Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Reeuwijkse Plassen
INHOUD

Een route van 20 km over de Reeuwijkse Plassen.

Geen overdragingen. Geen vrije toegang. Een ontheffing kun je online kopen op de site: https://www.12reeuwijkseplassen.nl/vaarontheffing/. Dat kost per week €7,50 (tarief 2023). Een dagkaart kopen is niet mogelijk.
Je kunt iedere gewenste afstand varen. Deze route is maar een voorbeeld.

Kanoverhuur:

Sup en Watershop Verlengde Breevaart 3, 2811 LR Reeuwijk, tel.: 0182235116.
Ingang langs de receptie van Landal De Reeuwijkse Plassen.

2. Reeuwijkse Plassen

Dit is een groep ondiepe meren die zijn ontstaan door turfwinning in de 18de eeuw. Het noordelijkste meer Broekvelden is later gemaakt door zandwinning. Het is plaatselijk 32 meter diep en staat niet in verbinding met de andere meren. Er is een strandje en er wordt gewindsurft. Het meer 's-Gravenbroek ligt het dichtst bij Reeuwijk en wordt op een zonnige dag dan ook het drukst bevaren. De andere meren zijn stiller. Hoe verder je komt, hoe stiller het wordt. Er zijn maar weinig plaatsen waar je de kant op kunt. Al het land is of privébezit of beschermd natuurgebied. Alleen in de meest noordwestelijke hoek van het meer Elfhoeven, in de zuidoostelijke hoek van het meer Kalverbroek (Twaalfmorgen) en op enkele plaatsen bij een brug kun je de kant op. De vaarten in langsrichting tussen de meren kunnen over het algemeen door lage bruggen en waterlelies niet bevaren worden.

Vergunning

Om op de Reeuwijkse Plassen te mogen varen heb je een ontheffing van het vaarverbod nodig.

Startpunt:

Er is een goed startpunt aan de Fokkerstraat in Reeuwijk.
Verlaat de A12 bij afslag12 richting Reeuwijk. Volg de Raadhuisweg langs het water.
Bij de verkeerslichten waar je linksaf naar Sluipwijk kunt ga je rechtuit. Dan ga je twee keer rechtsaf, de Einsteinstraat en de Fokkerstraat op.
Aan het eind is een parkeerplaatsje aan de rechterkant.

Ronde van 20 km:

Vanaf het startpunt ga je rechtsaf langs de Ichthuskerk en vervolgens linksaf de Breevaart op. Bij het beeldje met de paraplu ga je rechtsaf. Vervolgens weer rechtsaf, en dan linksaf. Dan ga je rechtsaf onder een hangbrug door naar 's-Gravenbroek. Houd de linker oever aan naar de overkant van het meer. In het zuidoostelijke punt kun je een vaart op. Ga linksaf naar het volgende meer Groot Vogelenzang. Steek het meer in noordwestelijke richting over en ga de vaart in. Vervolgens ga je linksaf onder een kleine brug door naar het meer Ravensberg. Je kunt het meer rond varen en dan kom je op hetzelfde punt terug.
Steek de vaart over naar de stuw die toegang biedt tot Klein Vogelenzang. Druk op de knop om de stuw te bedienen en wacht op het groene licht. Als er twee rode lichten branden is de stuw buiten gebruik. Je kunt het meer rond varen. Langs de zuidelijke oever zijn steigers voor vissers. Sommige zijn geschikt om aan te meren zodat je even de kant op kunt. Vervolgens passeer je de stuw en ga je twee keer linksaf.
Je komt nu op Groot Vogelenzang. Je houdt links aan naar de overkant. Vaar het kanaal in en vaar naar links. Na een handbediende hefbrug kom je op het meer Gravekoop. Vaar het meer rond en ga dan onder de hefbrug aan de zuidkant. De korte vaart met twee bochten leidt naar het meer Nieuwenbroek.
Steek het meer schuin links over om het lange eiland heen. Voorbij het eiland buig je naar rechts af en volg de zuidoever. Vervolgens kun je linksaf naar het recreatieterrein Twaalfmorgen voor een pauze. Aan de linkerkant is een terrein voor naaktrecreatie (uit het zicht). Er zijn geen faciliteiten om te zwemmen.
Vanaf de inham ga je linksaf en vaar in westelijke richting over het meer Kalverbroek. Aan de overkant is een doorgang naar het volgende meer: Vrijhoef.
Steek ook dit meer recht over naar de doorgang naar Klein Elfhoeven. Dit meer is ondiep en jachten moeten binnen de gele boeien blijven. Je kunt hier linksaf van de route afwijken voor een bezoek aan Restaurant 't Vaantje. Ga hiervoor links de doodlopende vaart op.
De gele boeien leiden je naar het volgende meer Elfhoeven. Steek het meer over en aan de noordwestkant vind je een doorgang naar de Breevaart. Ga rechtsaf de Breevaart op en na 600 meter kun je linksaf terug naar het startpunt.

GPS: N. 52.0426 E. 4.7205.

Downloadbare GPX track van een route van 20,3 km: Reeuwijkse Plassen.

Breevaart. Bij het beeldje rechtsaf.

's-Gravenbroek.

De vaart naar Ravensberg.

Ravensberg.

Verbinding tussen Ravensberg en Klein Vogelenzang.

Beweegbare stuw naar Klein Vogelenzang. Druk op de knop voor bediening.

Klein Vogelenzang.

Zelfbedieningsbrug bij Gravekoop. Met de kano kun je onder de gesloten brug door varen.

Gravenkoop.

Gravekoop. Geen toegang onder de brug door.

Drijvende steigers bij de brug tussen Gravekoop en Nieuwenbroek.

De vaart tussen Elfhoeven en Vrijhoef.

's-Gravenbroek.

Kaart

Je kunt een kaart (PDF-bestand) hier downloaden.