Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Westzaan
INHOUD

Route van 16,5 km door de Polder Westzaan en langs Zaandam. Geen overdraagpunten

Hier is geen kanoverhuur.

Startpunt Westzaan:

Vanaf Amsterdam volg de A8 in de richting Zaandam en dan in de richting Alkmaar. Neem afslag 3 Zaandijk-West en volg de N515 linksaf richting Westzaan. Ga linksaf het dorp in en vervolgens de eerste straat rechtsaf en dan links om de kerk zonder toren. Je bent nu in de Torenstraat en het startpunt is bij het water aan de rechterkant.

Vanaf Alkmaar volg de N264 langs de Nauernasche Vaart. Bij de rotonde ga je linksaf en vervolgens rechtsaf het dorp in. Dan de eerste straat rechtsaf en dan links om de kerk zonder toren. Je bent nu in de Torenstraat en het startpunt is bij het water aan de rechterkant.

Vanaf het startpunt ga je linksaf onder een brug door naar het natuurreservaat De Weel. Ga rechtsaf in de richting van de Weelsluis, maar ga de eerste zijvaart linksaf in. Deze brede vaart loopt naar de zuidkant van de Polder Westzaan. In de verte zie je de kranen van de Amerikahaven. Blijf het kanaal volgen. Deze maakt een bocht naar links en je komt bij bebouwing. Blijf het kanaal volgen langs de sluis naar het Noordzeekanaal. Bij een T-splitsing ga je rechtsaf. Bij een meertje houd je links aan en je gaat door een duiker in de richting waar je in de verte een kantoorgebouw van de Rabobank ziet. Volg het kanaal achter het station van Zaandam langs. Blijf naar het noorden varen langs de spoorlijn. Je komt langs de stations Koog Bloemwijk en Koog a.d. Zaan. Dan kom je bij twee tamelijk lage duikers (de eerste heeft nr. 352). Vervolgens ga je onder de A8 door. Bij een volkstuin kun je door een lage brug niet verder rechtuit. Je gaat hier rechtsaf en dan twee keer linksaf om de volkstuin heen. Vervolgens steeds rechtuit door Zaandijk heen tot je bij het talud van de A8 komt. Volg het talud en ga dan rechtsaf het brede water op. Neem de derde zijvaart linksaf en ga dan nog eens linksaf onder de brug door. Ga meteen weer linksaf. Vervolgens rechtsaf en dan de derde zijvaart weer rechtsaf. Vaar onder de brug door rechtuit tot aan de huizen. Hier ga je linksaf en bij de T-kruising rechtsaf. Vervolgens ga je steeds rechtuit tot je bij de brug komt waar je rechtsaf tergkeert naar het startpunt.

GPS Westzaan: Lat: 52,4635, Lon: 4,7707.

Westzaan. Vanaf het startpunt kom je van de zijvaart rechts en ga je rechtsaf in de richting van het witte huis. Deze foto is genomen op de terugweg. Dan ga je hier rechtsaf naar het startpunt.

Brug bij de sluis naar de Nauersche Vaart.

Zuidkant van de Polder Westzaan met in de verte de kranen van de Amerikahaven.

Sluis naar het Noordzeekanaal aan het begin van Zaandam. Overdragen is hier niet mogelijk.

Zaandam.

Station Zaandam. Hier is een kanosteiger.

Skyline van Zaandam.

Volkstuin te Zaandijk.

Mallegatsluis naar de Zaan. Bediening in de zomermaanden alleen op zondag van 10.00 uur tot 18.00 uur. Overdragen is hier niet mogelijk.

Guisveld, gezien vanaf het talud van de A8.

Je kunt van de Polder Westzaan naar de Zaan varen via de Mallegatsluis. Openingstijden: uitsluitend op ma t/m vr tussen 8.00-16.00 uur na afspraak bij het waterschap NNHK afd. beheer op 072-582 8282. Van 1 mei t/m 30 september op zon- en feest dagen bediend van 10.00 tot 18.00 door vrijwilligers 06-23261867 (alleen te bereiken op deze bediening dagen). Overdragen is hier niet mogelijk!