Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Wehe - den Hoorn
INHOUD

Wehe-den Hoorn ronde van 13,5 km.
Met een omweg langs Mensingeweer 21,0 km.
Lange ronde langs Elektra en Zoutkamp 29,6 km.

Kanoverhuur:

In de provincie Groningen is meer dan 850 km. vaarwater beschikbaar voor kanotochten. Deze variëren van smalle vaarten waar alleen kano's kunnen komen tot brede waterwegen als het Reitdiep. Er zijn ook een paar meren. In het noorden ligt het land hoger dan in het midden van de provincie. Maar doordat het waternivo hetzelfde is, zijn de kanten hier hoger. Voor een uitzicht over het land moet je hier dus wel even de kant op. Maar het voordeel is dat je hier ook bij harde wind luw kunt varen.
Er zijn veel voorzieningen voor kano's. Vooral op de populaire routes zijn veel kanosteigers. Ook is er op verschillende plaatsen kanoverhuur en er zijn diverse campings aan het water.

Ronde van 13,5 of 21 km.

Naar het startpunt Wehe-den Hoorn

Dit is een mooi startpunt voor een tocht in de omgeving. Er is een boothelling en een kanosteiger.
Vanaf Leeuwarden volg je de borden richting Dokkum. Buiten de stad rij je over de N355 naar het oosten. Vervolgens ga je linksaf de N361 op. Je komt langs Dokkum, Lauwersoog, Ulrum. Even voor Wehe-den Hoorn ga je bij het bord "Verhildersum" linksaf. In het dorp ga je linksaf de Havenstraat op. Het startpunt zie je na 100 meter aan de rechterkant.

Vanaf Groningen volg je de borden Winsum. Rij door over de N361 en sla bij Wehe-den Hoorn rechtsaf. Aan het eind van de Warfhuisterweg ga je bij de T-kruising linksaf. In het centrum ga je rechtsaf de Havenstraat op.

Volg de vaart het dorp uit. Bij de T-splitsing ga je rechtsaf de Hoornse Vaart op. Even verder is er links een zijkanaal naar Eenrum, maar je gaat rechtuit. Vervolgens kom je bij een zijvaart met sluis en gemaal Abelstok. Voor de korte route vaar je rechtuit voorbij het gemaal. Na 2,2 km. ga je rechtsaf door het dorp Warfhuizen. Net voorbij het dorp is links een kanosteiger. Hier is een gratis openbaar toilet met speelveld en pciknick tafel. Een donatie voor de speeltuinvereniging wordt op prijs gesteld. Bij de volgende kruising is ook een kanosteiger. Hier ga je rechtsaf onder de houten brug door. Er staan een paar huizen langs het water. Dit heet Het Stort. Dan na 3 km. is een zijvaart naar links, maar je gaat rechtuit. Bij de volgende T-splitsing ga je rechtsaf. Even verder ga je weer rechtsaf terug naar het startpunt in Wehe-den Hoorn.

Voor de 21 km. tocht ga je bij Abelstok linksaf en passeer je de sluis. Bij de volgende kruising ga je rechtsaf en je komt langs Mensingeweer. Aan het eind van deze vaart kom je uit op het bredere Winsumerdiep. Hier ga je rechtsaf. Vervolgens kom je na 2,5 km bij de sluis en gemaal Schaphalsterzijl. Hier is een waterkering en sluis. Gewoonlijk zijn ze open, maar na een periode van regenval wordt de waterkering gesloten. Je kunt dan overdragen. Voorbij de sluis kom je op het Reitdiep uit. Hier ga je rechtsaf, en even verder ga je weer rechtsaf. Op de hoek is een drijvende steiger waar je kunt zwemmen. Volg de Kromme Raken langs Schouwerzijl. Na 2,6 km. ga je linksaf naar Warfhuizen. Net voorbij het dorp is links een kanosteiger. Hier is een gratis openbaar toilet met speelveld en pciknick tafel. Een donatie voor de speeltuinvereniging wordt op prijs gesteld. Bij de volgende kruising is ook een kanosteiger. Hier ga je rechtsaf onder de houten brug door. Er staan een paar huizen langs het water. Dit heet Het Stort. Dan na 3 km. is een zijvaart naar links, maar je gaat rechtuit. Bij de volgende T-splitsing ga je rechtsaf. Even verder ga je weer rechtsaf terug naar het startpunt in Wehe-den Hoorn.

Ronde langs Electra en Zoutkamp (29,6 km.)

Downloadbare GPS-track (29.6 km): Zoutkamp.

Startpunt Warfhuizen

Als je de grote ronde langs Elektra en Zoutkamp wilt maken kun je beter in Warfhuizen beginnen. De ronde is dan 28,8 km. in plaats van 34,4. Je parkeert hier langs de onverharde zijweg net voor het startpunt. Er is een speelterrein met openbaar toilet en een waterkraan.
Om hier te komen volg je dezelfde beschrijving als hierboven. Bij Wehe-den Hoorn sla je af naar het zuiden de N983 op richting Warfhuizen. In Warfhuizen ga je gelijk over de brug rechtsaf. Het startpunt is aan het eind van het dorp. Je kunt parkeren aan de onverharde zijweg net voor het startpunt.

Vanaf Warfhuizen ga je naar rechts (oost). Bij de T-splitsing ga je rechtsaf de Kromme Raken op. Na de sluis van Schouwerzijl ga je rechtsaf het Reitdiep op. Op de hoek is rechts een drijvende steiger, waar je kunt zwemmen. De foto boven aan deze pagina is hier genomen. Na 4 km. over het Reitdiep passeer je de draaibrug bij Roodehaan. Dan is het nog 5,7 km. naar de sluis Lammerburen bij Electra. Voorbij de sluis is links een kleine jachthaven en een camping. Hier is een restaurantje en er is ook een zwembad. Na de sluis wordt het Reitdiep breder. In het midden is een met boeien gemarkeerde vaargeul. Je kunt met de kano buiten de geul langs de oever varen. Er zijn een paar visfuiken. De netten zijn soms nogal hoog, komen zelfs boven het water uit. Je kunt er dus beter omheen varen. Vanaf Electra is het 5,7 km. naar het centrum van Zoutkamp. Net voor de brug is rechts een drijvende steiger waar je de kant op kunt gaan. Je vaart onder de brug door (onder de bogen rechts van de vaargeul kan ook), en passeert de oude zeesluis. Je gaat rechtsaf het Hunsingokanaal op en passeert weer een oude zeesluis. Beide sluizen staan open. Een klein stukje verder is een waterkering. Dit is een grote schuif in het water die gesloten wordt in periodes met veel neerslag. Mocht hij gesloten zijn, dan kun je over de camping 't Ol Gat overdragen. De eigenaar heeft geen bezwaar. Zo'n 2,4 km verder is links een zijvaart naar Ulrum. Aan het eind is een boothelling en een steiger. Je gaat rechtuit en na 2,5 km. is een kruising en een brug. Hier is een aanlegplaats voor jachten. Nog 1,5 km. verder ga je voor de brug rechtsaf het Warfhuisterloopdiep op. Volg de smalle vaart tot je terug bent bij het startpunt.

Boothelling en kanosteiger bij het startpunt in Wehe-den Hoorn.

Wehe-den Hoorn.

Het Stort. Onder de brug door loopt de Hoornse Vaart richting Wehe-den Hoorn. Rechts is het Warfhuisterloopdiep.

Langs de Hoornse Vaart.

Langs de Hoornse Vaart.

Hoornse Vaart.

Wehe-den Hoorn.

Eenrumermaar bij Eenrum.

De sluis in de Lange Raken bij Schouwerzijl staat open.

Draaibrug over het Reitdiep bij Roodehaan. De brug en het witte huisje zijn gebouwd in 1906.

Gemaal "Waterwolf" bij Electra.

Sluis Lammerburen bij Electra. Druk op de knop links voor een verzoek voor bediening.
Buiten de bedieningstijden mag je overdragen over de camping. Vaar even voorbij het gemaal. Overdragen is ruim 100 meter naar het haventje aan de andere kant.

Reitdiep. Je kunt buiten de vaargeul langs de luwe kant varen. Hier en daar zijn visfuiken, waar je beter omheen kunt gaan.

Zoutkamp.

Zoutkamp.

Zoutkamp.

In Zoutkamp zijn twee voormalige zeesluizen. Deze staan open. Op de foto de sluis in het Hunsingokanaal.

Abelstok

Tussen Mensingeweer en de Kromme Raken is een sluis en gemaal Abelstok. Hier is een beweegbare stuw gemaakt voor kano's. Het is een constructie in het water die kantelt als je er met de kano op vaart. Je hoeft dan niet over te dragen, maar je hebt wel kans op een paar krassen aan de onderkant. Geen elegante oplossing. Overdragen is mogelijk, maar je moet over een trapje. Je kunt ook uitstappen en vanaf de kant de kano aan een touw over de stuw trekken.
De locatie schijnt vernoemd te zijn zijn naar de markering (stok) van een doorwaadbare plaats in de Kromme Raken.

Electra

De sluis bij Electra staat meestal open, maar bij periodes met regen wordt de sluis gesloten. Overdragen bij de sluis is niet mogelijk. Je kunt om bediening vragen door op de knop bij het blauwe bord te drukken. Er is een speciale lage knop voor kanovaarders. Mocht het niet lukken, bijvoorbeeld buiten de bedieningstijden, dan heeft de eigenaar van de camping geen bezwaar als je over de camping overdraagt. Dat is dus aan de andere kant van het gemaal tussen het trekkersveld (steiger) naar het jachthaventje.

Zoutkamp

De voormalige grote zeesluizen staan open. Van het Reitdiep kun je zo doorvaren naar het Lauwersmeer. In het Hunsingokanaal is bij camping 't Ol Gat een waterkering. Deze staat meestal open, maar wordt bij periodes met veel regen gesloten. De eigenaar van de camping heeft geen bezwaar als je dan over het campingterrein overdraagt: Veldje over, door het hekje bij het toiletgebouw, weer een veldje over en dan kom je bij het water.

Ulrum

Dit is ook een geschikt startpunt. Er is een boothelling en een steiger.

Eenrum

Dit is ook een goed startpunt. Aan het begin van het dorp (Haventraat) is een steiger voor passanten. Hier kun je goed instappen. De steiger aan het eind van de vaart is privé en met een hek afgesloten.

Houwerzijl

Er is een kanosteiger aan het begin van het dorp (tegenover een begraafplaats) en een aan het eind van het kanaal. Beide worden echter in beslag genomen door afgedankte en half gezonken boten (augustus 2017). De Houwerzijlstervaart is niet iets wat je per sé gezien moet hebben. Ik zou daarom zeggen: vermijd Houwerzijl.