Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Loosdrechtse Plassen
INHOUD

Kanoverhuur:

Twee routes

  1. Route van 18,9 km. van het Hilversums Kanaal naar de Vuntus.
  2. Route van 21,5 km vanaf De Strook over de grote meren.

Route van 18,9 km.

Downloadbare GPS-track of 18,9 km.: Vuntus.

Startpunt is bij het Hilversums Kanaal tegenover de afslag Kortenhoef.

Verlaat de snelweg Amsterdam-Utrecht en volg de N201 in de richting Hilversum. Bij Kortenhoef ga je rechtsaf in de richting Jachthavens Zuid.
Voorbij de bocht naar rechts zijn aan de rechterkant parkeerplaatsen.
Aan de overkant van de weg is bij het water een kanosteiger.

Vanaf de kanosteiger vaar je naar links, en dan linksaf onder de brug door. Bij het Hilversums Kanaal ga je rechtsaf en volgt het kanaal voor 2,5 km. Ga dan rechtsaf onder de brug door de 's-Gravelandse Vaart op. Na een kort stukje kom je bij een sluis. Je kunt er schutten, maar de knoppen voor de bediening zijn tamelijk hoog. Overdragen kan ook. Het is niet mogelijk de route hier te beginnen, want parkeerplaatsen zijn alleen voor vergunninghouders en het afsluitbare parkeerterrein is alleen voor klanten van het tuincentrum. Even voorbij de sluis ga je rechtsaf de Raaisloot op. Hier loopt een wandelroute langs (geen fietsen toegestaan). Aan het eind kom je bij een meertje met een houten gebouwtje. Hier ga je naar links en vervolgens linksaf om de gemarkeerde Vuntusroute te volgen. De paaltjes leiden je over de verschillende meertjes. Een rechte sloot brengt je terug op de Raaisloot, waar je linksaf gaat. Voorbij het meertje met het houten gebouwtje ga je nu rechtsaf om de Vuntusroute te vervolgen. Deze eindigt bij het meer. Je steekt over naar Oud-Loosdrecht en vaart dan naar links. Langs een strandje kom je bij een smalle doorgang naar de Eerste Plas (eenrichtingsverkeer). Op het meer kunnen door de wind en passerende snelle boten hoge golven zijn. Vaar naar links en volg de oever met de bomen. Vervolgens ga je bij een landpunt scherp linksaf naar de ingang van de Drecht. Volg de Drecht tot het eind, waar een balk verdere doorvaart belemmert. Hier ga je linksaf de 's-Gravelandse Vaart op. Aan het eind passeer je de sluis en ga je linksaf terug naar het startpunt.

Route van 21,5 km zonder overdragingen.

    Er zijn 3 tamelijk korte routes te bevaren in het oostelijk deel van de Loosdrechtse Plassen: De routes zijn gemarkeerd en van nieuwe kanosteigers voorzien.

  1. Vanaf De Strook bij Tienhoven naar de Stille Plas. Dit is alleen een stuk over het Tienhovens Kanaal, een ondiep vaarwater met veel waterplanten. De Stille Plas heet zo omdat door de smalle doorgangen hier geen grote boten kunnen komen. Lekker rustig, maar ook een beetje saai.
  2. Oud-Loosdrecht route: Een route rechtsom om Oud-Loosdrecht heen met start en eindpunt bij de bootverhuurbedrijven.
  3. Een met genummerde blauwe palen gemarkeerde route door het moerasbos Vuntus. Start- en eindpunt zijn bij de bootverhuurbedrijven.

Ik heb deze routes gecombineerd tot een dagtocht van 21,5 km. Alleen geschikt op dagen met weinig (bij voorkeur oostelijke) wind. Vermijd liever drukke zondagen vanwege de vele snel varende boten op de Eerste Plas. Het is aan te bevelen een zwemvest te dragen en extra drijfvermogen in de kajak te hebben.

Startpunt is bij recreatiegebied en restaurant De Strook bij Tienhoven.

Om hier te komen verlaat je de A2 (Amsterdam - Utrecht) bij de afslag Breukelen. Je gaat over het Amsterdam-Rijnkanaal en bij de rotonde ga je linksaf naar het centrum. Volg de borden Scheendijk en Tienhoven. Je gaat rechtsaf een heel smal straatje door naar de brug over de Vecht. Aan de overkant ga je rechtsaf en een stuk verder linksaf richting Tienhoven. Voorbij het Fort Tienhoven zie je even verder links restaurant De Strook. Hier is het startpunt net over de brug links.

Vanaf De Strook ga je vanaf de kanosteiger naar links over het Tienhovensch Kanaal. Na 1,3 k kom je bij de Stille Plas. Die heet zo omdat hij alleen toegankelijk is voor kleine boten. Steek het meer recht over. Bijna aan de overkant is een klein eilandje, eigenlijk alleen een berg stenen met een dode boom. De doorgang door het dorp Muyeveld is een stukje rechts van dit eilandje. Een bord waarschuwt voor golfslag. De volgende plas is een stuk groter, en als het een beetje waait kan er flinke golfslag zijn. Maar ook snelle jachten kunnen voor de nodige golfslag zorgen. Je vaart rechtuit naar de tweede landpunt aan de rechterkant. Een bord geeft aan waar de Drecht richting het 's-Gravelandsch Kanaal begint. Er zijn een aantal zijvaarten naar haventjes toe. Voorbij een bocht naar rechts is aan de rechterkant een mooie nieuwe kanosteiger. Je kunt hier echter niet aan land komen. Een stukje verderop ga je linksaf de 's-Gravelandse Vaart op. Rechtuit is de Pampus, een doodlopend stukje waar geen motorboten mogen komen. Bij Oud-Loosdrecht ga je onder een brug door en een stuk verder sla je linksaf de Kromme Rade op. Dit is een smalle rechte vaart met veel begroeiing. Aan het eind is een klein meertje. Hier is een blauw paaltje met nummer 10 die de Vuntus-route aangeeft. Volg de Vuntus-route linksom vanaf nummer 4 tot en met 10. Dan kom je weer op dezelfde vaart en volg je de Vuntus-route rechtsom vanaf nummer 11 en verder. De route eindigt op het meer Vuntus. Deze steek je over en in de hoek links vaar je langs een strandje en bootverhuur Bonnema onder de brug door naar de Eerste Plas. Schuin naar links vaar je op de landpunt af. Hier zie je links de Drecht. Vaar rechtuit langs de volgende landpunt naar de doorgang bij Muyeveld. Die is net links van de zeilclub. Steek de Stille Plas recht over naar de ingang van het Tienhovensch Kanaal. Die is net links van het witte huis. Vervolgens vaar je over het Tienhovensch Kanaal terug naar het beginpunt.

GPS:
Het Hol N 52.2254 E 5.0846
De Strook N 52.1692 E 5.0609

Raaisloot.

Vuntus.

Vuntus.

Vuntus.

Doorgang van de Vuntus naar de Eerste Plas langs bootverhuur Manten.

Zeilles op de Eerste Plas

's-Gravelandse Vaart

De Vuntus is een moerasbos beheerd door Natuurmonumenten. Hier is een route uitgezet die alleen door ongemotoriseerde vaartuigen bevaren mag worden. De Vuntusroute is gemarkeerd met blauw genummerde palen. Hij is niet zo groot en start- en eindpunt zijn bij bootverhuurbedrijven Bonnema en Manten. Een iets grotere route gaat om Oud-Loosdrecht heen en valt voor een deel samen met de Vuntusroute. Deze routes zijn het doel van de hier beschreven kanoroute. Om hier te komen moet je tamelijk groot water oversteken. Het is aan te raden dit op een windstille dag te doen, bij voorkeur met oostelijke wind zodat je de luwe kant kunt volgen.

Voor het weerbericht kunt u de site van het locale weerstation De Arend bezoeken.