Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

IJlst
INHOUD

Ronde van Sneek naar IJlst 20,3 km:

Geen overdragingen. Op de Zwarte Brekken kunnen flinke golven zijn, vooral bij zuidelijke wind.

Kanoverhuur:

Camping Pasveer, Pasfeardyk 6, 8631 SK Loënga. Tel.: 0515-413977.

Startpunt te Sneek:

Neem de noordelijke randweg om Sneek. Bij de rotonde (kruising N354 Scharnegoutum) sla je af richting het centrum. Bij de volgende rotonde ga je rechtsaf de Berkenlaan op. Na een kort stukje ga je over de brug rechtsaf de Docter Kuyperlaan op. Voorbij de verkeersremmer ga je rechtsaf de Foet op. Rechtuit bij het fietspad over de brug kun je goed te water gaan.

Vanaf het startpunt vaar je naar rechts richting het centrum. Aan het eind van de vaart ga je onder de Laatste Stuiverbrug door bij de T-kruising rechtsaf. Volg de gracht tot je links de Waterpoort ziet. Onder de Waterpoort door is aan de linkerkant een kanosteiger. Hier ga je rechtsaf de Geeuw op. Je vaart over het aquaduct over de randweg A7 en even verder ga je rechtsaf de Nije Rien op. Na twee bochten vaar je onder de spoorbrug van de lijn Leeuwarden-Stavoren door. Volg de vaart naar Oosthem. Bij de kerk ga je onder de brug door en bij de T-kruising linksaf. Bij het Oosthemmer Meer is aan de linkerkant een zwemplek waar je de kant op kunt. Je vaart het meertje over op de Wijde Wijmerts. Na een oude draaibrug ga je in Nijezijl linksaf richting IJlst. Na de grote ophaalbrug links kom je in het centrum. Je kunt gelijk rechtsaf bij voormalige schaatsenfabriek Frisia. Je volgt de vaart achter het centrum om. Je komt langs de voormalige fabriek Nooitgedacht. Bij de volgende kruising kun je linksaf de Eegracht door het centrum op. Hier is gelijk aan de linkerkant een openbaar grasveld waar je de kant op kunt. Aan het eind van de gracht kun je omkeren of nog een keer linksaf achter IJlst om varen. Je komt in ieder geval weer op de zuidkant van de stad. Hier vaar je verder de Jutrijpervaart op. Bij de eerste kruising houd je links aan. Na een aantal bochten ga de net voor de bebouwing linksaf langs een boerderij. Even verder kom je op de Zwarte Brekken. Je vaart rechtuit langs de vaargeul. Na twee kleine eilandjes vaar je langs een landtong aan de linkerkant. Hier voorbij ga je linksaf de Woudvaart richting Sneek op. Aan het eind van de vaart ga je bij de T-kruising rechtsaf. Bij de volgende kruising ga je linksaf. Bij de Laatste Stuiverbrug ga je rechtsaf de Sneeker Trekvaart op terug naar het startpunt.

GPS Startpunt aan de weg genaamd Foet: Lat. 53.0418, Lon. 5.6698

Downloadbare GPS-track van 20,3 km.: IJlst.

Hier ga je rechtsaf de Nije Rien op.

Spoorbrug over de Nije Rien.

Oosthem.

Oosthem.

Voetgangersbrug De Draai in Oosthem.

Oosthem.

Spoorbrug in Nijezijl.

Voormalige schaatsenfabriek Frisia.

De Eegracht in IJlst.

Het vroegere stadhuis aan de Eegracht.

Eegracht.

Voormalige fabriek Nooitgedacht. Hier werden schaatsen, timmermansgereedschap en houten speelgoed gemaakt. De fabriek is sinds 1990 gesloten.

Boerenbedrijf aan de vaart achter het centrum.

Zwarte Brekken.