Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Kagerplassen
INHOUD

Ronde van 14,1 km (zonder overdragingen) of 16,3 km (3 overdragingen)

Kanoverhuur en camping: Camping Spijkerboor te Zevenhuizen.

Op de Kagerplassen is veel watersportactiviteit. Het kan er tamelijk druk zijn op het water, vooral bij het dorp Kaag. Op de meren Dieperpoel en Norremeer is geen snelheidslimiet. Wees hier extra voorzichtig en houd rekening met snelle speedboten.

Startpunt bij de boothelling aan de Haarlemmer Ringvaart bij Huigsloot.

Om hier te komen verlaat je de A4 (Amsterdam - Den Haag) richting Leimuiden. Volg de N207 en ga bij de eerste verkeerslichten rechtsaf. Je volgt de weg langs de ringvaart. Je komt door Weteringbrug en Vredeburg. Bij de volgende zijweg is een kleine parkeerplaats tegenover de boothelling. Dit is een goed instappunt: een redelijk lage kant en een rand van de boothelling om je aan vast te houden.

Vanaf de boothelling vaar je naar rechts. Bij Huigsloot ga je linksaf het brede water op. Ga steeds rechtuit over de Ade. Bij het meertje Kleipoel volg je de rechter oever. Vanaf het volgende meer Koppoel ga je voor de route van 14,1 km rechtsaf onder een brug door de Zomersloot op. Aan het eind ga je onder een brug door linksaf en gelijk rechtsaf. Aan het eind ga je linksaf naar het Vennemeer. Hier ga je rechtsaf en volg de Zijp naar de Kager Plassen. Hier volg je de rechteroever langs het haventje. Je komt langs een camping bij Zevenhuizen en blijft de rechteroever volgen. Bij een landpunt ga je scherp rechtsaf de Spijkerboor op. Recht voor je zie je een eiland met bomen. Hier ga je rechtsaf. Dit water wordt steeds breder en aan het eind ga je linksaf. Volg de rechterover van het meer en ga rechtsaf de Boerenbuurt op. Aan het eind ga je linksaf. Volg de bocht en ga vervolgens rechtsaf naar de Hanepoel. Steek het meertje over en volg het smalle water. Aan het eind ga je linksaf en je bent terug bij het beginpunt.

Voor een tocht van 16,3 km ga je rechtuit de Koppoel over en passeer Rijpwetering. Hier zijn verschillende bruggen. Twee ervan zijn te laag om onderdoor te varen. Hier moet je overdragen. De kanten (vlak langs een weg) zijn laag dus het is niet moeilijk. Vervolgens ga je rechtsaf de Akkersloot op. Aan het eind ga je linksaf. Voorbij de bocht is een lage voetbrug waar je opnieuw moet overdragen. Volg de Vaarsloot en ga rechtsaf de Stingsloot op. Bij het Vennemeer ga je linksaf. Volg de Zijp naar de Kager Plassen. Verder is de route hetzelfde als hierboven beschreven.

GPS: Lat. 52.2150, Lon. 4.6029.

Zweiland.

Ade.

Rijpwetering.

Diepenhoek.