Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Leusden
INHOUD

Kanoverhuur:

Kantje Boord, Gasthuislaan 70, Amersfoort.

1. Rondje Leusden.

De 16 km route rondom Leusden is een door de ANWB gemarkeerde route die helemaal is voorzien van kanosteigers bij de overdraagpunten. De route gaat linksom. Dit heeft als voordeel dat je de stroom mee hebt in het Vallei Kanaal (eigenlijk de gekanaliseerde rivier Eem). Door het bos de andere kant op is er vrijwel geen stroming en het hoogteverschil win je bij de stuwen. De Heiligenbergerbeek gaat door het mooie Lockhorsterbos en het landgoed Den Treek. Ik kan aanbevelen een omweg van een paar kilometer te maken om een rondje door de grachten van Amersfoort te maken. Deze ronde door de grachten is heel bijzonder, met allerlei spannende doorgangetjes onder bruggen en zelfs gebouwen. Het Vallei Kanaal is voor een groot deel tamelijk saai, maar wel handig om een ronde te kunnen varen.

Naar het beginpunt bij de stuw te Leusden:

Verlaat snelweg nummer 28 bij afrit 7 Leusden. Ga rechtuit bij de rontonde, twee verkeerslichten en de tweede rotonde. Vervolgens bij de dan volgende verkeerslichting linksaf ( Asschatterweg). Na 500 meter is het instappunt bij de stuw net over de brug links.

Kanoroute om Leusden (rechtsom)

Je begint met een heel stuk naar het zuiden stroomopwaarts te varen. Na een paar km. kom je bij de overdraagplaats Bruinenburgersluis. Dit is een mooi plekje met grote bomen die doen denken aan de stripverhalen van Tom Poes. Over de heuvel kom je op de Oude Lunterse Beek. Hier is vrijwel geen stroming. De beek kronkelt een heel stuk door de bossen. Dan kom je bij een drukke weg met een heel lage brug. Omdat overdragen hier nogal gevaarlijk is, heeft iemand een contructie bedacht om de kajak in een bak naar de andere kant te transporteren. Het schijnt dat dit de enige ter wereld in zijn soort is. Je draait aan een groot wiel waardoor de bak met staalkabels naar de andere kant getrokken wordt. De bodem van de bak is lager dan de waterlijn, zodat iedere kano, mits niet te lang, onder de brug door gehaald kan worden.

Update juli 2018: De constructie is defect. Je moet nu overdragen over een drukke weg.

Een stuk verder kom je bij een stuw, waar je moet overdragen. Ga rechtuit onder de snelweg door totdat je bij een spijlenconstructie komt om drijvende rommel tegen te houden. Hier moet je weer overdragen. Je kunt hier gelijk rechtsaf gaan om de ronde te voltooien, maar ik kan aanbevelen een extra rondje te maken door de grachten van Amersfoort. Je moet dan op het hoekje wel weer overdragen. Hier is een kanosteiger. Ga rechtuit en bij de blauwe brug linksaf (rechtuit loopt dood). Bij de stadsmuur ga je linksaf onder de Waterpoort door. Na een tocht over de (doodlopende) grachten kom je hier weer terug. Je vaart over de Heiligenbergerbeek terug, en bij het overdraagpunt ge je linksaf het Verbindingskanaal naar het Valleikanaal op. Hier draag je over en vaar je rechtsaf terug naar het startpunt.

2. Amersfoort en de Barneveldse Beek

Startpunt Verdiweg in Amersfoort

Bij het overdraagpunt langs de A27. Verlaat de A28 bij afslag 8 richting het centrum (Hogeweg). Vlak na het kruispunt neem je de afrit rechts, en gaat dan over het viaduct linksaf. De Operaweg maakt na een brug een bocht naar rechts. Dan ga je linksaf de Verdiweg op. Na de volgende brug ga je linksaf de onverharde weg op. Het overdraagpunt is aan het eind. Deze weg kan met een houten balk afgesloten worden, maar doorgaans staat hij open. Om er zeker van te zijn dat je auto niet ingesloten wordt, kun je de kano afladen en even verder parkeren.

Je vaart in zuidelijke richting vanaf het begin van het Verbindingskanaal. Vlak voor de kruising is rechts een kanosteiger waar je kunt overdragen naar de Heiligenbergerbeek. Aan de andere kant is een kanosteiger achter de struiken. Volg de beek naar Amersfoort. Na een bocht ga je onder de Waterpoort door. Bij de kruising ga je linksaf. Bij Museum Flehite is een bocht naar rechts. Je kunt dan een klein stukje linksaf. De doorgang onder een huis door is privé terrein en niet toegankelijk. Rechtuit kom je bij de stalling van rondvaartboten onder een brug. Deze kan aan beide kanten met een hek afgesloten zijn. Als de hekken open staan kun je doorvaren, anders moet je omkeren. Je komt terug bij de Waterpoort, en nadat je er onderdoor bent gevaren houd je links aan. Je volgt de Eem langs de voormalige stadsmuur. Aan het eind is bij de Koppelpoort een stuw. Je kunt vanaf de steiger overdragen. Loop met de kajak onder de spoorbrug door. Aan de andere kant is een drijvende kanosteiger. Je vaart verder over de Eem. Vervolgens ga je rechtsaf het Valleikanaal op. Hier is een stuw. Je moet voor de brug uitstappen. Je moet de weg oversteken. Als het druk is kun je ervoor kiezen langs de weg te lopen en bij de verkeerslichten over te steken. De overdraagafstand is dan 300 meter, en je moet een stukje langs het water terug lopen. Je vaart verder over het Valleikanaal. Bij een splitsing kun je linksaf de Barneveldse Beek op. Je vaart onder de A28 door en dan kom je bij een stuw. Hier zijn geen kanosteigers en je moet een beetje handig zijn om te kunnen overdragen. Je kunt links de kant op. Aan de andere kant van de stuw is het niet zo moeilijk om weer te water te gaan. Op de Barneveldse Beek volg je de hoofdstroom. Bij de eerste splitsing houd je links aan, en daarna steeds rechts. Bij een klein houten bruggetje splitst de rivier. Je kunt beide richtingen op varen. Na 600 meter komen de stromen weer samen. Dan kom je bij een stuw waar je niet kunt overdragen. Links is een stroompje met een vistrap. Ik adviseer hier om te keren. Terug bij het Valleikanaal ga je scherp linksaf en na een korte afstand kom je terug bij het startpunt.

Overdraagpunten in Amersfoort bij de stuw bij de Koppelpoort (150 meter, steigers)
en bij het Valleikanaal (150 meter of 300 meter langs de verkeerslichten, geen voorzieningen).

Downloadbare GPS-track 20,1 km. door het centrum van Amersfoort en een stuk over de Barneveldse Beek: Amersfoort.

Bruinenburgersluis. Overdraagplaats van het Vallei Kanaal naar de Oude Lunterse Beek.

De bak om je kajak mee onder de lage brug van de N226 door te trekken. Deze bak is nu (oktober 2018) defect. Je moet nu dus overdragen over een vrij drukke weg.

Heiligenbergerbeek.

Heiligenbergerbeek bij Amersfoort.

Waterpoort Amersfoort.

Huis Tinnenburg aan de Zuidsingel.

Zuidsingel in Amersfoort.

Historisch Museum Flehite in Amersfoort.

Onze Lieve Vrouwetoren.

Zuidsingel.

De Eem langs de stadsmuur.

Stuw in de Eem bij de Koppelpoort.
Hier zijn kanosteigers zodat je kunt overdragen. Je moet dan door het tunneltje onder de spoorweg door.

Koppelpoort.

Kroonluchter onder de spoorbrug.

De Eem. Even verder ga je rechtsaf het Valleikanaal op.

Het Valleikanaal in oktober.

Barneveldse Beek.

Barneveldse Beek. Brug van de klompenroute Stoutenburgerpad.

Barneveldse Beek gezien vanaf het bruggetje.
Hier splitst de beek zich maar na een halve kilometer komen de stromen weer samen.