Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Zijpe
INHOUD

Ronde van 22,7 km. over het Noordhollands Kanaal en de Groote Sloot.

Twee keer overdragen bij de vlotbruggen.

Het beginpunt is bij het oorlogsmonument te Zijpersluis.

Om hier te komen volg je de N9 vanaf Alkmaar richting Den Helder. Een paar kilometer ten noorden van Schoorldam kun je de parallelweg op. Net over de brug is links een parkeerterreintje bij het oorlogsmonument. Hier is ook een picknicktafel en een goede instappplaats.

Je gaat hier onder de brug door, steekt het Noordhollands Kanaal over en gaat door de voormalige sluis Jacob Claesse Sluis de Groote Sloot op. Hier begint het lange rechte stuk. Het is een landelijke omgeving en over de wegen langs de vaart gaat weinig verkeer. In Schagerbrug is het Zijper Museum. Net voorbij Schagerbrug ga je linksaf het Schager Kanaal op. Net voordat je bij het Noordhollands Kanaal komt kun je de zijvaart rechtsaf ingaan voor een pauze bij het Avia tankstation. Je kunt hier koffie drinken en ze verkopen ook snacks. Er zijn wc's. Bij de derde brug is rechts een lage kant en je kunt hiervandaan naar het tankstation lopen zonder een weg over te steken.
Bij De Stolpen kom je uit op het Noordhollands Kanaal. Hier ga je weer linksaf. Als je geluk hebt kun je met een andere boot mee door de vlotbruggen. De bruggen worden op afstand bediend, dus wees snel en kijk uit. Als er geen andere boten zijn is het mogelijk onder op/afritten door te varen. Aan de zuidkant ligt een dubbele balk in het water. Je kunt hierop staan en de kano erover trekken. Voorbij Burgervlotbrug staan aan de linkerkant een rij moderne windmolens. Bij Zijpersluis ga je rechtsaf naar het beginpunt. Eventueel kun je de tocht uitbreiden door de Hondsbossche Vaart langs de Schoorlse Zeedijk af te varen naar de huidige zeedijk bij Petten.

GPS Zijpersluis: N. 52.7329 E. 4.6886.
28 mei 2019: Ter hoogte van het monument is bij St. Maartenbrug een drijvende band in het water aangelegd. Deze dient om vervuiling te remmen. Deze is ontstaan nadat een vrachtwagen te water is geraakt. Je kunt er met de kano overheen varen.

Downloadbare GPS-track (22,7 km): Zijpe
(uitpakken en openen met Garmin Basecamp of ander programma).

Oorlogsmonument bij het startpunt te Zijpersluis.

Startpunt bij het monument te Zijpersluis.

Voormalige sluis bij Zijpersluis.

Burgerbrug.

Monument 400 jaar Polder Zijpe. Dit is het houten frame van een traditionele boerderij.

Uitzicht vanaf het monument.

Schagerbrug.

"Dubbele Zwaan" bij De Stolpen.

Sint Maartensvlotbrug.

Noordhollands Kanaal.

Overdragen over de dubbele balk bij Burgervlotbrug.

Zijpersluis.

De polder Zijpe bestaat al meer dan 400 jaar. Daarvoor was het een veengebied tussen de duinen en de dijken van West-Friesland. Het land overstroomde vaak waardoor het steeds meer op een inham van de zee ging lijken. In 1597 nam Jan van Scorel het initiatief tot aanleg van een dijk. Door aanleg van deze dijk in 1697 is de polder Zijpe ontstaan. Onderstaand kaartje is uit het jaar 1288.