Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Canal de l'Ourcq
INHOUD

Kanaal van 107 km lengte vanaf het begin bij Port aux Perches bij La Ferté-Milon naar het Bassin de la Villette in Parijs.

De hele afstand is per kano te bevaren. Bijna overal zijn lage kanten waar je kunt in- en uitstappen. Bij de sluizen moet je overdragen.

Camping langs het kanaal:

Camping Les Peupliers, Rue Principale, 60890 Varinfroy.
Tel.: +33 (0)344874664. Open van april tot oktober.

Hotel Acostel bij Meaux.

In 2018 verbleef ik in Hotel Acostel, 336 Avenue de la Victoire, 77100 Meaux. Het is mooi gelegen op een rustige locatie aan de Marne, vlakbij de brug naar Trilport.

Het Canal de l'Ourcq dankt zijn naam aan het riviertje de Ourcq dat 3 km. Boven La Ferté-Milon het kanaal van water voorziet. Gewoonlijk is de toevoer van dit riviertje met het water dat door de regen van de omliggende heuvels afkomt ruim voldoende om het kanaal van water te voorzien. In het kanaal stroom het water tot wel 2 km/u, maar in droge tijden is er vrijwel geen stroming. In droge periodes kunnen twee pompstations (usine élévatoire) bij Villers-les-Rigault en bij Trilbardou het kanaal van water voorzien uit de nabij stromende Marne. Het kanaal is tamelijk smal en in totaal zijn er 9 sluizen. Er varen nauwelijks boten, dus is het er heerlijk rustig om te kajakken. De vele bochten, de stilte en het gevarieerde landschap maken het kanaal erg aantrekkelijk. Het kanaal is aangelegd in de tijd van Napoleon met als doel het watertekort in het steeds verder groeiende Parijs te verhelpen. Het werd geopend in 1822. Het werd ook gebruikt voor transport van graan, brandhout en andere goederen naar Parijs. Vanaf 1838 werd de post over het kanaal vervoerd. In Parijs was het kanaal met het Canal St. Martin (nu deels ondergronds) en het Canal St. Denis verbonden met de Seine. Na restauratie werd het kanaal en de pompstations in 1993 een nationaal monument.

Routes

Het hele kanaal is per kajak te bevaren. De mooiste stukken zijn stroomopwaarts vanaf Meaux, en speciaal het laatste stuk tussen Mareuil en het eind van het kanaal. En het is leuk om per kajak Parijs binnen te varen naar het Bassin de la Villette.

  1. Port aux Perches - La Ferté-Milon 2 x 3 km = 6 km totaal.
  2. La Ferté-Milon - Mareuil sur Ourcq - Canal du Clignon 2 x 10,5 = 21 km. (2 x 3 overdragingen)
  3. Sevran - Parijs 2 x 13 = 26 km. (geen overdragingen)

Port aux Perches - La Ferté-Milon

Bij Port aux Perches is een park en een restaurant. Er is voldoende gratis parkeerruimte. Bij de boothelling aan het eind van het park kun je goed instappen. Hier mondt de Ourcq in het kanaal uit. Vanaf hier is het maar 3 km. naar La Ferté-Milon, maar het is een bijzonder mooi stuk. In La Ferté-Milon is een mooi park langs de sluis. Je kunt hier ook verder varen, maar bij de sluis moet je overdragen en een weg oversteken.

La Ferté-Milon - Mareuil sur Ourcq - Canal du Clignon

Bij de sluis van La Ferté-Milon kun je gratis parkeren langs het kanaal. Dit is een goed startpunt als je stroomafwaarts wilt varen. Naar Mareuil en terug is 2 x 6,5 km = 13 km. Eventueel kun je doorvaren en het Canal du Clignon opgaan. Naar het eind van het kanaal (bij Moisy net voorbij het kasteel van de Tempeliers) en terug is 2 x 4 km. = 8 km. extra. Het Canal du Clignon is wat smaller. Het is aangelegd om water vanuit een beek naar het Canal de l’Ourcq te laten stromen. Je gaat over een aqueduct en een stukje verder zie je links het kasteel van de Tempeliers. Deze dateert uit ongeveer het jaar 1200.

Sevran - Parijs (2 x 13 km = 26 km)

In juli 2007 heb ik met mijn zoon een tocht van de sluis bij Sevran naar het Bassin de la Villette gemaakt (2 x 13 km. = 26 km.). Om bij het startpunt te komen verlaat je de N3 (Parijs - Meaux) bij de afslag Sevran. Bij de T-kruising ga je rechtsaf en dan linksaf de D44 op. Blijf rechtuit rijden tot aan een brug. Gelijk over de brug ga je linksaf. Het is een doodlopende weg die langs de sluis loopt. Je kunt net voorbij de sluis te water gaan. Je kunt hier gratis parkeren, maar veel vrije parkeerplaatsen zijn er niet. De kanten zijn hoog, maar er zijn verschillende ijzeren trapjes gemaakt met een stang waaraan je kunt vasthouden. Bij zo’n trapje kun je instappen.

In 2018 vond ik een instapplek die beter geschikt is, en ook niet ietsje dichter bij Parijs. Het is een mooie plek aan een parkje met een lage kant waar je goed kunt intstappen. Het is gelegen aan de Allée du Maréchal in de woonwijk Freinville.
Om hier te komen verlaat je de A3 bij afslag 6a richting Aulnay-sur-Bois (N2). Bij de rotonde ga je rechtsaf richting "Vieux Pays". Je rijdt een stuk rechtuit en bij een groot kruispunt sla je rechtsaf de N370 op richting "Freinville". Voorbij een spoorbrug ga je rechtsaf een spoorweg overgang over. Vervolgens de tweede zijstraat linksaf. Deze leidt naar het kanaal.

In het begin lijkt het kanaal wat saai met lange rechte stukken, maar onderweg valt toch wel veel te zien. Er loopt een fietspad langs het kanaal en er zijn veel joggers en wandelaars. Voorbijgangers tonen soms interesse, want een kajak zien ze hier niet vaak voorbij komen. Bij de brug van de Periphérique in Pantin was vroeger een fabriek, waar nu appartementen van zijn gemaakt. Even verder kom je door het grote Parc de la Villette. Hier is een een technisch museum en verschillende andere interessante dingen, zoals de grote Geode. Aan het eind van het kanaal is het brede Bassin de Villette. Hier is verhuur van electro-boten.

GPS:
Port aux Perches: N. 49.1937 E. 3.1643
La Ferté-Milon: N. 49.1759 E. 3.1247
Moisy: N. 49.1118 E. 3.0949
Mareuil sur Ourcq: N. 49.1369 E. 3.0791
Farinfroy: La Maison du Canoë: N. 49.0898 E. 3.0565
Gressy: Boisserie la Rosée: N. 48.9590 E. 2.6705
Ecluse de Sevran: N. 48.9328 E 2.5244

Canal de l'Ourcq en de Marne rondom Meaux.

Downloadable GPS-track (65,2 km): Fietsroute van de brug over de Marne bij Trilport (Meaux) naar het centrum van Parijs. De fietsroute loopt langs het Canal de l'Ourcq.

Het Canal de l'Ourcq begint bij Port aux Perches. Hier komt het riviertje in het kanaal uit. Het riviertje is ondiep en stroomt snel. Je kunt er niet op varen voorbij de bocht op deze foto. Hier is een park en een restaurant. Je kunt te water gaan bij de boothelling.

Oud pakhuis in La Ferté-Milon.

De gerestaureerde watermolen bij de sluis van La Ferté-Milon.

Bord met afstanden in La Ferté-Milon.

La Ferté-Milon.

Marolles.

Mareuil-sur-Ourcq.

Canal du Clignon.

Kasteel van de Tempeliers aan het Canal du Clignon. Het is privé terrein en niet open voor publiek. De restauratie is al jaren gaande (in 2007 vlogen de duiven nog door het dak). Waarschijnlijk is dit een voor altijd doorgaand project.

Canal de l'Ourcq.

Varinfroy.

Canal de l'Ourcq tussen Meaux en Mareuil-sur-Ourcq.

Canal de l'Ourcq tussen Meaux en Mareuil-sur-Ourcq.

Het kanaal om Meaux met in de verte de kathedraal. Bij de brug (weg D603) is een boothelling. Parkeren is hier erg moeilijk.

Bij Gressy. Vanaf Gressy loopt een fietspad langs het kanaal tot aan het Parc de la Villette in Parijs.

Parc de la Villette in Paris.

De laatste hefbrug van Paris Pont Levant de la rue de Crimée dateert van 1885 (foto gemaakt in 2007).

Uitzicht vanaf de sluis over het Bassin de la Villette aan het eind van het kanaal.

Het Canal Saint-Martin verbindt het Canal de l'Ourcq met de Seine.

Canal Saint-Martin.

Fietsen

Vanaf de brug bij Gressy loopt een fietsroute langs het kanaal tot aan het Parc de la Villette in Parijs (23 km).
Van Gressy tot aan La Ferté-Milon is het jaagpad onverhard en er staan verbodsborden voor fietsers. Deze borden worden op grote schaal genegeerd, en waarom zou je hier niet fietsen? De hobbels zorgen er wel voor dat je niet snel rijdt, maar het is erg mooi. Er zijn geen heuvels en je hebt geen last van gemotoriseerd verkeer. Er zijn weinig wandelaars, alleen rondom Meaux wordt wel langs het kanaal gewandeld.

Usines élévatoire

De pompstations Villers-les-Rigault en bij Trilbardou zijn alleen op afspraak toegankelijk.

Restaurants in Meaux

In het centrum van Meaux kun je verschillende restaurants vinden in de Rue Fbg Saint-Nicolas: Turks, Indisch, Mexicaans etc. Ik heb lekker Mexicaans gegeten bij La Cantina Latina, 53 Rue Fbg Saint-Nicoalas.  Van een Franse maaltijd heb ik genoten bij La Table du Rôtisseur, 102 Av. du Merichal Foch. En voor Chinees, Thais en Vietnamees eten (ook buffet beschikbaar) kan ik China Town, 10 Rue Aristide Briand aanraden.

Brie de Meaux

In deze omgeving wordt Brie de Meaux gemaakt. Deze kaas is wat pittiger van smaak dan de meeste brie kazen. Het wordt van rauwe melk gemaakt. Je kunt het kopen bij de plaatselijke supermarkt. Leclerc. In Nederland is het onder andere bij Albert Heijn te koop. In Meaux kun je het museum Maison du Brie bezoeken.

Musee de la Grande Guerre

Net buiten Meaux kun je het museum over de Eerste Wereldoorlog bezoeken. Er zijn veel voorwerpen uit de oorlog te zien, waaronder vooral veel uniformen en granaten. Heel mooi vond ik de vrachtwagen waarmee postduiven vervoerd werden.