmerambacht varen (1x overdragen). In het midden is een schiereiland met een kanosteiger. Dit gedeelte is bedoeld voor naaktrecreatie. Vanaf Alkmaar Noord is het meer niet per kano bereikbaar.

Van centrum Alkmaar naar Akersloot is 8 km over het Noordhollands Kanaal. Dit is tamelijk saai recht stuk.

Van centrum Alkmaar naar Langedijk is 9 km.

Biermuseum.

In het centrum van Alkmaar is een kanosteiger bij het Biermuseum.