Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Utrechtse Vecht
INHOUD

Utrechtse Vecht

Deze voormalige rivier verbindt Utrecht met het IJsselmeer bij Muiden. De totale lengte is 41 km.
Het noordelijk deel is beschreven op de pagina Naarden.
Het midden is hier beschreven,
en het zuidelijk deel is beschreven op de pagina Maarssen.

Bijzonder aan deze rivier is dat hij in plaats van Utrecht naar het IJsselmeer, in tegengestelde richting stroomt. Alleen bij extreme regenval is de stroming naar het noorden. Normaliter is er echter vrijwel helemaal geen stroming. Het is een prachtige rivier om op te kajakken. Op de Vecht kom je veel jachten en sloepen tegen. Vooral in de namiddag en avond gaan veel mensen voor een vaartochtje het water op. De maximum vaarsnelheid is op veel plaatsen 6 km/u, dus hier heb je weinig hinder van. Vrachtschepen nemen het Amsterdam-Rijnkanaal, dus die zul je niet tegenkomen. De Vecht vormt met de Kromme Rijn een aaneengesloten kanoroute van Muiden via Utrecht over de Kromme Rijn naar Wijk bij Duurstede.

Kanoverhuur:

Startpunt:

Bij de sluis 't Hemeltje waar het Hilversums Kanaal op de Vecht uitkomt. Neem van de A2 de afslag 4 Vinkeveen en rij in de richting Hilversum. Twee kilometer voorbij Vreeland sla je linksaf richting Nederhorst den Berg. Bij een scherpe bocht naar rechts zie je rechts de sluis. De kanosteiger is aan de zijweg naar links. Parkeren in het gras bij de sluis.

Een dagtocht van het Hilversums Kanaal naar Fort Uitermeer is 19 km. heen en terug.

Vanaf de sluis 't Hemeltje vaar je in noordelijke richting langs het meer De Nes. Je kunt ook de oude meander om het meer heen varen. Met de kano is het toegestaan op de Nes te varen. Een stukje verder passeer je aan de linkerkant de kaas- en ijsboerderij De Willigen. Volg de bochten in de rivier richting Nigtevecht. Hier ga je rechtsaf om de rivier te volgen. Bij Fort Hinderdam ga je weer rechtsaf. Eventueel kun je ook rechtuit om het fort heen varen, maar aan de achterkant liggen dode bomen in het water zodat je even moet puzzelen om een doorgang te vinden. Het fort is helemaal overwoekerd met planten. Op geen enkele plek kun je er iets van zien. Een klein stukje verder is links een doorgang naar een meertje. Rechts is de sluis naar de Spiegelplas. Hier zijn geen kanosteigers en door de hoge kanten en woonboten kun je niet overdragen. Volg de rivier en dan zie je rechts Fort Uitermeer. Rechtsaf onder de brug door is aan de linkerkant een kanosteiger waar je kunt stoppen voor een pauze.

En tocht vanaf 't Hemeltje naar de Kraaienestersluis met een omweg langs de Kievitsbuurt is 25,4 km (GPS-track).

Vanaf het startpunt ga je linksaf de Vecht op. Je komt door Vreeland en Loenen. Tegenover het witte landhuis Nieuwerhoek ga je linksaf door de Mijndense Sluis. Je kunt hier niet overdragen. Schutten kost € 3,00 (2022) per kajak. Je kunt alleen contant betalen. Bij de sluis is een terrasje, waar je koffie kunt drinken. Je volgt de Drecht en gaat dan rechtsaf de Muyeveldse Wetering op. Deze komt uit in een hoek van de Loosdrechtse Plassen. Je vaart naar links langs de oever totdat je rechtsaf een doorgang in kunt. Je vaart dan steeds rechtuit langs de Kievitsbuurt. Aan het eind ga je rechtsaf het Tienhovensch Kanaal op. Je vaart langs het fort Tienhoven, en dan kom je bij de Kraaienestersluis. Je kunt de sluis zelf handmatig bedienen, maar je moet hiervoor de kant op. Overdragen gaat een stuk sneller. Voorbij de sluis vaar je rechtsaf de Vecht op. Je komt langs Breukelen en dan Nieuwersluis (aan de overkant Mijnden). Hier is bij de brug een kanosteiger. Vervolgens vaar je door Loenen en Vreeland. Bij het Hilversums Kanaal ga je rechtsaf terug naar het startpunt.

GPS:
Fort Uitermeer: N 52.2923 E 5.0845
Sluis't Hemeltje (Hilversums Kanaal): N 52.2441 E 5.0476

GPS:
Fort Uitermeer: N 52.2923 E 5.0845
Sluis't Hemeltje (Hilversums Kanaal): N 52.2441 E 5.0476

Downloadbare GPS-track van 25,4 km.: Vecht.

Fort Uitermeer.

Kasteel bij Nederhorst den Berg.

Startpunt 't Hemeltje bij het Hilversums Kanaal.

Vreeland.

Loenen.

Nieuwerhoek. Hier tegenover is de Mijndense sluis.

Muyeveldsche Wetering.

Kievitsbuurt.

Fort Tienhoven.

Kraaienestersluis.

Kasteel Nijenrode.

Weersluis.

Mijndense Sluis: