Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Langedijk
INHOUD

Een grote ronde door het Oosterdelgebied is 9 tot hooguit 12 km.

Startpunt Heerhugowaard:

Een mooi beginpunt is bij kanoclub Kanowaard (voorheen Ossa) te Heerhugowaard. Hier is een mooie steiger aan het Kanaal Omval Kolhorn net tegenover het Oosterdel gebied. Om hier te komen neem je de N242 vanaf Alkmaar richting Heerhugowaard. Voorbij het spoorweg viaduct ga je bij de verkeerslichten rechtuit, maar vervolgens de eerste afslag linksaf. Over het dijkje met de groene lantaarnpalen kom je bij de kanosteiger. Vanaf hier vaar je een klein stukje rechtsaf. Aan de overkant van het kanaal is een steiger waar je kunt overdragen naar het Oosterdel gebied.

In het midden van de polder is een meertje, het Oosterdel. Na een verkenning van Langedijk, de Broekerveiling en de achterliggende eilandjes gaat de route naar het noorden. Er is een smalle doorgang net breed genoeg voor een kajak. Vanaf hier ga je in noordelijke richting tussen de eilandjes met huizen door tot je bij een meertje komt: de Noorderplas. Ga hiervandaan verder naar het noorden. De vierde zijvaart naar echts is breder dan de eerdere zijvaarten. Ga rechtsaf tot aan het einde bij de dijk. Hier ga je linksaf en volg de dijk tot aan de overdraagplaats. De route gaat naar rechts over het Kanaal Omval-Kolhorn. Vaar door en volg de bocht naar rechts, waar je na een klein stukje terug bent bij de kanosteiger van Ossa. Als je bij het winkelcentrum bent begonnen, moet je hier rechts overdragen en door de polder richting de kerktoren van Broek op Langedijk varen.GPS Kanowaard: Lat. 52.6729, Lon. 4.8142.

Broek op Langedijk.

Kanosteiger bij k.v. Kanowaard.

Broekerveiling.

Kas in het Oosterdelgebied.

Oosterdelgebied.

Molen 't Swaantje.

Werf "Houdt Moed" bestaat al sinds 1794.

Koolvlet.

Overdraagplaats naar het Kanaal Omval-Kolhorn even ten noorden van de Langebalkbrug.

"Het Duizend Eilanden Rijk"

werd dit gebied tussen Langedijk, St. Pancras, Alkmaar, Koedijk, Schoorldam, Warmenhuizen en Oudkarspel genoemd. Misschien waren er nog veel meer dan duizend eilanden, allemaal door sloten van elkaar gescheiden. De boeren gingen vroeger met hun vletten naar de akkertjes. Met dezelfde vletten werd de oogst naar de veiling gebracht. Deze veiling, waar men met de vlet naar binnen voer, was hierdoor uniek in de wereld. Het is bewaard gebleven als museum de Broekerveiling. In de zeventiger jaren werden de kanalen gedempt en er werden wegen door het gebied aangelegd. Akkerbouw moest efficienter worden, en Alkmaar had dringend ruimte nodig om uit te breiden. Er zijn nog een stuk of honderd eilanden in hun oorspronkelijke staat bewaard gebleven. Dit is het Oosterdel gebied ten oosten van Broek op Langedijk.

Webcam van het Oosterdel.