Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Parijs 2005
INHOUD

Traversée de Paris

Jaarlijkse tocht over de Seine door het centrum van Parijs (14 km) die van 1947 tot 2007 gehouden werd: Traversée de Paris. In verband met het steeds drukker wordende scheepvaartverkeer is het sinds enkele jaren verboden op de Seine te kajakken. Maar ieder jaar in september werd er uitzondering gemaakt voor deze georganiseerde tocht. Helaas wordt de tocht vanaf 2007 niet langer gehouden. Dit was echter een belevenis die ik toch graag wil delen.

Ik heb op 18 september 2005 meegevaren. Met twee vrienden waren we uitgenodigd door de Franse kanoclub SNTM. In de vroege ochtend kwamen we bij het clubhuis in St. Maur aan de Marne bij elkaar. We bonden alle kajaks op een trailer en met een busje reden we naar het startpunt aan Quai St. Bernard bij Pont d'Austerlitz. Onderweg scheen een volle maan laag boven de stad en het beloofde een mooie dag te worden. Er was geen tijd om onderweg foto's te maken want we moesten uiterlijk om half negen bij het startpunt en op de rivier zijn. Voor deze tocht kun je op internet inschrijven of ter plaatse tussen 7 uur en kwart over 8. Er waren dit jaar 1300 deelnemers, dus het is wel voor te stellen dat het er nogal chaotisch aan toe ging. Sommigen maakten zich erg nerveus op tijd in het water te zijn omdat het na kwart voor negen streng verboden is nog te water te gaan. Voor deze gelegenheid was er een drijvende steiger aangelegd. Deze was echter wel wat klein voor zoveel deelnemers. Maar toch kwam uiteindelijk iedereen op tijd op het water.

Bij Pont d'Issy gingen we linksaf een smalle doorgang in. Na een paar kilometer kwam deze weer op de Seine uit. Hier was net voorbij Pont de Sèvres aan de linkerkant het eindpunt van de tocht. Hier is een kanoclub, dus er was ook een goede steiger om uit te stappen. We moesten direct de kajak meenemen omdat er niet genoeg ruimte was. Dat was even lastig: bij een stationnetje een trambaan oversteken en dan een dubbel zebrapad bij een drukke weg over. Bij een keramiekmuseum (Musée National de Céramique) is een grote parkeerplaats. Hier stond de kanotrailer van de SNTM. Nadat we de kajaks opgeladen hadden liepen we nog even terug naar het aankomstpunt. Hier was voor alle deelnemers stokbrood, appels en koffie beschikbaar. Het was een gezellige bijeenkomst. Er werd ook nog een kajak verloot, maar helaas ging die niet naar iemand uit onze groep.
Deze tocht wordt al sinds 1947 georganiseerd, maar is buiten Frankrijk nauwelijks bekend. Er waren heel weinig buitenlandse deelnemers.

Startpunt.

Sommige mensen hadden hun eigen manier om de rivier op te gaan. De start was om half negen. Ieder jaar zijn er een paar die proberen als eerste bij het eindpunt aan te komen. Hier is echter geen prijs mee te winnen. De meeste mensen namen er rustig de tijd voor en genoten van het zicht op de stad.

Het was niet de hele weg rustig op het water. De rivierpolitie kwam af en toe met grote snelheid voorbij om er zeker van te zijn dat iedereen op de rechter helft van de rivier bleef varen. Ze maakten hierbij aardig wat golven. Maar de echt grote golven kwamen toen we deze boot tegen kwamen. Maar gelukkig ging alles goed. Ik heb niemand om zien gaan.

Vroege ochtendzon net achter de Eiffeltoren. In de vroege ochtend was het erg koud, dus ik had wat warme kleren aangetrokken. Maar toen de zon een beetje ging schijnen kreeg ik het wel warm. Ik had ook nog een (verplicht) zwemvest om, dus kon ik onderweg niets uittrekken.

Bij Pont d'Issy linksaf.

Restaurant Chartier

Traditioneel restaurant: Chartier, 7 Rue du Fauborg, Montmartre, 75009 Paris.