Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Leusden
INHOUD

Afstand: rondje Leusden 16 km, met een rondvaart door de grachten van Amersfoort 5 km extra.

Kanoverhuur:

XL Adventures and Events. Chromiumweg 119, 3812 NM Amersfoort. Tel.: 033 - 4690667 (ma t/m vrij, 9.00 - 17.00)

De 16 km route rondom Leusden is een door de ANWB gemarkeerde route die helemaal is voorzien van kanosteigers bij de overdraagpunten. De route gaat linksom. Dit heeft als voordeel dat je de stroom mee hebt in het Vallei Kanaal (eigenlijk de gekanaliseerde rivier Eem). Door het bos de andere kant op is er vrijwel geen stroming en het hoogteverschil win je bij de stuwen. De Heiligerbergerbeek en Oude Lunterse Beek gaan door het mooie Lockhorsterbos en het landgoed Den Treek. Ik kan aanbevelen een omweg van een paar kilometer te maken om een rondje door de grachten van Amersfoort te maken. Deze ronde door de grachten is heel bijzonder, met allerlei spannende doorgangetjes onder bruggen en zelfs gebouwen. Het Vallei Kanaal is voor een groot deel tamelijk saai, maar wel handig om een ronde te kunnen varen.

Naar het beginpunt bij de stuw te Leusden:

Verlaat snelweg nummer 28 bij afrit 7 Leusden. Ga rechtuit bij de rontonde, twee verkeerslichten en de tweede rotonde. Vervolgens bij de dan volgende verkeerslichting linksaf ( Asschatterweg). Na 500 meter is het instappunt bij de stuw net over de brug links.

Kanoroute om Leusden (rechtsom)

Je begint met een heel stuk naar het zuiden stroomopwaarts te varen. Na een paar km kom je bij de overdraagplaats Bruinenburgersluis. Dit is een mooi plekje met grote bomen die doen denken aan de stripverhalen van Tom Poes. Over de heuvel kom je op de Oude Lunterse Beek. Hier is vrijwel geen stroming. De beek kronkelt een heel stuk door de bossen. Dan kom je bij een drukke weg met een heel lage brug. Omdat overdragen hier nogal gevaarlijk is, heeft iemand een contructie bedacht om de kajak in een bak naar de andere kant te transporteren. Het schijnt dat dit de enige ter wereld in zijn soort is. Je draait aan een groot wiel waardoor de bak met staalkabels naar de andere kant getrokken wordt. De bodem van de bak is lager dan de waterlijn, zodat iedere kano, mits niet te lang, onder de brug door gehaald kan worden. Een stuk verder kom je bij een stuw (zie foto hierboven), waar je moet overdragen. Ga rechtuit onder de snelweg door totdat je bij een spijlenconstructie komt om drijvende rommel tegen te houden. Hier moet je weer overdragen. Je kunt hier gelijk rechtsaf gaan om de ronde te voltooien, maar ik kan aanbevelen een extra rondje te maken door de grachten van Amersfoort. Je moet dan op het hoekje wel weer overdragen. Hier is geen steiger, maar door de lage graskant is dat geen probleem. Ga rechtuit en bij de blauwe brug linksaf (rechtuit loopt dood). Bij de stadsmuur ga je linksaf en gelijk rechtsaf onder de poort door. Bij de viersprong (zie foto) kun je linksaf of rechtsaf gaan om een ronde door de stad te maken. Je komt weer op dit punt uit. Rechtuit loopt dood bij het vertrekpunt van de rondvaartboot. Terug volg je dezelfde route. Bij de stuw is het dan dus linksaf. Een stukje verder moet je overdragen naar het Vallei Kanaal. Hier moet je nog een stuk rechtsaf om bij het vertrekpunt uit te komen.

Een alternatieve terugtocht is vanaf Amersfoort (bij de poort) de gracht langs de stadsmuur volgen in oostelijke richting. Met een grote boog vaar je om het centrum naar de noordkant. Deze gracht is niet zo mooi, maar aan het eind is een grote stadspoort, die de moeite wel waard is. Er is hier een stuw en er zijn kanosteigers, maar het is een heel stuk overdragen (onder een viaduct door). Ik heb dit niet geprobeerd, maar ik heb me laten vertellen dat verderop nog een keer overgedragen moet worden (en een drukke weg overgestoken) om rechtsom weer via het Valleikanaal terug te kunnen varen.

GPS: Lat. 52.1362 Lon. 5.4479

Overdraagpunten in Amersfoort bij het Valleikanaal (300 meter, geen voorzieningen) en bij de stuw bij de Koppelpoort (150 meter, steigers).

Overdraagplaats van het Vallei Kanaal naar de Oude Lunterse Beek.

De bak om je kajak mee onder de lage brug door te trekken.

Heiligerbergerbeek.

Amersfoort: Hier kun je linksaf of rechtsaf om een ronde door het centrum te maken.

Amersfoort.

Het Historisch Museum Flehite in Amersfoort.

Stuw bij de Koppelpoort in Amersfoort.