Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Clairmarais
INHOUD

In het noordelijkste deel van Frankrijk liggen ongeveer 35 km. onder Calais de moerassen en polders van Clairmarais. Het gebied is zo groot dat je er wel twee of drie dagen kunt rondvaren. Op deze pagina vind je een dagtocht van 22 km. vanaf de kanoverhuur Isnor in het dorp Clairmarais. Een tweede tocht van 16 km. begint in Houlle (hier is geen kanoverhuur).

Kanoverhuur:

Isnor (Contactformulier op de website)

    Routes:

  1. Clairmarais: ronde van 22 km.
  2. Houlle: ronde van 16 km.

In september 2012 heb ik met mijn zoon in de omgeving van Clairmarais, departement Nord Pas-de-Calais, gevaren. Vlakbij het startpunt kanoverhuur Isnor is een camping: Camping Clairmarais. We hebben echter overnacht in de logies-met-ontbijt Pantgat Hof. Dit is vlakbij het dorpje Bollezeele, zo'n 20 km. van Clairmarais. Voor meer accomodaties in de omgeving kun je www.booking.com raadplegen. Een restaurant is moeilijker te vinden. Door de week zijn bijna alle restaurants gesloten, en als ze wel open lijken, dan is het alleen de bar en kun je geen maaltijd bestellen. In Saint-Omar zijn enkele restaurants aan het grote plein in het centrum Place du Maréchal, die wel alle dagen open zijn. Wees gewaarschuwd: voor een drankje wordt zo'n 4 euro in rekening gebracht.

Clairmarais

Naar het startpunt te Clairmarais

Vanaf Nederland kun je het beste de A25 Lille-Dunkerque nemen. Verlaat de snelweg bij afslag 13 Steenvoorde. Rijd in westelijke richting op de D948 naar Cassel, en vervolgens de D933 richting Saint-Omer. Ga rechtsaf de D209 op naar Clairmarais. In het dorp ga je bij de kerk rechtsaf, en vervolgens linksaf. Bij de Y-splitsing ga je naar rechts. Je ziet links de kanoverhuur aan het kanaal. Je kunt gratis perkeren op de grasstrook langs het water. Aan de andere kant van de weg zijn bij Isnor toiletten en een terrasje onder de bomen. Bij het loket voor de kanoverhuur kun je een plattegrond kopen.

Ronde van 22 km vanaf Clairmarais (Isnor)

Vanaf het startpunt vaar je naar het zuiden over de Grande Meer. Vlak voor de brug ga je rechtsaf Le Zieux op. Volg de bocht naar rechts. Aan het eind ga je bij de T-kruising linksaf en vervolgens nog eens linksaf. Dit is de Rivière de Nieurlet. Aan het eind ga je bij de Y-splitsing naar links. Je komt uit op de bredere Le Grand Leck en gaat linksaf. Even verder ga je linksaf La Grande Clémingue op. Bij de volgende kruising steek je rechtuit het brede kanaal over en je komt op La Petite Cléminge. Aan het eind ga je rechtsaf Le Petit Leck op. Na een kort stukje ga je linksaf de Stackelwaert Meer op. Volg de hoofdvaart en neem de 4de zijvaart rechtsaf. Volg de scherpe bocht naar rechts, en ga dan de eerste zijvaart linksaf op. Volg de scherpe bocht naar rechts en neem dan de 2de zijvaart linksaf. Je komt uit op de Aa en links zie je sluizen. Je gaat rechtuit Le Ketestrom op. Je gaat onder een spoorbrug door en volgt de bocht naar rechts. Neem de 2de zijvaart linksaf (Le Fossé de Église). Na een kort stukje kun je links de kant op en de vogelhut bezoeken. Aan het eind van het kanaal ga je bij de T-kruising rechtsaf de Narstrom op. Je vaart steeds rechtuit. Als het water heel breed wordt is er links een doodlopende zijvaart naar bootverhuur en een restaurant. Je gaat hier rechtuit en neem de 2de zijvaart scherp rechtsaf. Dit is de Ketestrom. Je vaart rechtuit en komt onder dezelfde spoorbrug als waar je eerder was. Houd links aan op de Ketetrom. Bij de hoofdvaart Aa ga je rechtuit de Rivière du Doulac op. Bij de 2de kruising ga je rechtsaf (Y-kruising) en vervolgens linksaf (Grand Zelkewaert). Bij de T-kruising ga je rechtsaf Le Petit Leck op. Nu vaar je verder steeds rechtuit. Je vaart onder de 2 bruggen bij de Aa door de Grande Meer op en je komt uit bij het startpunt.

GPS Isnor in Clairmarais: Lat. 50.7700 Lon. 2.3003

Route op Mapmyfitness.
Downloadbare GPS-track: GPS/Clairmarais-22km.gpx.

Het dorp Clairmarais.

Kettingpontje bij Clairmarais.

Le Zieux.

Rivière de Nieurlet.

Stuw langs Le Ketestrom.

Narstrom.

Marie-Groette, de heks van het moeras die volgens legendes in de omgeving ongehoorzame kinderen het water in lokte. Ze zag eruit als een kikker en ze had een groëtte (grouette), een viertandige hark, waarmee ze de kinderen het water in trok. Hier is ze als een soort vogelverschrikker neergezet, maar dan om mensen die veranderingen in het gebied willen aanbrengen af te schrikken.Houlle, een ronde van 16 km.

Naar het startpunt te Houlle

Vanaf Watten rij je naar het zuiden over de burg van het Canal de Neufossé. Dan ga je rechtsaf richting Eperlecques. Links zie je de Carrefour supermarkt. Je kunt hier ook goedkoop tanken. Bij de rotonde ga je linksaf de A300 op. Vervolgens ga je bij de rotonde rechtsaf richting Houlle en volg de smalle weg. Bij de T-kruising in het dorp ga je rechtsaf en even verder ga je nog eens rechtsaf. Je ziet rechts en parkeerterrein waar je gratis kunt parkeren. Aan het eind is een kanosteiger. Soms zitten hier mensen te vissen. Als het druk is kun je even verder rijden. Ga dan in de bocht naar links rechtsaf de Imp. de Étangs op. Hier is een grote aanlegplaats met lage overs en een boothelling waar je ook te water kunt gaan.

Het startpunt is aan het eind van het kanaal Houlle. Je vaart in noordoostelijke richting. Er zijn een aantal zijvaarten, maar die lopen dood. Je gaat onder de brug van de A300 door en dan ga je linksaf de l'Oveliette op. Op de brug staat een bord "6". Volg het kanaal. Er is een scherpe bocht naar rechts. Links is het Marais de la Musardière, maar de meertjes zijn privé eigendom. Ga vervolgens linksaf richting Eperlecques. Je vaart rechtuit. Na een brug is een T-kruising. Links is een kort doodlopend stukje. Je gaat rechtsaf en vaart langs de weg naar Watten. Net voor de spoorweg is een bocht naar links. Even verder ga je rechtsaf onder de spoorbrug door. Het water wordt smaller. Je vaart onder een brug door en even verder ga je weer onder een spoorbrug door en volgt de bocht naar links. Houd links aan en vaar de bredere La Haute Reninghe op. Je komt uit op het brede kanaal Houlle. Je gaat linksaf en vervolgens de tweede zijvaart net voor de grote brug rechtsaf. Volg La Muissens Bras Est langs de spoorweg. Na 1,3 km ga je scherp rechtsaf La Muissens Bras Ouest op. Als je weer op de Houlle uitkomt, vaar je linksaf terug naar het startpunt.

GPS Houlle: Lat. 50.7961, Lon. 2.1747

Route op Mapmyfitness.
Downloadbare GPX-track: GPS/Houlle-16km.

Het hoofdkanaal l'Aa. Hier komt af en toe een vrachtschip voorbij en dan ontstaat er wel wat deining.

De Houlle.

Houlle: hier linksaf onder de brug de l'Oveliette op.

Watten.

La Haute Reninghe.

La Muissens Bras Est.

De Ramsar Conventie is een verdrag tussen landen voor het behoud van ecologische karakter van watergebieden.

Kaart

Bij Isnor kun je een gedetailleerde kaart met alle waterwegen in het gebied kopen. Op de achterkant staat aanvullende informatie in het Frans, Engels, en Nederlands. De blauwe lijnen geven bevaarbare kanalen aan. De grijze lijnen zijn zijn niet bevaarbaar, of deels vanwege een stremming. Er staat een belangrijke fout op de kaart: volgens de kaart is het kanaal Houlle niet met het Canal de Neufossé (l'Aa) verbonden, maar in werkelijkheid is er een hoge brug waar zelfs jachten onderdoor kunnen varen.

Wandelroute

Vanaf Clairmarais, Vanaf Clairmarais loopt een wandelroute door het Reserve du Romelaëre van 5 km. Tip: loop vanaf de kanoverhuur Isnor over het gras langs het water. Steek met het kettingpontje over, en ga dan over de brug rechtsaf. Je komt dan ook bij de ingang van het Reserve du Romelaëre. In het natuurgebied loop je over een pad van houten planken.
Meer wandelroutes vind je op de site van Komoot.

Blockhaus Eperlecques

over de lanceerinrichting V-2 raketten

Le Marais Audomarais

Franstalige website over het gebied.