Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Bolsward
INHOUD

Route:

Ronde van 27,7 km (Marneroute) of 24,7 km. (Langs Wommels en Oosterend). Geen overdraagpunten.

Kanoverhuur

Dichtstbijzijnde kanoverhuur is Kootje bij de Brug, Wolsumerketting 5, 8774 PK Wolsum, tel.: 0515-569908 of 06-22273586.

Kamperen aan het water

Bolsward: Stadscamping Bolsward.
Hichtum: Boerencamping Fûgelfrij.

Startpunt in Bolsward bij de Stadscamping.

Bij de Stadscamping is een openbare steiger voor passanten. Deze is laag genoeg om voor de kano als instapplaats te gebruiken. Mochten hier bootjes liggen, dan is ernaast een lage kant met gras waar je ook goed kunt instappen. Hier is ruime gratis parkeergelegenheid en de supermarkten Aldi en Jumbo zijn vlakbij. De Stadscamping heeft een eigen aanlegsteiger voor de kampeerders.

Startpunt Wommels

Er is een kanosteiger bij het kaasmuseum It Tsiispakhús. Verlaat de A7 bij afslag 17 en rij naar het noorden richting Wommels. Neem de afslag Wommels. Het startpunt is rechts net over de brug. Er is een kleine parkeerplaats bij de kanosteiger naast het museum.

Route van 24,7 km.

Vanaf het startpunt in Bolsward vaar je naar rechts. Voorbij de ijzeren draaibrug ga je rechtsaf. Bij de volgende kruising ga je rechtuit de Bolswarder Trekvaart op. Na 1,8 km. kom je langs Burgwerd. Nog eens 4,0 km. verder kom je door Wommels. Er is rechts bij het kaasmuseum It Tsiispakhús een kanosteiger. Voorbij Wommels maakt de vaart een bocht naar rechts. Hier is links een zijvaart met een bordje "Marneroute" op de brug. Negeer dit bord, het is voor degenen die de 27,7 km. tocht maken in tegengestelde richting. Even verder is links een steiger. Neem de eerstvolgende zijvaart rechtsaf. Hier zijn veel bochten. In Oosterend aangekomen ga je linksaf bij de T-kruising. Je vaart langs de kerk. Hier is een kleine aanlegsteiger. Ga onder de brug door en dan rechtuit naar de volgende T-splitsing. Hier ga je linksaf en dan weer rechtsaf. Bij de volgende T-splitsing ga je rechtsaf en vervolgens nog eens rechtsaf. Blijf de hoofdvaart volgen en dan kom je langs Hidaard. Hier is geen steiger, en er is ook niets bijzonders te zien. Blijf de hoofdvaart Kloostervaart volgen tot je terug bent bij de Bolswarder Trekvaart. Hier ga je linksaf, en bij de ijzeren draaibrug weer linksaf.

Marneroute 27,7 km

Vanaf het startpunt in Bolsward vaar je naar rechts. Even verder ga je rechtsaf. Bij de eerstvolgende zijvaart ga je linksaf. Volg deze vaart langs de nieuwe huizen naar het eind. Hier ga je bij de T-kruising rechtsaf de Kloostervaart op. Volg de hoofdvaart naar Hidaard. Bij de T-kruising ga je rechtsaf en bij de volgende T-kruising linksaf. Bij de volgende Y-kruising houd je rechts aan op de hoofdvaart. Na een bocht naar rechts ga je twee keer linksaf. Na de volgende bocht naar rechts ga je linksaf richting Oosterend. Je blijft op de hoofdvaart. Na een brug kom je bij een kerk. Hier is een kleine steiger voor kerkgangers. Even verder ga je linksaf, en bij de volgende kruising rechtsaf. Hier is op de hoek een lage kant waar je kunt uitstappen. Er staan bankjes. Je verlaat Oosterend en aan het eind van de vaart ga je bij de T-kruising linksaf. Na een brug zie je links het bedrijventerrein van Wommels. Hier ga je rechtsaf onder de houten brug door. De Kubaardervaart is smaller en er is plantengroei (gele plomp). Hier is wel goed doorheen te varen. Je komt langs Kubaard en aan het eind van het dorp ga je linksaf, en weer rechtsaf. Je komt uit op de Lathumervaart. Deze is veel breder. Je gaat rechtuit. Na Kubaard zijn er geen kanosteigers. De eerstvolgende plek waar je de kant op kunt is bij de brug onder de N359. Hier zijn kluunsteigers onder de brug door. Je kunt hier pauzeren, maar er gaat wel verkeer vlak boven je hoofd langs. Even verder kom je langs de kerk van Hichtum. Na Hichtum is links een camping aan het water. Er zijn kleine steigertjes voor vissers, maar geen aanlegplaats voor kano's. Bij de volgende kruising ga je rechtsaf naar Bolsward. Vervolgens linksaf onder de ijzeren draaibrug en even verder kom je terug op het startpunt.

GPS
Stadscamping Bolsward: N 53.0627  E 5.5276
Wommels: N 53.1080  E 5.5861

Downloadbare GPS-tracks: Bolsward (24,7 km) en Marneroute Marneroute (27,8 km).

Appelmarkt.

Kerkstraat, Bolsward. De visser hield vroeger een hengel met een laars aan de lijn in zijn hand. Die zijn helaas verdwenen...

Werkmansbloei, Bolsward.

Draaibrug "Molendraai".

Burgwerd.

Burgwerd.

Bolswarder Trekvaart.

Bolswarder Trekvaart.

Wommels. Steiger bij het kaasmuseum It Tsiispakhús.

Gele plomp in de Hidaardervaart.

Oostereind.

Oostereind.

Kloostervaart.

Hichtum.

Marneroute

Een gemarkeerde route van 27,7 km. Een verkorte versie langs Wommels is 24,7 km.

De Marneslenk was een zeearm van de voormalige Middelzee. Deze is rond het jaar 300 ontstaan. In de Middeleeuwen is dit gebied ingedijkt. De Marneroute gaat door het gebied van deze voormalige zeearm.

Gele plomp

Dit is de nationale plant van Friesland. Het blad (pompeblêd) komt voor in de vlag.