Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Hunze
INHOUD

Hunze: van Spijkerboor naar het Zuidlaardermeer en terug 19 km.

Kanoverhuur:

Naar het startpunt te Spijkerboor:

Vanaf Assen neem je de N376 in oostelijke richting (Winschoten). Neem afrit 35 richting Eexterveen. Door het dorp blijf je rechtuit rijden. In Spijkerboor ga je linksaf en je ziet het startpunt net over de brug.
Vanaf Groningen rij je over de A28 in zuidelijke richting (Assen). Neem afslag 36 richting Gieten. Vervolgens neem je de afslag richting Anloo. Bij de rotonde ga je rechtuit. In het dorp ga je rechtsaf richting Spijkerboor. Het startpunt is net voor de brug aan de linkerkant.

Tocht van 19 km. heen en terug. Geen overdragingen.

Bij het startpunt is een parkeerplaats, een picknick tafel en een grote kanosteiger. Over de brug is cafetaria "'t Keerpunt" waar je wat kunt eten of drinken.
De rivier is het hele jaar toegankelijk. De moerassen buiten de kades zijn in het broedseizoen 15 maart tot 15 juni niet voor wandelaars toegankelijk. De meanders zijn in de oude staat terug gebracht in het Annermoeras en het Tusschenwater. Het is hier op sommige plaatsen ondiep. De diepste delen liggen in de buitenbochten.
Vanaf het startpunt vaar je naar links en volgt de Hunze in noordelijke richting. Bij het Tusschenwater zijn enkele meertjes. Linksaf is een smalle doorgang naar andere meertjes waar je ook kunt rondvaren. Er is geen toegang naar het water achter de stuw. Bij De Groeve vaar je na een brug langs woonboten en een jachthaven. Rechtuit kom je op het Zuidlaardermeer. Bij de monding is een klein eilandje. De GPS-track gaat hier omheen en dan terug de Hunze op. Vervolgens ga je rechtsaf het Zuidlaarder Kanaal op. Voorbij de eerste bocht is bij de houten voetbrug een kanosteiger. Je kunt hier bij de molen De Boezemvriend pauzeren. Er is een picknick tafel. Vanaf hier is er geen toegan tot de Leiding 2. Je vaart terug en dan scherp rechtsaf over de Hunze terug naar het startpunt.

Ronde van 18,2 km inclousief 1,5 km. overdragen.

Het beste startpunt voor deze ronde is bij de brug van de Nieuwe Dijk over de Leiding 2.
Vanaf hier vaar je over Leiding 2 naar het zuiden. Ik ben hier sinds de aanleg van het Tusschenwater niet meer geweest. Ik heb me laten vertellen dat er 1 of 2 stuwen zijn waar je moet overdragen. Hier zijn geen kanosteigers. Aan het eind volg je de 90 graden bocht naar links en je vaart rechtuit naar het eind. Hier kun je overdragen naar de Hunze. Er zijn goede kanosteigers. Je gaat linksaf de Hunze op langs Spijkerboor. Bij De Groeve ga je scherp linksaf het Zuidlaarder Kanaal op. Je passeert een houten voetgangersbrug met kanosteiger bij de molen De Boezemvriend. Waar het kanaal een bocht naar rechts maakt ga je de kant op. Hier is geen kanosteiger, maar het is door de lage beschoeiiing wel te doen. Je moet dan de drukke N386 oversteken. Je volgt de weg Osbroeken en gaat dan linksaf de Nieuwe Dijk op. Bij de brug ben je terug bij het startpunt.

Zuidlaren.

Aan het eind van het Zuidlaarder Kanaal kun je de molen De Wachter bezoeken. Hier is geen kanosteiger, maar het is niet moeilijk om de kant op te komen.

Stroomopwaarts 19 km.

Ik ben hier zelf niet geweest, maar ik heb gehoord van mensen die vanaf de molen De Juffer bij Gasselternijveen naar Spijkerboor hebben gevaren. Dit is geen gemakkelijk vaarwater. Omdat de rivier hier smaller is is er meer stroming. In een droge periode kan het ondiep zijn. Er zijn heel veel bochten, maar een grotere uitdaging zijn de vispassages (met stenen) en stuwen. De kanten zijn er hoog en er zijn geen overdraagpunten. Niet erg geschikt voor polyester kajaks dus...
GPS De Juffer, Hunzelaan: N. 52.9859 E 6.8375.

Downloadbare GPS-track 19 km: Hunze.

Startpunt in Spijkerboor.

Hunze.

Hunze.

Zuidlaardermeer.

Molen "De Boezemvriend" aan het Zuidlaarder Kanaal. Hier is een pick-nick tafel en een kanosteiger.

Uitzicht vanaf de brug bij De Boezemvriend.

Tusschenwater.

Kanosteiger aan het zuideind van Leiding 2. Je kunt hier overdragen naar de Hunze.

Kanosteiger aan de Leiding 2. Het bord waarschuwt dat je niet mag doorvaren naar het Zuidlaarder Kanaal. Vanaf hier moet je 1,5 km. over de weg overdragen.

Youtube

Films van Casper Reininga: De Hunze in de zomer. en De Hunze in de winter.