Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

De Blauwe Verbinding
INHOUD

Route van 20,3 km (6 overdragingen).

De Blauwe Verbinding is een project dat werd gepland voor de periode 2012 tot 2022. Het moest een waterverbinding worden tussen het Zuiderpark in Rotterdam en de Zuidpolder bij Barendrecht. Naast een toevoermogelijkheid voor schoon water richting de binnenstad moet het een recreatiegebied worden met kano- fiets- en wandelroute. De kanoroute is in oktober 2018 officiëel geopend. Toen ik hiervan hoorde ben ik gelijk in het voorjaar 2019 erop uit getrokken. Ik was van plan het hele stuk vanaf het Zuiderpark naar Barendrecht (15 km) heen en terug te varen. Helaas bleek de route nog niet af te zijn. Zowel de borden als het gepubliceerde PDF-bestand bleken hun tijd vooruit te zijn. Na zo'n 10 km. kwam ik bij de Essendijk, en hier is geen mogelijkheid verder te varen. Er zijn brede rietkragen en je kunt er niet in- of uitstappen. Ook vanaf de parallelle waterweg langs de wijk Portland kun je niet overdragen.
Ook heel vervelend is een grote metalen H-balk over het water langs de A15 net voorbij de sluis. Het lijkt geen enkel doel te hebben. Later kwam ik erachter dat er een alternatieve route door het Zuidelijk Randpark is. Dit wordt echter niet aangegeven.
Houdt dus in gedachten dat de route nog niet klaar is, maar toch kun je hier wel een dag aangenaam varen.
Als je alleen gaat, is het raadzaam wieltjes voor onder de kano mee te nemen. Op de schouder is overdragen gevaarlijk omdat je twee keer een drukke weg (met trambaan en fietspaden) over moet steken. Er zijn wel verkeerslichten.

Update 2022: Bij de Essendijk is een overdraagpunt gemaakt. Je kunt nu de hele route varen.

Naar het startpunt in het Zuiderpark te Rotterdam:

Verlaat de zuidelijke randweg A15 bij afslag U28 in de richting S102 Charlois.
Je rijdt in noordelijke richting over de Groene Kruisweg. Na een tankstation ga je bij verkeerslichten rechtsaf richting S124.
Je rijdt in oostelijke richting over de Oldegaarde. Bij de verkeerslichten ga je rechtuit, en dan na 500 meter sla je linksaf. Dit is een doodlopende weg met parkeerplaatsen. Aan het eind kunt je de kano afladen en naar het meer rechts dragen.

Tocht van ongeveer 20 km. van het Zuiderpark naar de Essendijk en terug.

Bij het startpunt is een kanosteiger, maar langs de hele oever zijn lage kanten waar je kunt instappen. Je vaart naar links en dan rechtsaf de vaart op. Hier is aan de linkerkant een openbare wc. Het is gratis, maar houd er rekening mee dat het papier op kan zijn. Bij de volgende kruising ga je rechtsaf. Na een korte afstand kom je bij de eerste overdraagplaats. Hier zijn goede kanosteigers. Je vaart een stukje verder, en dan kom je bij de tweede overdraagplaats. Ook hier zijn goede kanosteigers. Blijf de hoofvaart volgen. Na een bocht naar rechts kom je bij een zelfbedieningsluis. Je drukt op de knop en als het licht groen is kun je binnen varen. In de sluis zijn drijvende steigers waar je aan vast kunt houden. De bediening van de sluis gaat verder automatisch. Als het groene licht brandt kun je verder varen. Even verder is een ijzeren H-balk over het water. Je kunt de kano er overheen trekken.
Vervolg de route door het Zuidelijk Randpark. Je komt voorbij een windmolen en even verder is een scherpe bocht linksaf. Hier is een doorgang onder de A15 en spoorweg door. Volg de vaart langs de A15 tot je bij de polder Koedood komt. De wegwijzers suggereren dat je hier linksaf en rechtaf kunt. Je moet echter linksaf gaan. Een klein stukje verder is links een sluis naar het water door de wijk Portland. Ook deze sluis kun je zelf bedienen. Hier moet je aan een touwtje trekken. Je kunt ook de sluis voorbij varen tot het water dood loopt bij de Essendijk. Even voor het eind is links bij een klein stuwtje een mogelijkheid over te dragen naar Portland. Het is even zoeken naar een doorgang tussen de begroeiing (riet en brandnetels).

Ik ben via de sluis langs Portland naar de Essendijk gevaren. Hier is geen kanosteiger. Met moeite kon ik de kant op komen en de steile dijk op klimmen. Ik liep naar rechts over de smalle weg, en ging vervolgens rechtsaf het fietspad op. Een stukje verder kon ik bij het stuwtje links weer instappen op de Koedood. Dit is geen aan te bevelen route.

Je kunt terug varen over de Koedood en verder langs dezelfde route. Terug in het Zuiderpark kun je nog een klein rondje varen om het Avontureneiland.

GPS Zuiderpark, Rotterdam: N 51.8778 E 4.4860.

Downloadbare GPS-track 20,3 km: van het Zuiderpark, Rotterdam naar de wijk Portland, Rhoon en terug.

Zuiderpark.

Zuiderpark.

Bij de overdraagplaats Slinge.

Zelfbedienings sluis. Druk op de knop en wacht...
Als twee rode lichten branden is de sluis buiten gebruik.

Doorgang onder de A15 en spoorlijn.

Langs de A15.

De wijk Portland.

De wijk Portland.

Voormalige rivier Koedood.

De Blauwe Verbinding. Je kunt een PDF-bestand downloaden op: Rotterdam.nl.