Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Alkmaar Noord
INHOUD

Ronde in Koedijk/Huiswaard van 17,2 km (met een omweg door de grachten).
Een keer overdragen.

Kanoverhuur:

Startpunt:

Achter op het parkeerterrein bij Tennisclub "De Zes Wielen", Hertog Aalbrechtweg, Alkmaar Noord.
Vanaf de Ring N508 neem je de afslag Hoornse Vaart / P Station-Noord. Vervolgens ga je rechtsaf de Hertog Albrachtweg op. De tennisclub is een klein stukje verder aan de linkerkant. Aan het eind van het parkeerterrein is rechts het overdraagpunt naar de Hoornse Vaart. Er zijn aan beide kanten kanosteigers.

Bij evenementen kan het parkeerterrein vol of afgesloten zijn. Dan begin je deze tocht een klein stukje verder aan de Hoornse Vaart. Je moet dan wel twee keer overdragen.
Vanaf de Ring N508 sla je bij de verkeerslichten af richting Oudorp. Vlak voor de brug ga je rechtsaf. Rechts is een parkeerterrein en tegenover de ingang is een kanosteiger. Vanaf hier vaar je een klein stukje naar het westen, en draagt dan aan de rechterkant over.

Vanaf het startpunt volg je de vaart naar het noorden. Je moet door een aantal duikers, waarvan die onder de ringweg een tamelijk lange is. Deze route is gemarkeerd en je volgt de bordjes. Meestal houd je rechts aan. Uiteindelijk kom je op een kort doodlopend stukje. Hier is een kanosteiger en kun je overdragen naar het Noordhollands Kanaal. Je ziet rechts de houten vlotbrug, maar je gaat linksaf richting Alkmaar. Voorbij de spoorbrug kom je bij het centrum. Je kunt voorbij winkelcentrum Overstad linksaf de Hoornse Vaart op. Na een paar windmolens kom je dan terug op het startpunt.
Voor een omweg over de grachten ga je bij het politieburo scherp rechtsaf. Zie ook de pagina Alkmaar.


GPS:
Tennisclub "De Zes Wielen" N. 52.6420 E. 4.7671
Hoornse Vaart  N. 52.6402 E. 4.7741

Downloadbare GPS-track (17,2 km): Alkmaar-Noord.

Blauwe Reiger.

Huiswaard.

Huiswaard.

De klokketoren en Zwarte Kerk van Koedijk langs het Daalmeerpad.

De Gouden Engel, de in 2008/2009 opnieuw gebouwde korenmolen is open voor publiek.

Overdraagplaats naar het Noordhollands Kanaal.

Vlotbrug in het Noordhollands Kanaal. Als je richting Schoorldam wilt varen moet je langs deze brug.
Aan beide kanten zijn dubbele balken waar je de kano overheen moet trekken.

Overstad.

Daalmeerpad

In de dertiger jaren van de vorige eeuw werd een fietspad aangelegd tussen St. Pancras en Koedijk. Het land bestond toen uit door water gescheiden akkers. Om de verbinding mogelijk te maken waren er zeven houten bruggen gemaakt, net breed genoeg om er met de fiets overheen te kunnen rijden en hoog genoeg om er met een geladen koolvlet onderdoor te kunnen varen. In de zeventiger jaren werd het land verkaveld en de akkers verdwenen door uitbreiding van Alkmaar. Het Daalmeerpad is echter blijven bestaan. Het loopt nu echter door woonwijken en de zeven bruggen zijn er niet meer. Het begin van het Daalmeerpad is in Koedijk bij de Zwarte Kerk en klokketoren. In St. Pancras is de ingang moeilijker te vinden (was vroeger ook al zo). Het is een soort steeg, maar het bordje "Daalmeerpad" is er nog steeds.