Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Hoorn
INHOUD

Een ronde langs Bobeldijk, Berkhout, Avenhorn en Grosthuizen van 18 km.

Kanoverhuur: Camping 't Venhop, De Hulk 6a, 1647 DR Berkhout.

Naar het startpunt te Hoorn:

Verlaat de snelweg A7 Amsterdam - Afluitdijk bij afslag 7 (Avenhorn, Hoorn-West) en rij richting Hoorn. Sla niet rechtsaf richting Hoorn maar blijf rechtuit rijden over de Venneweg. Deze weg loopt parallel aan de A7. Na een kort stukje zie je rechts een parkeerplaats bij het Dwaalpark. Hier is het startpunt.

Vanaf de instap langs de parkeerplaats vaar je naar rechts onder de fietsbrug door. Na de brug ga je gelijk rechtsaf door twee duikers heen en je komt aan de andere kant van de A7. Volg de vaart naar rechts langs het talud en dan naar links de polder in. Bij de viersprong ga je rechtuit langs het zwarte houten huis. Je vaart onder een brug door en volg de bocht naar rechts. Een klein stukje verder kun je linksaf. Bij de T-kruising ga je schuin naar links, en even verder vaar je rechtuit langs de spoorlijn. Bij de eerste huizen van Bobeldijk ga je linksaf en volgt het water achter de huizen langs. Na 450 meter ga je linksaf onder een brug door langs dierenbegraafplaats "De Stille Weiden". Volg deze vaart naar Berkhout. Bij de T-kruising ga je rechtsaf en volgt de vaart achter de huizen. Aan het eind van het dorp maakt de vaart een bocht naar rechts. Na de bocht ga je linksaf door een duiker. Als je bij de eerste huizen van Avenhorn komt ga je onder een brug en volgt het water aan de andere kant van de weg. Blijf steeds rechtuit varen tot je na een bocht naar links bij een meertje uit komt. Je ziet rechts een park en een kanosteiger. Dit is het alternatieve startpunt. Je zou hier kunnen overdragen naar het haventje Het Hoog en naar de Mijzenpolder varen. Voor deze route draag je niet over, maar ga je even verder rechts door de duiker en je komt op de vaart die achter de huizen van Grosthuizen loopt. Vaar deze helemaal uit tot je bij de snelweg A7 komt. Hier ligt een balk in het water, en sla je linksaf. Na een tijdje rechtuit varen is een scherpe bocht naar rechts en vaar je over een klein aquaduct. Je vaart rechtuit onder de snelweg A7 door en volgt de bocht naar links. Je kunt de route afsnijden door rechtuit te varen langs Camping 't Venhop (en daarna linksaf te gaan), maar deze route gaat rechtsaf onder de brug door. Je passeert recreatieterrein De Hulk en je komt bij een klein meertje. Blijf rechtuit varen. Na een brug kom je op een T-kruising uit. Hier ga je linksaf (kanoclub Flevo is rechtsaf). Na de spoorbrug sla je rechtsaf en volgt de vaart terug naar het startpunt.

GPS:
Berkhout De Veenhoop boothelling (6): N 52.6444, E 5.0044
Hoorn Dwaalpark: N 52.6374, E 5.0167.
Avenhorn Venneweg: N 52.6154, E 4.9545.

Vaart richting Bobeldijk.

In Bobeldijk ga je onder de brug linksaf langs de dierenbegraafplaats.

Dierenbegraafplaats te Bobeldijk.

Tussen de Hulk en de dijk van het Markermeer.

Vanaf het meertje in De Hulk kun je in zuidelijke richting naar Gemaal Westerkogge varen. Hier is een kanosteiger waar je kunt overdragen naar het Markermeer (Hoornse Hop). Hier is geen parkeergelegenheid.