Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Langedijk
INHOUD

Een ronde van 10 km. (GPS-track)

Kanoverhuur:

Startpunt Heerhugowaard:

Een mooi beginpunt is bij kanoclub Kanowaard te Heerhugowaard. Hier is een mooie kanosteiger en een parkeerstrook langs de weg. Om hier te komen neem je de N242 van Alkmaar richting Heerhugowaard. Bij verkeerslichten sla je af richting Broek op Langedijk. Je komt bij een rotonde waar je rechtsaf de Zuijder Vlaerdinge op gaat. Aan het eind ga je bij de T-kruising op de dijk linksaf. Je ziet dan rechts de kanosteiger.

Ronde 10 km. (GPS-track)

Van de kanosteiger vaar je een stukje naar rechts en dan naar de kanosteiger aan de overkant van het kanaal. Bij dit overdraagpunt zijn goede kanosteigers. Vanaf hier vaar je naar links richting de sluis. Bij de hoofdvaart ga je rechtsaf en dan weer naar links. Je vaart langs de huizen van het oude dorp en vervolgsn kom je naar rechts terug op de hoofdvaart. Hier ga je linksaf, en even verder ga je weer linksaf. Onder de brug door zie je de Broekerveiling. Je kunt er vanwege een lage brug niet omheen varen, maar linksaf kom je op het museumterrein waar je een klein rondje kunt varen. Terug onder de brug door ga je bij kruising 71 linksaf. Je volgt de vaart langs de huizen van het oude dorp. Bij kruising 74 ga je rechtsaf naar de Noorderplas. Vanaf het meer ga je linksaf de hoofdvaart op (75). Bij kruising 77 ga je rechtsaf. Maar een klein stukje rechtuit kun je de witte kerk van Zuid-Scharwoude zien. Volg de recht vaart naar T-splitsing 78 bij de dijk. Als je hier linksaf gaat en langs de dijk blijft varen kom je bij een overdraagpunt naar de Langedijkervaart. Deze vaart is niet zo interessant. Daarom adviseer ik om bij 78 rechtsaf te gaan. Je volgt de borden richting kruising 73. Alle doorgangen naar het Oosterdel zijn met dijkjes afgesloten. Er is een plek met een smalle doorgang voor kano's. Hier ga je linksaf het Oosterdel op. Volg de linker zijde naar het kleinere meertje Potterdel. Hier kun je naar links richting de molen varen. Voorbij de molen vaar je weer naar rechts terug. Op de hoofdvaart ga je linksaf terug richting het startpunt.

GPS Kanowaard aan de Westdijk: N. 52.6729, E. 4.8142.

Downloadbare GPS-track van 10,2 km: Langedijk.

Langedijk.

Langedijk.

Langedijk.

Broekerveiling.

De vooormalige werf "Houdt Moed" bestond vanaf 1794, maar is nu opgeheven.

Langedijk.

Kerk van Zuid-Scharwoude.

Zuid-Scharwoude.

Doorgang naar het Oosterdel, alleen voor kano's.

Oosterdel.

Ganzen op de dijk langs de Langedijkervaart.

Lammetjes op de dijk langs de Langedijkervaart.

De Zomersloot achter 't Vennetje in St. Pancras.
In de toekomst krijgt deze vaart een verbinding met Langedijk.

"Het Duizend Eilanden Rijk"

werd dit gebied tussen Langedijk, St. Pancras, Alkmaar, Koedijk, Schoorldam, Warmenhuizen en Oudkarspel genoemd. Misschien waren er nog veel meer dan duizend eilanden, allemaal door sloten van elkaar gescheiden. De boeren gingen vroeger met hun vletten naar de akkertjes. Met dezelfde vletten werd de oogst naar de veiling gebracht. Deze veiling, waar men met de vlet naar binnen voer, was hierdoor uniek in de wereld. Het is bewaard gebleven als museum de Broekerveiling. In de zeventiger jaren werden de kanalen gedempt en er werden wegen door het gebied aangelegd. Akkerbouw moest efficienter worden, en Alkmaar had dringend ruimte nodig om uit te breiden. Er zijn nog een stuk of honderd eilanden in hun oorspronkelijke staat bewaard gebleven. Dit is het Oosterdel gebied ten oosten van Broek op Langedijk.

Webcam van het Oosterdel.