Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Medemblik
INHOUD

Routes:

Kanoverhuur:

Bungalowpark Zuiderzee, Oosterdijk 1, 1671 HJ Medemblik, tel: 0227-542345.
Camping Veerhof, Vereweg 4, 1678 HW Oostwoud, tel.: 0229-201575.

Camping aan de route:

Mini Camping Valkenhof, Broerdijk 39, Oostwoud, tel.: 0229-202484.
Camping Arado, Brakeweg 61, 1671 LP Medemblik, tel.: 0227-541671.

Ronde van 25 km. met startpunt bij Opperdoes:

Naar het startpunt bij Opperdoes


Vanaf de snelweg A7 (Amsterdam - Afsluitdijk) neem je afslag 11 richting Medemblik. Vlak voor Medemblik ga je rechtsaf de N240 op richting Andijk en Enkhuizen. Bij de rotonde ga je rechtsaf en vervolgens na een korte afstand de eerste weg linksaf. Ter hoogte van een zijvaart zie je het startpunt links bij een picknicktafel. Hier is een goede kanosteiger.

Vanaf de kanosteiger ga je in noordwestelijke richting en laat de steiger en brug achter je. Voorbij een brug ga je linksaf langs het gebouw van Univé. Aan het eind ga je bij de T-kruising rechtsaf. Bij het volgende kruispunt ga je rechtsaf langs de scheepswerven en ligplaatsen van zeiljachten. Bij het volgende kruispunt kun je linksaf een omweg maken naar het centrum. Je vaart dan de doodlopende gracht "Achterom" af. Terug vaar je richting de sluis en sla voor de sluis rechtsaf. Je vaart om het centrum heen. Bij de volgende zijvaart kun je linksaf naar kasteel Radboud varen. Aan het eind van de doodlopende vaart kom je bij kinderboerderij 't Langoortje. Het kasteel is hier vlak achter. Het is hier ook mogelijk over te dragen naar het IJsselmeer. Het is zo'n 170 meter naar de brede boothelling in de haven. Helaas is er geen kanosteiger. De route gaat verder naar het zuiden. Buiten Medemblik kom je langs het stoommachine museum. Er is een kanosteiger voor een bezoek aan het museum, of alleen een kop koffie of thee in het gebouw rechts. Vervolgens kom je bij een meer, de Grote Vliet. Houd rechts aan en halverwege ga je rechtsaf een zijvaart in. Vervolgens ga je linksaf en houd verder rechts aan. Je komt uit aan het eind van het meer. Hier ga je rechtsaf langs de kanosteiger en boothelling. Bij de T-splitsing ga je rechtsaf het Egboetswater op. Je vaart langs een park met fietspad en bij het volgende kruispunt is een zwemgelegenheid. Hier ga je rechtsaf en volgt de hoofdvaart naar Oostwoud. Bij de eerste huizen houd je rechts aan en blijft op de hoofdvaart. Aan het eind van het dorp ga je onder een spoorbrug (stoomtrein) door en dan linksaf. Langs dit rechte kanaal is halfweg aan de linkerkant een kanosteiger met picknicktafel. Je gaat vervolgens rechtsaf de korte vaart naar de Bennemeer op, en dan gelijk weer rechtsaf. Verderop ga je weer rechtsaf richting Twisk. Je vaart achter de huizen langs en neem de eerste zijvaart linksaf. Na twee bochten gaat deze vaart naar het noorden. Aan het eind moeten motorboten linksaf, maar met de kano kun je rechtsaf de smalle doorgang nemen. Je komt uit op de Noorderkogge en je vaart richting Medemblik. Bij de zijvaart (50) ga je rechtsaf naar Opperdoes(51). Bij de T-splitsing ga je linksaf en daarna rechtsaf. Deze vaart langs het dorp voert je terug naar het startpunt.

Ronde door Opperdoes (12 km) die begint bij Onderdijk:

Naar het startpunt bij Onderdijk


Vanaf de snelweg A7 (Amsterdam - Afsluitdijk) neem je afslag 11 richting Medemblik. Vlak voor Medemblik ga je rechtsaf de N240 op richting Andijk en Enkhuizen. Na ongeveer 4 km. ga je linksaf richting Onderdijk. Vlak voor de brug is rechts een parkeerterrein, waar het startpunt is. Hier is een goede kanosteiger, een boothelling en een picknicktafel.

Vanaf het startpunt bij Onderdijk ga je links de brug onderdoor en steekt de Grote Vliet over. Eventueel kun je een kleine omweg via Onderdijk maken. Voorbij het meer zie je aan de rechterkant het Stoommachinemuseum. Hier is een kanosteiger. Ook als het museum gesloten is, is het leuk hier even aan land te gaan en de buiten opgestelde roestige machines te bekijken. In het centrum van Medemblik zie je rechts de sluis naar het IJsselmeer. Hier kun je linksaf het brede water op of rechtuit via de gracht (en vervolgens links aanhouden). Je komt dan uit bij de Overlekersluis naar de polder Wieringermeer. Hier vaar je naar het westen. Bij kruispunt 8 ga je rechtuit richting kruispunt 7 midden in Opperdoes. Hier ga je steeds rechtuit tot je bij een T-kruising komt. Hier ga je rechts af en volg de twee bochten naar links. Bij de vierstprong vaar je rechtuit het dorp uit. Bij de volgende T-kruising ga je linksaf. Na een duiker kom je op een viersprong met links een kanosteiger (startpunt Opperdoes). Hier vaar je rechtuit richting Medemblik. In de nieuwbouwwijk volg je de bocht naar rechts en verderop ga je linksaf onder de witte houten brug door. Je komt nu weer terug op de grote vaart. Hier ga je rechtsaf over de Grote Vliet terug naar het startpunt bij Onderdijk.

GPS Opperdoes kanosteiger: N 52.7551, E 5.0880
GPS Onderdijk boothelling en kanosteiger: N 52.7381, E 5.1337
GPS Oostwoud boothelling en instapplaats: N 52.7257, E 5.0816

Downloadbare GPS-track 28,3 km: Medemblik.

Medemblik.

Doodlopend stukje in Medemblik bij molen De Herder. Hier is een parkje met een picknicktafel.

Achterom, Medemblik.

Eind van de Oudevaartsgat bij de kinderboerderij 't Langoortje.
Je kunt hier overdragen naar de haven van het IJsselmeer (170 meter). Hier is een brede boothelling, maar geen kanosteiger.

Radboud.

Stoommachine museum in het gemaal. Hier is een kanosteiger.
Als het museum open is kun je hier koffie/thee drinken (gebouw rechts).

Onderdijk.

Oostwoud.

Oostwoud.

Twisk.

Twisk. Hier linksaf.

Twisk. Kanosteiger aan de vaart van Bennemeer richting Westeinde.
Bij de bocht naar rechts in Westeinde kun je niet overdragen naar de kanosteiger aan de andere kant van de weg. De kanten zijn te hoog en te steil.

Opperdoes.

Vaart ten zuiden van Medemblik.

De belangrijkste kruispunten in dit gebied zijn genummerd (zie kaartje). Er zijn ook bordjes die de richting naar de genummerde kruispunten aangeven. Hier is ook een kaartje, maar die is niet erg gedetailleerd.

In Opperdoes kom je langs imkerij De Bijenstal. Hier is ook verhuur van fluisterboten.