Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

De Weerribben
INHOUD

Er zijn drie gemarkeerde kanoroutes. Twee beginnen bij "De Kluft": De Ossenzijlroute (rood) 7 km, en de Weerribbenroute (groen) 13 km. De derde route is de Kalenbergroute (geel), is 8 km lang en begint in Kalenberg.

Startpunt bij Ossenzijl:

Net buiten Ossenzijl is een goede startplaats. Er is een perkeerterrein met kanosteiger net voorbij camping De Kluft. Routebeschrijving vanaf de A50: Tussen Emmeloord en Joure neem je de afslag Oosterzee. Ga naar het oosten door het dorp Echten. In Echtenerbrug ga je rechtsaf en volg verder de hoofdweg. Na een brug ga je linksaf en passeer camping/restaurant "De Driesprong". Ga bij de volgende T-kruising rechtsaf. Je komt door de dorpjes Munnekeburen en Scherpenzeel. Als je Ossenzijl hebt bereikt, ga je linksaf en over de brug meteen rechtsaf. Na de volgende brug kom je langs het Bezoekerscentrum en camping "De Kluft". Net voorbij de camping is aan de rechterkant een parkeerterrein met vlak erachter (rechts) een kanosteiger.

Je kunt hier goed je eigen route varen. de kaarten die bij de kanoverhuurbedrijven verkrijgbaar zijn, zijn niet zo gedetailleerd. De Kalenbergergracht is de hoofdvaart die dwars door het gebied loopt. Vanuit Ossenzijl loopt deze langs Kalenberg naar het Giethoornse Meer. Op een zonnige dag gaan hier veel motorjachten doorheen. Geef voorrang als je uit een zijvaart komt en blijf bij drukte langs de kant varen. Als je zin hebt om te zwemmen, ga dan naar de Diepe Wiede. Vanuit Kalenberg naar het zuid-oosten, volg de bocht naar links en ga net voor de volgende scherpe bocht naar rechts, rechtsaf onder het bruggetje door. Langs het meer is aan de rechterkant een steiger waar het mogelijk is te gaan zwemmen. Tip: vaar om de landtong rechtsaf naar het eind van het meertje. Hier is een kleine ingang en je kunt hier een heel stuk door smalle slootjes varen. Je komt uiteindelijk weer op de Kalenbergergracht uit.

GPS Ossenzijl: Lat. 52.8084 Lon. 5.9323

Banrock Rietlanden.

Diepe Wiede.

De laagveenmoerassen die het Nationaal Park "De Weerribben" vormen, zijn een ideaal kano-gebied. Er zijn vele kanalen en kanaaltjes waar je de hele dag wel rond kunt varen. Sommige delen zijn alleen voor ongemotoriseerde vaartuigen toegankelijk.

Banrock Marshes.

De Banrock Rietlanden of Banrock Marshes is een gebied dat is geadopteerd door het Australische wijnhuis Banrock uit de omgeving Adelaide.
Hier is een kanosteiger met uitzichtpunt.