Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Zijpe
INHOUD

Ronde van 22,7 km. over het Noordhollands Kanaal en de Groote Sloot.

Twee keer overdragen bij de vlotbruggen.

Het beginpunt is bij het oorlogsmonument te Zijpersluis.

Om hier te komen volg je de N9 vanaf Alkmaar richting Den Helder. Een paar kilometer ten noorden van Schoorldam kun je de parallelweg op. Net over de brug is links een parkeerterreintje bij het oorlogsmonument. Hier is ook een picknicktafel en een goede instappplaats.

Je gaat hier onder de brug door, steekt het Noordhollands Kanaal over en gaat door de voormalige sluis Jacob Claesse Sluis de Groote Sloot op. Hier begint het lange rechte stuk. Het is een landelijke omgeving en over de wegen langs de vaart gaat weinig verkeer. In Schagerbrug is het Zijper Museum. Net voorbij Schagerbrug ga je linksaf het Schager Kanaal op. Net voordat je bij het Noordhollands Kanaal komt kun je de zijvaart rechtsaf ingaan voor een pauze bij het Avia tankstation. Je kunt hier koffie drinken en ze verkopen ook snacks. Er zijn wc's. Bij de derde brug is rechts een lage kant en je kunt hiervandaan naar het tankstation lopen zonder een weg over te steken.
Bij De Stolpen kom je uit op het Noordhollands Kanaal. Hier ga je weer linksaf. Als je geluk hebt kun je met een andere boot mee door de vlotbruggen. De bruggen worden op afstand bediend, dus wees snel en kijk uit. Als er geen andere boten zijn is het mogelijk onder op/afritten door te varen. Aan de zuidkant ligt een dubbele balk in het water. Je kunt hierop staan en de kano erover trekken. Voorbij Burgervlotbrug staan aan de linkerkant een rij moderne windmolens. Bij Zijpersluis ga je rechtsaf naar het beginpunt. Eventueel kun je de tocht uitbreiden door de Hondsbossche Vaart langs de Schoorlse Zeedijk af te varen naar de huidige zeedijk bij Petten.

Downloadbare GPS-track (22,7 km): Zijpe.

GPS Zijpersluis: N. 52.7329 E. 4.6886.

Oorlogsmonument bij het startpunt te Zijpersluis.

Startpunt bij het monument te Zijpersluis.

Voormalige sluis bij Zijpersluis.

Burgerbrug.

Monument 400 jaar Polder Zijpe. Dit is het houten frame van een traditionele boerderij.
De oranje band op de foto was een tijdelijke voorziening om vervuiling tegen te gaan nadat hier een auto te water was geraakt.

Uitzicht vanaf het monument.

Schagerbrug.

"Twee Zwanen" bij De Stolpen.

Sint Maartensvlotbrug.

Noordhollands Kanaal.

Overdragen over de dubbele balk bij Burgervlotbrug.

Zijpersluis.

Het eind van de Hargervaart.
Er is geen kanosteiger en in het hoogseizoen liggen overal aangemeerde boten. Buiten het seizoen zijn er wel plekken waar je de kant op kunt.
Voor een lunch of drankje kun je naar het vlakbij gelegen Restaurant Duingroet.

Uitzicht op de Hondsbossche Zeewering vanaf de dijk langs de Hondsbossche Vaart.

Er is een lage kant aan het eind van de Hondsbossche Vaart.
Vanaf de Hondsbossche Zeewering kun je de zee zien, maar hier is geen toegang naar het strand. Het strand bij Petten is vanaf hier nog 1,2 km lopen.

De polder Zijpe bestaat al meer dan 400 jaar. Daarvoor was het een veengebied tussen de duinen en de dijken van West-Friesland. Het land overstroomde vaak waardoor het steeds meer op een inham van de zee ging lijken. In 1597 nam Jan van Scorel het initiatief tot aanleg van een dijk. Door aanleg van deze dijk in 1697 is de polder Zijpe ontstaan. Onderstaand kaartje is uit het jaar 1288.

Abtskolk

Het meertje Abtskolk is in de zeventiger jaren ontstaan door kleiwinning om de Hondsbossche Zeewering te versterken. Samen met De Putten te zuiden van de dijk is dit een beschermd gebied (Natura 2000). Je mag op het meer niet varen. Langs de dijk zijn lage kanten en vanaf de dijk heb je mooie uitzichten in beide richtingen. Bij het meer is een vogelkijkhut.