Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Zaandam
INHOUD

  1. Ronde door het Oostzanerveld en Zaandam 14 km.
  2. Ronde door de Polder Oostzaan naar Den Ilp en terug door Het Twiske en het Oostzanerveld 21 km (3 keer overdragen).

Kanoverhuur:

Twiskehaven, in het nabijgelegen Twiske. telefoon: 075-6844890.

Naar het startpunt bij de Jagersplas:

Vanaf knooppunt Zaandam (snelweg A7 en A8) volg de A7 in de richting Zaandam. Bij de rotonde ga je rechtsaf. Na het viaduct ga je de tweede weg rechtsaf in. Er staat een bord Jagersveld. Volg de bochten langs de manege en aan de rechterkant zie je een groot parkeerterrein met in de hoek een trailerhelling. Dit is een goed instappunt en de route begint hier.

1. Zaandam en Oostzanerveld (14 km).

Vanaf het startpunt kun je niet rechtuit naar de Jagersplas omdat een balk in het water de doorgang verhindert. Je moet dus even rechtsaf en dan de volgende vaart linksaf. Alternatieve route is vanaf het startpunt naar het noorden door de nieuwe wijk Kalf. Je komt dan achter de Jagersplas uit. Ten oosten van het meer ga je door de duiker onder de snelweg A7. Je komt langs de molen De Windjager. Voorbij de molen ga je naar rechts en daarna naar links het brede water op. Vervolgens rechtsaf onder de spoorbrug door. Je komt nu in een uitgestrekt gebied met talloze sloten en eilandjes. Links zie ze Oostzaan. Er zijn twee doorgangen door Oostzaan naar recreatiegebied Het Twiske. Rechts zie je in de verte de flats van Zaandam. Je zoekt je weg zoveel mogelijk naar het zuiden en ter hoogte van het benzinestation kom je achter de snelweg uit. Je vaart dan nog een klein stukje langs de snelweg en dan ga je rechtsaf onder de brug door. Bij de T-kruising ga je linksaf langs het clubhuis van kanovereniging De Geuzen. Een stukje voorbij de volgende brug kun je rechtsaf. Hier is bij de brug met het fietspad een Turks snackhuis waar je lekker döner kunt eten. Je volgt de vaart en deze maakt een bocht naar rechts. Blijf steeds rechtuit varen en dan kom je bij het startpunt uit.

2. Polder Oostzaan, Den Ilp, Het Twiske en Oostzanerveld (21 km).

Vanaf het startpunt ga je rechtsaf en linksaf naar de Jagersplas. Verlaat het meer aan de zuidkant onder de spoorbrug en volg linksaf het kanaal langs de spoorlijn. Dan ga je rechtsaf onder de snelweg en de houten brug door naar het Oostzanerveld. Ga vervolgens linksaf en als je bij breed water uitkomt weer linksaf onder de spoorbrug door. Dan ga je min of meer rechtuit een smallere vaart op. Vervolgens linksaf en rechtsaf. Dan ga je een lang stuk rechtuit door de Polder Oostzaan. Je ziet de spoorlijn aan de rechterkant. Bij een T-kruising kun je links- of rechtsom om een eilandje heen. Volg de bochten en ga dan rechtsaf onder de spoorbrug door. Ga onder nog een brug door en bij een T-kruising ga je rechtsaf het brede water op. Na een korte afstand kom je bij een dijkje wat de rand van Het Twiske is. Hier ga je linksaf en vervolgens moet je bij een fietspad overdragen. Hier zijn goed kanosteigers. Na de bocht naar rechts kun je rechtuit het kanaal volgen of linksaf een omweg om Den Ilp maken. Je komt weer op het kanaal uit en je gaat verder naar het zuiden. Bij een houten brug is rechts een kanosteiger. Hier moet je over de dijk overdragen Het Twiske in. Houd links aan, volg de bochten en neem de tweede zijvaart naar rechts. Je komt op breed water uit. Links zie je een molen, maar je gaat naar rechts. Na korte afstand kom je bij een stuw. Dit is meer een overstort, want normaal stroomt hier geen water over. Hier moet je overdragen naar het meer. Bij het meer is voor het schiereiland links een kleine haven De Roemer. Hier kun je in de zomermaanden koffie drinken en hier is ook kanoverhuur. Je gaat op het meer voorbij het schiereiland naar links. Bij het strandje zijn wc's. Je volgt de linkeroever en gaat dan linksaf. Op deze vaart ga je linksaf en dan rechtuit langs het strandje van het naakt recreatie terrein. Bij de dijk zijn weer goed kanosteigers en moet je overdragen. Volg de vaart naar links en bij een klein eilandje ga je rechtsaf. Onder de brug door kom je op het Oostzanerveld. Je ziet in de verte de snelweg A8 en de grote flats. Je zoekt een route richting de meest rechtse flat. Hier iets rechts van is de houten brug waar je eerder op het Oostzanerveld kwam. Onder de brug en de snelweg door ga je linksaf langs de spoorlijn. Vervolgens rechtsaf naar de Jagersplas. Je houd links aan om terug te komen bij het startpunt.

GPS startpunt bij de Jagersplas: Lat 52,4634, Lon 4,8266

Kaart van het gebied in PDF-formaat van de website www.hettwiske.nl.

Jagersplas.

Van de Jagersplas naar het Oostzanerveld.

Oostzanerveld.

Polder Oostzaan.

Zaandam.

Sluis van Zaandam naar de Zaan. Overdragen is hier mogelijk.

Sluis naar de Zaan.

Den Ilp: doorgang richting Het Twiske.