Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Utrechtse Vecht
INHOUD

Deze voormalige rivier stroomde van Utrecht naar het IJsselmeer bij Muiden. Totale lengte is 41 km.

  1. Een dagtocht vanaf de sluizen bij het Hilversums Kanaal naar Weesp is 2 x 13 km = 26 km.
  2. Een dagtocht vanaf de sluizen bij het Hilversums Kanaal naar de Kraaienestsluis net voorbij Breukelen is 2 x 11,5 km = 23 km.
  3. Een tocht van Nieuwersluis naar het centrum van Utrecht is 2 x 14 km = 28 km. Een omweg met een ronde langs de Loosdrechtse Plassen is 4 km extra.

Kanoverhuur:

1. Een dagtocht vanaf de sluizen bij het Hilversums Kanaal naar Weesp 26 km.

Startpunt:

Bij de sluis 't Hemeltje waar het Hilversums Kanaal op de Vecht uitkomt. Neem van de A2 de afslag 4 Vinkeveen en rij in de richting Hilversum. Twee kilometer voorbij Vreeland sla je linksaf richting Nederhorst den Berg. Bij een scherpe bocht naar rechts zie je rechts de sluis. De kanosteiger is aan de zijweg naar links.

Vanaf de sluis 't Hemeltje vaar je in noordelijke richting langs het meer De Nes. Je kunt ook de oude meander om het meer heen varen. Met de kano is het toegestaan op de Nes te varen. Een stukje verder passeer je aan de linkerkant de kaas- en ijsboerderij De Willigen. Volg de bochten in de rivier richting Nigtevecht. Hier ga je rechtsaf om de rivier te volgen. Bij Fort Hinderdam ga je weer rechtsaf. Eventueel kun je ook rechtuit om het fort heen varen, maar aan de achterkant liggen dode bomen in het water zodat je even moet puzzelen om een doorgang te vinden. Het fort is helemaal overwoekerd met planten. Op geen enkele plek kun je er iets van zien. Een klein stukje verder is links een doorgang naar een meertje. Rechts is de sluis naar de Spiegelplas. Hier zijn geen kanosteigers en door de hoge kanten en woonboten kun je niet overdragen. Volg de rivier en dan zie je rechts Fort Uitermeer. Rechtsaf onder de brug door is aan de linkerkant een kanosteiger waar je kunt stoppen voor een pauze. Even verder bij de sluis is ook een kanosteiger zodat je kunt overdragen naar de 's Gravelandsevaart richting Naarden. Volg de bocht in de rivier naar links. De rivier wordt wat breder en na een tijdje zie je Weesp in de verte. Net voor de brug is rechts restaurant De Schalkse met voor klanten een mooie lage steiger. In Weesp kun je niet rondvaren. Er is maar een gracht en die loopt dood. Om hier te komen ga je voorbij de brug linksaf door de sluis (staat meestal open), en vervolgens weer linksaf. Vanaf Weesp kun je het Amsterdam Rijnkanaal oversteken en via de Gaasp en de Weespertrekvaart naar Amsterdam varen. Naar de Amstel is 11,6 km.

GPS 't Hemeltje: Lat 52.2441 Lon 5.0476

Kasteel bij Nederhorst den Berg.

Fort Uitermeer. Helaas is het water rondom het fort niet toegankelijk.

Weesp.

Weesp.

"De Vechthoeve" ofwel "Pippi Langkoushuis" werd in december 2013 300 meter verplaatst van de A1 bij Muiden omdat een aquaduct gebouwd wordt. Het huis is helemaal van hout gebouwd omdat het in het schootsveld lag van Vesting Muiden. Volgens de Kringenwet uit 1858 moesten gebouwen binnen het schootsveld snel in brand gestoken kunnen worden in geval van oorlog... Het huis staat op de werelderfgoedlijst van Unesco.2. Van het Hilversums Kanaal naar de Kraaienestsluis net voorbij Breukelen en terug is 23 km. Een ronde langs de Loosdrechtse Plassen is 4 km extra.

Vanaf het startpunt vaar je linksaf de Vecht op. Na 2 km kom je bij het plaatsje Vreeland. Bij de brug is rechts een klein parkje waar je kunt pauzeren. Over de brug linksaf is een klein kruidenierswinkeltje. 2,5 kilometer voorbij Vreeland kom je door Loenen. Uitstapmogelijkheid 200 meter ten noorden van de brug bij een parkje. Een goed en betaalbaar restaurant is De Heeren. Loop langs de kerk en vervolgens rechtsaf richting de hoofdweg. Net voorbij Loenen is aan de linkerkant de Mijndense Sluis die toegang geeft naar de Drecht, die naar de Loosdrechtse Plassen voert. Je kunt hier echter niet overdragen. Op 2 km voorbij Loenen ligt Nieuwersluis. Bij de restanten van een sluis is aan de rechterkant een nieuwe kanosteiger gemaakt. Links is de militaire gevangenis, rechts bij de kanosteiger restaurant 't Stoute Soldaatje. Ongeveer 1 km voorbij Nieuwersluis kom je bij de eerste huizen van Breukelen. Hier is links ook een sluis, de Weersluis. Het is een zelfbedieningsluis met cameratoezicht. Je kunt hier ook prima overdragen. Het water aan de andere kant gaat ook naar de Loosdrechtse Plassen. Net achter de sluis is kampeermogelijkheid en er is een toilet. In Breukelen zijn geen kanosteigers. Na ongeveer 3 km vaar je Breukelen uit en zie je aan de rechterkant kasteel Nijenrode. Een stukje verder is aan de linkerkant weer een sluis met zelfbediening: Kraaienestsluis. Ook hier kun je goed overdragen. Je kunt hier via de Loosdrechtse Plassen een ronde varen.
Een ronde via de Loosdrechtse Plassen is ongeveer 4 km extra.
Van Nieuwersluis kun je naar de Vinkeveense Plassen varen. Naar de Geuzensloot (het Amsterdam Rijnkanaal oversteken) is 4 km.

GPS 't Hemeltje: Lat 52.2441 Lon 5.0476
GPS Nieuwersluis: Lat 52.1965 Lon 5.0088

Startpunt 't Hemeltje bij het Hilversums Kanaal.

Vreeland.

Loenen.

Loenen.

Landgoed tussen Nieuwersluis en Breukelen.

Tienhovensch Kanaal.3. Een tocht van Nieuwersluis naar het centrum van Utrecht is 14 km, dus 28 heen en terug. Een omweg naar de Loosdrechtse Plassen is 4 km extra.

Startpunt Nieuwersluis:

Het startpunt is bij de nieuwe kanosteiger bij de brug van Nieuwersluis. Je kunt de kajak afladen op het parkeerterrein van River Cafe De Kampioen bij de kanosteiger. Parkeren is alleen voor klanten, maar je kunt in het doodlopende straatje aan de overkant van de hoofdweg parkeren.

Je vaart eerst ongeveer een kilometer in zuidelijke richting. Bij de Weersluis aan de linkerkant kun je overdragen voor een omweg langs de Loosdrechtse Plassen. Net achter de sluis is een kampeermogelijkheid. In de zwarte schuur is een toilet. Voor deze omweg volg je het smalle kanaal de Drecht. Bij de jachthaven houd je schuin rechts aan. Dit is een heel mooi gebied met talloze heel smalle eilandjes. Soms niet meer dan een rij palen of dode takken die uit het water steken, soms heel mooi met luxe zomerhuizen erop. De langgerekte eilandjes lopen allemaal oost-west. Aan het eind van dit gebied is een met bomen begroeide dijk die noord-zuid loopt en die het gebied afschermt van de Loosdrechtse Plassen. Er zijn een aantal doorvaartmogelijkheden, zodat je de vaart langs het kanaal kunt volgen of aan de andere kant over de Loosdrechtse Plassen kunt varen. Aan de zuidkant is een jachthaven. Hier ga je rechtsaf het Tienhovens Kanaal op. Je komt langs het fort Tienhoven. Je kunt er omheen varen, maar er is niets van de zien. Het fort is teruggegeven is aan de natuur en je kunt er niet op komen. Even verder kom je bij de Kraaienestsluis terug op de Vecht. Linksaf ga je verder richting Utrecht.

Net voordat je in Maarssen aankomt is aan de linkerkant het landgoed Goudestein, thans in gebruik als stadhuis van Maarssen. Hier worden vaak trouwfoto's gemaakt. Er is zelfs een gemarkeerde aanlegplaats voor trouwboten. In het koetshuis is een drogisterijmuseum. De kanten zijn laag en dit is daarom een mooie pauzeplaats. In Maarssen is een verbinding naar het Amsterdam Rijnkanaal. De sluis staat meestal open. Hier is echter veel beroepsvaart en om veiligheidsredenen is het niet toegestaan met kano's op het kanaal te varen (alleen recht oversteken mag). Voorbij Maarssen maakt de rivier een grote S-bocht. Dan kom je in het kleine dorpje Oud Zuilen. Een stuk verderop zie je de eerste flats van Utrecht. Het is dan nog een flink stuk naar het centrum. Eerst kom je langs een lange aaneengeschakelde rij woonboten. Als je de spoorbrug onderdoor bent is het niet ver meer. In het centrum is de Weerdsluis. Hier zijn nieuwe kanosteigers gemaakt zodat je kunt overdragen. Aan de noordkant is de kade tamelijk hoog en je moet een steil trappetje op. Aan de andere kant gaat het veel gemakkelijker. In de zomer gaan veel boten door de sluis en dan kun je ook meeschutten. De sluiskolk is heel groot en het vullen (ongeveer een meter nivoverschil) gebeurt heel rustig, zodat er geen enkel gevaar is. Schutten kost € 3,50 per kano of kajak. Na de sluis zie je recht vooruit de Domtoren. En als je dus rechtuit vaart kom je op de Oudegracht met de beroemde kelderterrassen. Hier kun je uitstappen voor een wandeling of op een terras lunchen. Voor meer details zie mijn pagina over Utrecht.

GPS 't Hemeltje: Lat 52.2441 Lon 5.0476
GPS Nieuwersluis: Lat 52.1965 Lon 5.0088

Een omweg langs de Loosdrechtse Plassen met talloze smalle eilandjes.

Landgoed Goudestein bij Maarssen.

Maarssen.

Oud Zuilen.

Bijzonderheid van deze rivier is dat hij in plaats van Utrecht naar het IJsselmeer, in tegengestelde richting stroomt. Alleen bij extreme regenval is de stroming naar het noorden. Normaliter is er echter vrijwel helemaal geen stroming. Het is een prachtige rivier om op te kajakken. Probleem was tot voor kort dat je er niet op kon komen omdat bijna alle grond langs het water privé bezit is en bestaat uit niet toegankelijke erven en woonboten. In het voorjaar van 2006 is een groot aantal voorzieningen getroffen om de rivier voor kano's toegankelijk te maken. Er zijn een aantal kanosteigers gemaakt, en zelfs enkele plekjes langs de rivier zijn geschikt gemaakt om te overnachten. Gedetailleerde informatie is te vinden in de brochure "Kanoën door de Hollandse Waterlinie", verkrijgbaar bij de VVV's in de regio. Er is voor 2 euro ook een kaart van het gebied verkrijgbaar. Op de Vecht kom je veel jachten en sloepen tegen. Op de Vecht gaan in de namiddag en avond veel mensen voor een vaartochtje het water op. De maximum vaarsnelheid is op veel plaatsen 6 km/u, dus hier heb je weinig hinder van. Vrachtschepen nemen het Amsterdam-Rijnkanaal, dus die zul je niet tegenkomen. De Vecht vormt met de Oude Rijn een aaneengesloten kanoroute van Muiden via Utrecht naar Wijk bij Duurstede.

Afstanden: