Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Canal de l'Ourcq
INHOUD

Kanaal van 103,5 km lengte van La Ferté-Milon naar het Bassin de la Villette in Parijs.

    Routes:

  1. La Ferté-Milon - Mareuil sur Ourcq - Canal du Clignon 2 x 10,5 = 21 km. (totaal 6 x overdragen)
  2. Sevran - Parijs 2 x 13 = 26 km. (geen overdragingen)

Het is een tamelijk smal kanaal met een aantal sluizen. Overdragen is echter overal goed mogelijk. Het is er erg rustig (ook heel weinig boten) er zijn veel bochten en de natuur is mooi, dus dit kanaal is heel geschikt voor een verkenning per kajak. Het kanaal dateert uit de tijd van Napoleon. Het werd geopend in 1822. In het begin werd het gebruikt voor vervoer van graan, hout en drinkwater naar Parijs. Vanaf 1838 werd de post over het water vervoerd.

Geen kanoverhuur.

Camping aan het water:

Er is maar een kleine camping langs het kanaal. Camping les Peupliers, Varinfroy. Telefoon 0344874662. Afstand naar la Ferté-Milon 12 km. Afstand naar Parijs 96 km. Vanaf Meaux volg je de D 405 in noordelijke richting. Bij May gaat deze over in wegnummer D 936. Ga 18 km voorbij Meaux rechtsaf richting Varinfroy. De camping is links van de weg onder de bomen. Op een aan het hek bevestigd kaartje staat dat je je tent of caravan neer mag zetten voor zover er plaats is, en dat de beheerder in de avond langs komt voor de inschrijving. Hoewel de camping direct aan het kanaal ligt, is er maar een smalle doorgang. Als iemand hier een caravan heeft neergezet kun je er met de kajak mogelijk niet langs.

Hotel bij het kanaal:

In 2007 verbleef ik in hotel Manoir de Gressy, in Gressy op 35 km van Paris. Het is een luxe hotel met buitenzwembad op 1 km van het kanaal. Om er te komen verlaat je de N3 (Parijs-Meaux) bij Gressy. Volg de D212 door de zone commerciale naar het noorden langs verschillende rotondes. Voorbij het gebied met winkels ga je bij een rotonde rechtsaf. Het hotel is midden in het dorp. Een kamer is te boeken via www.booking.com. Er is een goede instapplaats met parkeerruimte genaamd Boisserie la Rosée net buiten het dorp over de brug van de TGV.

La Ferté-Milon - Mareuil sur Ourcq - Canal du Clignon

Ik heb een tocht gemaakt van la Ferté Milon naar Mareuil en terug. De afstand was 2 x 6,5 km = 13 km. Van Mareuil kun je nog een stukje verder naar het zuiden linksaf het enige zijkanaal op: het Canal du Clignon. Vanaf Mareuil naar het eind van het zijkanaal is ongeveer 4 km, dus 8 heen en terug. In la Ferté-Milon is een steile heuvel met een niet afgemaakt kasteel uit omstreeks 1400 op de top. Het Canal du Clignon is erg smal. Het is aangelegd voor de wateraanvoer naar het Canal de l'Ourcq. Na een klein stukje kom je bij een aquaduct over het riviertje de Ourcq. Even verder zie je links een kasteeltje dat vroeger door de Tempeliers werd gebruikt. Het dateert uit ongeveer 1200. Toen ik hier langs kwam was de aangebouwde kerk open voor publiek. Het gebouw is echter in ontzettend slechte staat. Zo te zien is het al heel lang in gebruikt geweest als stal. Nu is het bewoond door vogels die door de gaten een weg naar binnen hebben gevonden.

GPS La Ferté-Milon: Lat. 49.1759 Lon 3.1247
GPS Mareuil sur Ourcq: Lat. 49.1369 Lon. 3.0791
GPS Farinfroy: Camping Les Peupliers: Lat. 49.0963 Lon. 3.0477
GPS Gressy: Boisserie la Rosée: Lat. 48.9590 Lon 2.6705
GPS Ecluse de Sevran: Lat. 48.9328 Lon 2.5244

Canal de l'Ourcq en de Marne. Ik ben van dit voorjaar hier naartoe te gaan. Maar hier is alvast een kaartje...

Informatiebord over het Canal de l'Ourcq bij het begin van het kanaal.

La Ferté Milon.

Canal de l'Ourcq.

Mareuil sur Ourcq.

Canal du Clignon bij het kasteel van de Tempeliers.Sevran - Parijs (2 x 13 km = 26 km)

In juli 2007 heb ik met mijn zoon een tocht gemaakt van de sluis bij Sevran naar het Bassin de la Villette (2 x 13 km = 26 km). Om bij het startpunt te komen verlaat je de N3 (Parijs - Meaux) in de richting Sevran. Van de snelweg af ge je rechtsaf en bij de T-kruising linksaf. Blijf steeds rechtuit rijden op de D44 tot je bij een brug komt. Over de brug ga je linksaf de doodlopende weg langs het kanaal op. Voorbij de sluis kun je rechts gratis parkeren. De kanten zijn hier tamelijk hoog, maar op verschillende plaatsen zijn ijzeren laddertjes voor drenkelingen gemaakt met een stang waar je je goed aan kunt vasthouden. Hier kun je prima instappen.

Het kanaal ziet er erg stil uit, maar toch kun je onderweg wel wat golven verwachten. Je komt langs een vaarschool waar ze aan het oefenen kunnen zijn om met hoge snelheid om drijvers heen te slalommen. Ook gaan er in Parijs soms duwbakken voorbij met grondstoffen voor de cementfabrieken langs het kanaal.

Op het eerste gezicht ziet het kanaal er niet zo interessant uit, maar toch is het erg leuk hier te varen. Er loopt een fietspad langs het kanaal en er zijn veel fietsers, wandelaars en joggers. Vaak tonen ze interesse omdat het blijkbaar toch wel heel zeldzaam is dat hier kajaks voorbij komen. Bij Bobigny was een feest voor kinderen met activiteiten op het water zoals rubberbootjes en waterfietsen. De politie hield met een speedboot een oogje in het zeil. Toen ze ons in te verte zagen komen voeren ze met hoge snelheid op ons af. Ze zeiden dat we er niet langs konden vanwege de kinderen en vroegen of we niet een vergunning nodig hadden. Ik vertelde dat hier geen vergunning nodig is en dat was verder in orde. We mochten doorvaren als we beloofden heel voorzichtig te zijn bij de kinderen. We slaagden erin zonder aanvaringen er langs te komen en met een au revoir zwaaide de politie ons uit. Verderop is een groot aantal loodsen langs het water met een muur er voor. Dit is het domein van de graffiti kunstenaars. Je kunt ze hier aan het werk zien. Bij de Periphérique in Pantin is aan de rechterkant een grote fabriek die gesloopt wordt. Vervolgens kom je bij het Parc de la Villette. Dit is het grootste park van Parijs en het strekt zich uit aan beide kanten van het kanaal. Er is een technisch museum en veel andere interessante dingen zoals een onderzeeboot en de enorme Geode. We voeren voorbij het park naar het eind van het kanaal, het Bassin de la Villette. Op de terugweg gingen we bij het park de kant op. De kajaks hebben we tegen een muurje gelegd. Na een wandelingetje zagen we bij terugkomst dat twee dikke dames op de PE kajak van mijn zoon zaten. Het dek was onder het gewicht helemaal ingedeukt. Ik vroeg ze op te staan en wees ze op wat ze gedaan hadden. Zonder een enkel excuus liepen ze weg. Toen ze uit zicht waren plopte ik het dek terug in model. Gelukkig was er niets stuk. En gelukkig hadden ze niet mijn polyester kajak gekozen om op te zitten. We durfden gelijk niet meer opnieuw bij de kajaks vandaan te gaan. Dus het meeste van het park niet gezien te hebben vertrokken we weer.

Canal de l'Ourcq bij Gressy.

Bobigny.

Pantin.

Lage brug waar je nog net onderdoor kunt met de kajak.

Bassin de la Villette, het eind van Canal de l'Ourcq. Links is de ingang van de sluis naar Canal St. Martin. Dit kanaal loopt (voor een deel ondergronds) naar de Seine.