Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Sneek
INHOUD

Ronde naar het Sneekermeer van 21 km.

Kanoverhuur:

Camping Pasveer, Pasfeardyk 6, 8631 SK Loënga. Tel.: 0515-413977.

Het Sneekermeer is groot water. Het is aan te raden hier alleen te varen als de wincondities goed zijn, en met de nodige voorzorgsmaatregelen. Ook de Houkesloot tussen Sneek en het Snekermeer kan erg hobbelig zijn. Maar dat is vooral door de vele passerende boten.

Startpunt te Sneek:

Neem de noordelijke randweg om Sneek. Bij de rotonde (kruising N354 Scharnegoutum) sla je af richting het centrum. Bij de volgende rotonde ga je rechtsaf de Berkenlaan op. Na een kort stukje ga je over de brug rechtsaf de Docter Kuyperlaan op. Voorbij de verkeersremmer ga je rechtsaf de Foet op. Rechtuit bij het fietspad over de brug kun je goed te water gaan.

1. Route van 21 km naar het Sneekermeer

Vanaf het startpunt bij de parkje langs de Foet ga je naar het zuiden. Na de Laatste Stuiverbrug ga je linksaf langs het stads-centrum. Je komt langs een smal grachtje aan de rechterkant en vlak hierna ga je rechtsaf onder de lage brug door. Even verder ga je onder een brug door linksaf de Woudvaart op. Je gaat steeds rechtuit tot je bij een meer uitkomt: het Zwarte Brekken. Hier ga je gelijk linksaf. Volg het kanaal onder de snelweg A7 door. Als je bij Oppenhuizen komt ga je rechtsaf. Volg het kanaal langs Uitwellingerga. Volg voorbij de kerk de bocht naar links en je komt bij het brede Prinses Margrietkanaal. Steek deze over en vaar rechtuit. Bij een T-kruising ga je linksaf. Aan het eind van dit kanaal ga je linksaf en je ziet rechts het Sneekermeer. Vaar het Sneekermeer op en volg de linker oever. Hier zijn aanlegplaatsen met twee langgerekte eilandjes ervoor om voor beschutting te zorgen. Je steekt de doorgang naar het Prinses Margrietkanaal over en vaart langs het Starteiland. Hier is een haventje en een restaurant. Er is een lage kant waar kanovaarders goed kunnen uitstappen. Je vaart verder naar het noorden en aan het eind van het eiland ga je linksaf en steekt de vaargeul van het Prinses Margrietkanaal over. Vaar verder naar het noorden langs de haven en dan bij de uitkijktoren met de gele punt linksaf het recreatieterrein De Potten op. Onder de brug is een smalle doorgang alleen voor kano's. Op het meer is een waterskibaan. Volg de rechter oever langs het veld voor naaktrecreatie. Er zijn een paar steigers waar je kunt zwemmen. Het meer is ontstaan door zandwinning en het is 6 meter diep. Je vaart rechtsaf door een halfronde duiker en volgt de vaart naar links. Na een brug kom je op een meertje uit. Deze is erg ondiep. Na een brug kom je op een groter en dieper meer. Steek dit meer over en aan het eind vaar je naar links een volgend meer op. Hier houd je de rechter oever aan en gaat rechtsaf de Houkesloot op. Dit is de vaarverbinding tussen Sneek en het Sneekermeer en er is dan ook veel vaarverkeer. Geleidelijk wordt het water smaller en varen de boten dichter langs je heen. De golven kunnen door de rechte kanten flink heen en weer kaatsen. In het centrum van Sneek vaar je rechtuit totdat je rechtsaf kunt onder de Laatste Stuiverbrug door. Vervolgens kom je weer terug op het startpunt.

GPS Startpunt aan de weg genaamd Foet: Lat. 53.0418, Lon. 5.6698

Downloadbare GPS-track van 20,9 km.: Sneek.

Fontein van Fortuna voor de Waterpoort.

Waterpoort.

Broeresloot te Oppenhuizen.

Uitwellingerga.

Sneekermeer. Uitkijktoren bij De Potten.

De ingang van De Potten gezien vanaf de uitkijktoren.

Waterskibaan op De Potten.

Sneekermeer.

Sneekermeer.