Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Nieuwkoopse Plassen
INHOUD

Vanaf Noorden de rode route gecombineerd met de gele route is ongeveer 16 km.

Er zijn in dit gebied twee kanoroutes uitgezet, de rode vanaf Noorden en de gele vanaf Nieuwkoop. Ze zijn ieder 8,5 km lang of eventueel te combineren tot een grote route van 16 km.

De Nieuwkoopse Plassen is een groot gebied met veenmoeras en vele kanaaltjes en meren. Er zijn twee grote meren: de Noordeinderplas ten noorden van Nieuwkoop en de Zuideinderplas ten zuiden van Nieuwkoop. De meeste bredere vaarten zijn opengesteld. De kleine slootjes en een groot gebied ten noorden van Noorden zijn niet toegankelijk. Het hele gebied is eigendom van Vereniging Natuurmonumenten, een vereniging met doelstelling natuurgebieden met een bijzondere waarde te beschermen. Er zijn twee kanoroutes in het gebied uitgezet, beiden 8,5 kilometer. De rode route begint in Noorden en de gele route begint in Nieuwkoop. Ze zijn gemarkeerd met genummerde bordjes met een kano erop. Zonder kaart is het vaak zoeken naar de bordjes, vooral bij meertjes. Bij de VVV van Nieuwkoop was echter geen kaart te krijgen waar de routes op vermeld staan. Vreemd genoeg zijn er ook twee routes voor boten met electromotor uitgezet. Ook een rode en een gele route die respectievelijk in Noorden en Nieuwkoop beginnen. De routes vallen voor een groot deel samen met de kanoroutes. Hiervan is wel een gratis mooie en vooral duidelijke kaart te krijgen: "Vaarroutekaart voor elektroboten in het Nieuwkoopse Plassengebied" in de serie "Groene Hart". Ook deze routes zijn te combineren tot een grote route van ongeveer 16 km. Deze routes, electroroutes genaamd, zijn duidelijker aangegeven met genummerde pijlen. Tip: om optimaal van de natuur te kunnen genieten kun je beter niet op drukke momenten zoals zonnige zondagmiddagen, Pinkster en dergelijke komen.

Een goed startpunt is bij het parkeerplaatsje tegenover de kerk van Noorden.

Hier is ook de kanoverhuur Nikano te vinden. Verder zijn er enkele winkels en een pinautomaat.

Vanaf de kerk vaar je in zuidelijke richting het natuurgebied in. Het eerste stuk is gelijk ook het mooiste stuk, hoewel het overige natuurlijk ook erg de moeite waard is. Volg de electroroute bordjes 1 tot 7. Bij 7 ga je in plaats van rechtsaf rechtuit. Volg de vaart met de vele bochten tot je bij bordje 14 van de gele electroroute komt. Hier ga je rechtsaf en volg de vaart naar de Noordeinderplas. Bij het meer aangekomen ga je naar links en vaar op de kerktorens van Nieuwkoop af. Dit is vrij groot water. Bij harde wind kan er een gemene golfslag staan. Toen ik er was, was er heel weinig wind en kon ik heel relaxed naar de overkant varen. Bij Nieuwkoop ga je de vaart net links van de woonboten in. Hier vind je pijl 1 van de gele electroroute. Volg de vaart achter de huizen langs tot je bij pijl 3 bij een meer komt. Hier ga je naar links het meer over en volg de vaart naar het meer Kleine Polder. Recht vooruit zie je in de verte een watertoren, die Pietje Potlood wordt genoemd vanwege zijn vorm. De Kleine Polder is door een dijkje met een brug afgescheiden van de Zuideinderplas. Ter hoogte van de brug ga je naar links en steek het meertje over. Aan de overkant rechts ga je bij pijl 6 een vaart in. Volg verder de pijlen tot nummer 14. Bij 14 ga je in plaats van linksaf rechtuit. Hier ben je op de heenweg ook langs gekomen. Bij pijl 7 van de rode route ga je linksaf. Vervolgens de vaart uit en het meertje recht oversteken naar pijl 8. Dan verder de pijlen tot en met 13 volgen. Vervolgens links aanhouden en dan kom je terug bij het startpunt.

GPS Noorden: Lat. 52.1642, Lon. 4.8257.
Downloadbare GPX-track: Nieuwkoop.

Route van 22 km. op de Meije en Nieuwkoopse Plassen.
Downloadbare GPX-track: Nieuwkoop22km.zip (uitpakken en openen met Garmin Basecamp of ander programma).

Nieuwkoop.

De Meije.

Zeilrace op de Noordeinderplas.

De laatste boot nadert het keerpunt.

Zuideinderplas.