Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Nieuwkoopse Plassen
INHOUD

De Nieuwkoopse Plassen is een groot gebied met veenmoeras en vele kanaaltjes en meren. Er zijn twee grote meren: de Noordeinderplas ten noorden van Nieuwkoop en de Zuideinderplas ten zuiden van Nieuwkoop. De meeste bredere vaarten zijn opengesteld, sommige alleen voor kano's. De kleine slootjes en een groot gebied ten noorden van Noorden zijn niet toegankelijk. Het hele gebied is eigendom van Natuurmonumenten. Er zijn drie met duidelijke borden aangegeven kanoroutes in het gebied. Er zijn ook routes voor electroboten, met borden die er bijna hetzelfde uitzien. Ze hebben afwijkende nummers. Gemotoriseerde vaartuigen, ook electroboten, hebben een vergunning nodig. Vaartuigen zonder motor mogen hier zonder vergunning varen.

Kanoverhuur:

Drie gemarkeerde routes:

Drie gemarkeerde routes. Gedetailleerde kaarten en GPS-tracks vindt u op de site van Natuurmonumenten.

Startpunt Noorden.

Tegenover de kerk is bij de kanoverhuur Nikano een klein parkeerterrein waar je gratis kunt parkeren.

Startpunt Nieuwkoop

Bij de jachthaven Plaszicht. Dorpsstraat 114. Parkeren op privé terrein bij de kanoverhuur.
Het centrum van Nieuwkoop is een blauwe zone. Je kunt hier overdag met een parkeerschijf maximaal 2 uur parkeren.

Startpunt Ziendeweg.

Verlaat de N11 tussen Alphen a.d. Rijn en Bodegraven bij afslag 11 richting Zwammerdam. Bij de rotonde ga je linksaf richting Zwammerdam. Bij de volgende rotonde ga je rechtsaf de Akerboomseweg op het dorp in. Vervolgens ga je rechtsaf een brug over en dan linksaf nog een brug over. Gelijk na deze brug ga je rechtsaf de Ziendeweg op. Na 2,2 km. is rechts een inham waar een paar auto's kunnen parkeren. Hier zijn aan beide kanten van de weg kanosteigers. Rechts is toegang naar de Nieuwkoopse Plassen.
Vanaf hier kun je de groene kanoroute volgen. De hieronder beschreven route van 21 km. begint ook hier.

Ronde van 21 km. (GPS-track)

Vanaf het startpunt Ziendeweg vaar je naar links. Bij een klein meertje houd je iets rechts aan en aan de overkant vaar je de smalle sloot in. Bij het volgende meertje houd je rechts aan naar de doorgang naar de Zuideinder Plas. Volg de linker oever van de Zuideinder Plas. Je komt twee keer langs een recreatieveldje met steigers. Je kunt hier zwemmen. Je gaat links onder de witte ophaalbrug door richting een eilandje. Hier vaar je naar links richting Nieuwkoop. Volg de hoofdvaarroute langs Nieuwkoop. Na een recreatieveldje ga je linksaf de smalle vaart in. Je vaart om de kerk heen, en dan kom je bij een haventje. Hier zijn aanlegsteigers. Als er ruimte is kun je hier de kant op en het terras van Vinnies Restobar bezoeken. Van hier ga je terug naar de hoofdvaarroute en je steekt de Noordeinder Plas over. Helemaal aan de andere kant ga je rechtsaf de vaart op. Bij het volgende meertje ga je linksaf. Hier zijn veel kleine vaartjes. Je volgt de borden van de rode kanoroute. Als je bij een T-kruising linksaf naar Noorden kunt, ga je rechtsaf. Je blijft de borden van de rode kanoroute volgen. Als je borden van de gele kanoroute ziet ga je verder met de gele kanoroute. Na enige afstand kom je bij een scherpe bocht naar links met rechts een uitstapplaats. Hier voorbij ga je linksaf van de gele route af. Je komt bij een stuw. Als deze niet open staat kun je hem laten zakken door op een knop te drukken. Overdragen kan ook. Je volgt de rechte vaart. Na een bocht naar rechts en weer naar links kom je bij eenzelfde stuw. Hier voorbij ga je rechtsaf de Meije op. Voorbij de witte watertoren ga je rechtsaf. Na een bocht naar links ga je rechtsaf en je komt op de Zuideinder Plas. Die steek je iets naar links over langs een eilandje. Voorbij het eilandje zijn twee doorgangen naar een vaart in zuidelijke richting (groene route). Volg het kanaal. Bij een bord dat de richting naar Zwammerdam aangeeft ga je rechtsaf. Even verder kom je terug bij het startpunt.

GPS Noorden: Lat. 52.1642, Lon. 4.8257.
Ziendeweg (groene route): N. 52.1192 E. 4.7522.

Downloadbare GPS-track (21 km): Nieuwkoop21km.

Gemarkeerde groene route van 11 km. over de Meije en Zuideinderplas.
Downloadbare GPX-track: Nieuwkoopgroen.

Zuideinderplas.

Nieuwkoop.

Nieuwkoop.

Vinnies Restobar in Nieuwkoop. Bij de steigers kun je de kant op om het restaurant te bezoeken.

Nieuwkoop.

Noordeinderplas.

Gemarkeerde rode route.

Nieuwkoopse Plassen.

Kerktoren van Noorden.

Watertoren langs de Meije.

Zuideinderplas.