Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Peak Forest Kanaal
INHOUD

Een heel mooie tocht is van Marple Junction naar Whaley Bridge en Bugsworth Basins: 2 x 10,2 km plus een stukje naar Bugsworth Basins.
Van Dukinfield Junction naar de eerste van Marple Locks 2 x 12 km. Geen sluizen. Wel 2 tunnels, waarvan een tamelijk lang is (337 meter).

Geschiedenis.

Het Ashton Kanaal is in 1794 aangelegd tussen Manchester en Ashton under Lyne. Later is het met het Peak Forest Kanaal verlengd naar Bugsworth (later Buxworth genaamd) en een korte zijtak naar Whaley Bridge. Het Bugsworth Basin bestaat uit een aantal zijtakken die de verbinding vormden met tramwegen. Omdat het landschap erg heuvelachtig is moesten er een aantal aquaducten en twee tunnels gemaakt worden. De Woodley Tunnel is 153 meter lang en hier gaat een pad doorheen, de Hyde Bank Tunnel is 153 meter en heeft geen pad door de tunnel. Bij Marple verdeelt een serie van 16 sluizen het kanaal in een higher pond naar Whaley Bridge en een lower pond naar het noorden toe. In Whaley Bridge is een overslagloods waar de schepen naar binnen voeren en aan twee kanten konden goederen van de tramway overgeslagen worden. Deze loods is nog steeds te zien. In 1925 werden de tramways opgeheven en werd de higher pond niet langer gebruikt. Het lagere deel stond bij Marple in verbinding met het Macclesfield Kanaal en vormde nog steeds een verbinding met Manchester. Sinds 1964 is het kanaal gerestaureerd. In 1999 zijn de basins van Buxworth heropend. Dit is een prachtig complex dat wel een bezoek waard is.

Startpunt Marple Junction:

Je kunt parkeren in de nabijgelegen Church Street (lat. 53.3924, lon. -2.0611). Het parkeerterrein bij de Ring O'Bell is privé terrein en de eigenaar wil hier geen auto's van kanovaarders. Vanaf hier vaar je in zuidelijke richting naar het eind van het kanaal. Voorbij brug 29 kom je langs het Torrs Riverside Park. Aan het eind van het kanaal is een korte zijvaart naar het Bugsworth Basin. Een fietstocht van Marple Junction naar het centrum van Manchester (Piccadilly Village) lands het Peak Forest en Ashton Kanaal is 25 km en duurt ongeveer 2,5 uur. Bij de Hyde Bank Tunnel moet je een kleine omweg over de heuvel maken. Bij brug 7A van het Ashton Kanaal kom je langs Sport City. Bij brug 9A is een grote supermarkt (Asda), die 24 uur per dag open is.

Startpunt Ashton under Lyne:

Van Dukinfield Junction naar de eerste sluizen van Marple Junction is 11,2 km. Je kunt beginnen bij het Portland Basin Museum, waar een parkeerplaats is (Lat. 53.4829, Lon. -2.1006 Welbeck Street South). Dit is een heel mooi stuk met veel bomen. Er zijn 2 tunnels. De tweede, Hyde Bank Tunnel, is 337 meter lang en er is geen pad doorheen. Je moet een sterke vooruit schijnende lamp op de kajak bevestigd hebben en een zwemvest met fluit dragen.

Het Ashton Kanaal van Dukinfield Junction naar Manchester (Piccadilly Village) is niet voor kajaks geschikt omdat er te veel sluizen zijn (17).

GPS Marple Junction: Lat. 53.3924 Lon. -2.0594

GPS Marple Junction: Lat. 53.3924 Lon. -2.0594
Van Marple Junction naar Manchester varen is vanwege de vele sluizen bijna niet te doen. Het is wel een mooie fietsroute om verkeersluw in het centrum van de stad te komen.

Marple Junction.

Uitzicht vanaf het hoge deel van het Peak Forest Kanaal.

Peak Forest Kanaal.

Schipper (helmsman) in klederdracht bij Whaley Bridge.

Bugsworth Basin.

Uitzicht op Manchester vanaf het lagere deel van het kanaal.

Bij Dukinfield Junction komt het Peak Forst Canal uit op het Ashton Canal dat linksaf naar Manchester loopt.

Oude gebouwen bij een sluis in het Ashton Canal.

Vergunning:

In tegenstelling tot wat we in Nederland gewend zijn moet je in Groot Brittannië toestemming van de eigenaar van de waterweg hebben om met een kano het water op te mogen. Meer informatie op de FAQ pagina.