Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Loosdrechtse Plassen
INHOUD

Route van 21,5 km zonder overdragingen.

    Er zijn 3 tamelijk korte routes te bevaren in het oostelijk deel van de Loosdrechtse Plassen: De routes zijn gemarkeerd en van nieuwe kanosteigers voorzien.

  1. Vanaf De Strook bij Tienhoven naar de Stille Plas. Dit is alleen een stuk over het Tienhovens Kanaal, een ondiep vaarwater met veel waterplanten. De Stille Plas heet zo omdat door de smalle doorgangen hier geen grote boten kunnen komen. Lekker rustig, maar ook een beetje saai.
  2. Oud-Loosdrecht route: Een route rechtsom om Oud-Loosdrecht heen met start en eindpunt bij de bootverhuurbedrijven.
  3. Een met genummerde blauwe palen gemarkeerde route door het moerasbos Vuntus. Start- en eindpunt zijn bij de bootverhuurbedrijven.

Ik heb deze routes gecombineerd tot een dagtocht van 21,5 km. Alleen geschikt op dagen met weinig (bij voorkeur oostelijke) wind. Vermijd liever drukke zondagen vanwege de vele snel varende boten op de Eerste Plas. Het is aan te bevelen een zwemvest te dragen en extra drijfvermogen in de kajak te hebben.

Startpunt is bij recreatiegebied en restaurant De Strook bij Tienhoven.

Om hier te komen verlaat je de A2 (Amsterdam - Utrecht) bij de afslag Breukelen. Je gaat over het Amsterdam-Rijnkanaal en bij de rotonde ga je linksaf naar het centrum. Volg de borden Scheendijk en Tienhoven. Je gaat rechtsaf een heel smal straatje door naar de brug over de Vecht. Aan de overkant ga je rechtsaf en een stuk verder linksaf richting Tienhoven. Voorbij het Fort Tienhoven zie je even verder links restaurant De Strook. Hier is het startpunt net over de brug links.

Vanaf De Strook ga je vanaf de kanosteiger naar links over het Tienhovensch Kanaal. Na 1,3 k kom je bij de Stille Plas. Die heet zo omdat hij alleen toegankelijk is voor kleine boten. Steek het meer recht over. Bijna aan de overkant is een klein eilandje, eigenlijk alleen een berg stenen met een dode boom. De doorgang door het dorp Muyeveld is een stukje rechts van dit eilandje. Een bord waarschuwt voor golfslag. De volgende plas is een stuk groter, en als het een beetje waait kan er flinke golfslag zijn. Maar ook snelle jachten kunnen voor de nodige golfslag zorgen. Je vaart rechtuit naar de tweede landpunt aan de rechterkant. Een bord geeft aan waar de Drecht richting het 's-Gravelandsch Kanaal begint. Er zijn een aantal zijvaarten naar haventjes toe. Voorbij een bocht naar rechts is aan de rechterkant een mooie nieuwe kanosteiger. Je kunt hier echter niet aan land komen. Een stukje verderop ga je linksaf de 's-Gravelandse Vaart op. Rechtuit is de Pampus, een doodlopend stukje waar geen motorboten mogen komen. Bij Oud-Loosdrecht ga je onder een brug door en een stuk verder sla je linksaf de Kromme Rade op. Dit is een smalle rechte vaart met veel begroeiing. Aan het eind is een klein meertje. Hier is een blauw paaltje met nummer 10 die de Vuntus-route aangeeft. Volg de Vuntus-route linksom vanaf nummer 4 tot en met 10. Dan kom je weer op dezelfde vaart en volg je de Vuntus-route rechtsom vanaf nummer 11 en verder. De route eindigt op het meer Vuntus. Deze steek je over en in de hoek links vaar je langs een strandje en bootverhuur Bonnema onder de brug door naar de Eerste Plas. Schuin naar links vaar je op de landpunt af. Hier zie je links de Drecht. Vaar rechtuit langs de volgende landpunt naar de doorgang bij Muyeveld. Die is net links van de zeilclub. Steek de Stille Plas recht over naar de ingang van het Tienhovensch Kanaal. Die is net links van het witte huis. Vervolgens vaar je over het Tienhovensch Kanaal terug naar het beginpunt.

GPS De Strook: Lat. 52.1692, Lon. 5.0609

Loosdrechtse Plassen

's-Gravelandse Vaart

Kromme Rade.

Vuntus.

Vuntus.

De Vuntus is een moerasbos beheerd door Natuurmonumenten. Hier is een route uitgezet die alleen door ongemotoriseerde vaartuigen bevaren mag worden. De route is gemarkeerd met blauw genummerde palen. Hij is niet zo groot en start- en eindpunt zijn bij bootverhuurbedrijven Bonnema en Manten. Een iets grotere route gaat om Oud-Loosdrecht heen en valt voor een deel samen met de Vuntusroute. Deze routes zijn het doel van de hier beschreven kanoroute. Om hier te komen moet je tamelijk groot water oversteken. Het is aan te raden dit op een windstille dag te doen, bij voorkeur met oostelijke wind zodat je de luwe kant kunt volgen.

Voor het weerbericht kunt u de site van het locale weerstation De Arend bezoeken.