Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Theems
INHOUD

De Theems is 346 km. lang. Hier beschreven zijn alleen de omgeving van Oxford en stroomopwaarts het eerst bevaarbare deel bij Lechlade. Voor zover ik weet is Oxford de enige plek in Groot Britannië waar je een ronde kunt varen op een dagtocht: het Oxford Circuit. Er zijn verschillende stroompjes rond Oxford waar ook op gekanood wordt, maar dan wel met wildwater kano´s.

    Routes:

  1. Oxford Circuit. Ronde van 12,6 km.
  2. Lechlade.

Kanoverhuur:

Thrupp Canoe and Kayak Hire Centre, Canal Yard Canal Road, Thrupp, Kidlington, Oxon OX5 1JZ, Tel: 01865 376176.

Kayak tours:

Oxford Kayak Tours, tel.: 07816 655370

1. Het Oxford Circuit: een ronde van 12,6 km.

Langs deze route is geen kanoverhuur. Voordat je gaat, wees er zeker van dat er geen extreem hoog water is. Gewoonlijk is de Theems een heel rustige langzaam stromende rivier waar je ook met gemak stroomopwaarts op kunt varen. Maar na een periode van veel neerslag kan het waterniveau en stroomsnelheid flink toenemen. Zelfs de paden langs de rivier en het grasland Port Meadow kunnen geheel overstroomd raken. Na een regenachtige dag heb ik zelf gezien dat de stroming toenam, al was het niet zo veel dat ik daar last van had. Ga bij te hoog water niet de rivier op.

Startpunt.

Er is eigenlijk maar een plaats waar je bij het water kunt parkeren en goed kunt instappen, dat is een recreatiegebied in Wolvercote aan de rand van Port Meadow. Er is een groot parkeerterrein waar je gratis kunt parkeren en er is een openbaar toilet. Er is een hoogte limiet van 2,20 meter, waar ik met de kajak op het dak net onderdoor kon. Met een iets hogere auto zal het niet lukken. Dan moet je eerst afladen. (GPS: Lat.: 51.7810, Lon.-1.2959).

Vanaf het startpunt ga je stroom afwaarts. Je komt langs een roeivereniging. Op de rivier houd je rechts en geef de roeiers de ruimte. Links zie je Port Meadow, een openbaar begrazingsgebied sinds 1086. Bij een jachthaven houd je rechts aan onder de boogbrug door. Even verder kom je bij een kruising. Naar rechts (een beetje verborgen onder de bomen) is Osney Stream. Hier is een ketting over het water waar je onderdoor kunt. Bij de stuw moet je uitstappen. Hier is een voormalig zwembad Tumbling Bay. Officieel gesloten sinds 1990 wegens mogelijk vervuild water, maar nog steeds wordt hier wel eens gezwommen. Het is in ieder geval een mooie plek voor een (lunch)pauze. Rechtuit kom je na een kort stukje bij Osney Locks.

Het Oxford Circuit gaat linksaf onder de witte brug door. Na een spoorbrug kom je bij Isis Lock. Je gaat rechtuit het Oxford Kanaal op. Het kanaal gaat voornamelijk langs de stad en je ziet de achtertuinen van de huizen aan het water. Na Wolvercote Lock ga je onder een snelweg door, en vervolgens linksaf Duke's Cut in. Voorbij Duke's Lock ga je rechtsaf. Houd rechts aan en ga vervolgens linksaf naar King's Lock. Dit is een mooie plek met een schuilhuisje waar informatie over de omgeving te vinden is. Aan de lage kant van de sluis is een soort vlot waar je kunt instappen. Het wiebelt een beetje en het hout kan glad zijn. Met wat geluk kun je met een boot meeschutten. De sluiskolk is vrij groot. Voorbij de sluis zijn een paar scherpe bochten. Nadat je onder een snelweg door bent gegaan kom je bij Godstow Lock. Op de rechteroever zijn overblijfselen van Godstow Nunnery te zien. Voorbij de sluis ga je linksaf naar het startpunt.

GPS Wolvercote: Lat. 51.7810 Lon.-1.2959

De Theems.

Oxford.

Oxford.

Tumbling Bay.

Isis Lock.

Oxford Canal.2. De Theems bij Lechlade.

Kanoverhuur

Open kano' s en kajaks bij Ultimate in Lechlade.

Startpunt: St. John's Lock. GPS: Lat. 51.6889, Lon. -1.6793

Bij St. John´s Lock is een korte parkeerstrook langs de weg waar een paar auto's kunnen staan. Dit is aan Lechlade Road (A417) van Lechlade in de richting Faringdon. Als alternatief kun je een klein stukje verder rijden in de richting Faringdon. Aan de linkerkant is een picknickplaats aan het water. Hier kun je ook goed te water gaan. Mensen uit de omgeving gaan ook hier naartoe om te kano varen.

Vanaf Lechlade kun je stroomafwaarts varen. Er zijn vrijwel geen huizen of wegen in de buurt van de rivier. Dit is dus echt voor de liefhebbers van rust en ruimte. Enkele afstanden vanaf St. John's Lock: Buscot Lock 1,8 km; Grafton Lock 7 km; Radcot Lock 10,5 km; Rushie Lock 14,2 km; Tadpole Bridge 15,5 km.

Stroomopwaarts ga je bij Lechlade onder de Half Penny Bridge door. Voorbij de jachthaven kom je zelden nog een boot tegen. Officieel is de Theems bevaarbaar tot The Round House. Hier komt de rivier Coln in de Theems uit (niet toegankelijk) en hier begon vroeger het Thames Severn Canal. The Round House was de woning van de sluiswachter. Vanaf hier wordt de rivier smaller en de stroming wat sterker en er zijn meer bochten. Met een kajak kun je met wat moeite nog een heel eind varen. Als de waterhoogte het toelaat wel tot Hammington Bridge bij Kempsford. Het is er erg mooi. Af en toe moet je langs afgevallen takken varen en je krijgt echt het gevoel in de wildernis te zijn. Onderweg zul je heel veel ijsvogels zien.

Afstanden vanaf St. John's Lock: Lechlade (Half Penny Bridge) 1 km; The Round House 2 km; Hammington Bridge 7,7 km.

St. John's Lock bij Lechlade.

Vanaf Lechlade stroomafwaarts.

Theems.

Theems.

De Theems bij The Round House, officieel het eind van de bevaarbare Theems, maar met een kajak kun je nog een flink stuk verder stroomopwaarts komen.

Vergunning:

Bij de sluiswachter kun je een vergunning (permit) voor een dag kopen.

In tegenstelling tot wat we in Nederland gewend zijn moet je in Groot Brittannië toestemming van de eigenaar van de waterweg hebben om met een kano het water op te mogen. Meer informatie op de FAQ pagina.

Recommended guide: Nicholson Guide to the Waterways (part 1): "Grand Union, Oxford and the South East", and (part 7): "River Thames and the Southern Waterways".

Inspector Morse

In the tv-series Inspector Morse the Trout Inn was the favourite pub of the inspector.

Thames Path

Along the Thames is the long distance trail Thames Path.