Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Zaandijk
INHOUD

Ronde van 23,5 km

Kanoverhuur:

Kanocentrum Arjan Bloem, Poelweg 1B, Wormer. Tel.: 075-6218805.

In Zaandijk zijn nog vele traditionele houten huizen te zien. Toeristen die de Zaanse Schans aan de overkant van de Zaan bezoeken kunnen met een fietspontje oversteken. Zaandijk is echter maar klein, en de hier beschreven kanoroute gaat dan ook verder over het Guisveld naar West-Knollendam in het noorden, en dan linksom via de Nauernasche Vaart en Westzaan weer terug.
Je kunt aan de hand van het kaartje natuurlijk je eigen route bepalen. Dit is maar een suggestie. Deze route heb ik zelf gevaren.

Startpunt te Koog a.d. Zaan

Het startpunt is bij de oliemolen Het Pink aan de Pinkstraat.
Vanaf Amsterdam rij je over de A8 naar het noorden. Neem afslag 3 naar Koog a.d. Zaan en ga dan scherp rechtsaf. Je rijdt over de eenrichtingsverkeersweg langs de Volkswagen garage. Bij de T-kruising ga je linksaf. Het startpunt is rechts bij het parkje bij de molen Het Pink.

Route van 23,5 km


Vanaf het startpunt vaar je naar links en voorbij de bocht ga je linksaf. Na de spoorbrug ga je rechtsaf. Je moet dan twee keer door een duiker. Deze zijn tamelijk laag. Bij een volkstuin moet je rechtsaf omdat rechtuit een te lage brug is. Volg de bocht naar links en sla dan rechtsaf onder de spoorbrug. De vaart maakt een bocht naar links en dan kom je langs de houten huizen. Er zijn een paar smalle zijvaarten, maar die lopen dood. Bij de T-kruising is rechtsaf de Gerrit Jan Honigsluis. Van mei tot oktober kun je hier voor één euro schutten. Achter de sluis is de Zaan met aan de overkant de Zaanse Schans. We gaan hier echter linksaf. Na de spoorbrug neem je de tweede zijvaart rechtsaf. Hier maakt de vaart een halve cirkel. Op de T-kruising ga je rechtsaf. De eerste en tweede zijvaart linksaf zijn door een dam afgesloten, dus je neemt de derde zijvaart linksaf. Er zijn hier zoveel kanaaltjes dat het ondoenlijk is hier gedetailleerde aanwijzingen te geven. Aan de hand van het kaartje of de GPS-track zoek je een weg naar het noordwesten. Je gaat onder de spoorbrug door in noordelijke richting. Als je langs een park komt (links) met twee stenen olifantjes weet je dat je goed gaat. Ga onder de smalle brug door, volg de vaart naar rechts en dan naar links. Je komt langs een dijk en even verder is een overdraagplaats met kanosteigers. Je draagt hier over naar de Zaan en vaart in noordelijke richting langs de jachthaven 't Swaentje. Aan het eind van de jachthaven is het gelijknamige restaurant. Je kunt hier vanaf de kano goed de kant op voor een pauze. Vaar dan verder naar het noorden en ga dank linksaf onder de hoge brug door. Je gaat rechtsaf de Nauernasche Vaart op en volgt de bocht naar links. Je komt langs de molen De Woudaap een een zelfbediening fietspontje. Dit is een lang recht kanaal. Je komt langs de Forbo fabrieken. Dat is waar de schoorsteen met ringen er omheen staat. Verder naar het zuiden kom je langs de watertoren van Westzaan. Links is een sluis met even er voorbij een kanosteiger waar je kunt overdragen. Achter de dijk volg je de bocht naar links en gaat dan rechtsaf. Vervolgens linksaf door Westzaan. Je vaart rechtuit onder een brug. Bij een meertje ga je in noordelijke richting over het brede water. Bij het talud van de oprit van de A8 volg je de bocht naar rechts. De vaart loopt even verder dood, maar er is een overdraagplaats met goede kanosteigers. Je vaart even verder langs het talud en gaat dan scherp linksaf onder een brug door. Vervolgens ga je scherp rechtsaf langs het talud. Dan ga je linksaf en je vaart steeds rechtuit terug naar Zaandijk. Net voor de spoorbrug ga je rechtsaf. Je komt weer langs de volkstuin en volgt de route van de heenweg door de duikers terug naar het startpunt.

GPS Het Pink: Lat. 52.4663, Lon. 4.8082.

track Zaandijk

Downloadbare GPS-track: Zaandijk 23,5 km.

Zaandijk.

Zaandijk.

Zaandijk.

Guisveld.

Restaurant 't Swaentje aan de Zaan bij Westknollendam. Je kunt hier ook vanaf de kano goed op de steiger komen.

De Woudaap langs de Nauernasche Vaart.

Het Guisveld langs het talud van de A8.

Het Pink

Het Pink is een gerestaureerde oliemolen. Geopend elke tweede zaterdag van de maand van april tot 1 oktober.

Sluis te Zaandijk

De G.J. Honigsluis wordt bediend van 1 mei tot 1 oktober gedurende de weekeinden en op feestdagen tussen 9:00 en 18:00 uur. Het tarief is €1,00 per vaartuig. Overdragen is alleen gedurende de openingstijden mogelijk, en kost niets.

Andere routes

Deze kanoroute ligt in een gebied met veel kano vaarwater. Hij grenst aan verschillende andere routes: Uitgeest, Akersloot, Wormer, Zaan, Westzaan.