Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Hoorn
INHOUD

Een ronde langs Bobeldijk, Berkhout, Avenhorn en Grosthuizen van 18 km.

Kanoverhuur: Camping 't Venhop, De Hulk 6a, 1647 DR Berkhout.

Naar het startpunt aan de Veenhoop in Berkhout:

Vanaf de A7 neem je afslag 8 in de richting Hoorn. Bij een rotonde ga je rechtsaf richting Berkhout. Bij de volgende rotonde ga je weer rechtsaf richting Berkhout. De weg gaat onder de A7 door, en je volgt de smalle weg door het dorp. Na 1,6 km. ga je rechtsaf de Bruggevaart op. Na een bocht naar links ga je rechtsaf de Veenhoop op. De weg loopt dood bij een park. Hier is links een parkeerterrein met een boothelling. De pier ernaast is een goed instappunt.

Vanaf het startpunt vaar je naar links. Bij de T-kruising (4) ga je linksaf. Neem de eerstvolgende zijvaart linksaf (5). Als je bij een spoorlijn komt kun je linksaf, of onder de brug door en aan de andere kant linksaf (7). Deze sloot is een stuk smaller. Bij de volgende kruising ga je weer linksaf en je vaart langs Bobeldijk. Hier ga je linksaf onder een ijzeren voetgangersbrug door. Je ziet dan rechts de dierenbegraafplaats De Stille Weiden. Voorbij de volgende brug kun je rechts kant op om hier even rond te kijken. Je vaart verder over de Kerksloot naar Berkhout. Bij de T-splitsing (3) ga je rechtsaf. Even verder kun je kiezen of je rechtuit gaat, of linksaf en dan rechtsaf om aan de andere kant van het dorp langs te varen. Aan het einde van De Tocht (1) ga je dan linksaf de Noordertocht op. Volg de vaart naar rechts, en ga dan linksaf door een duiker onder de weg. Je vaart verder over de Dorpsvaart tot je linksaf door een smalle duiker onder de weg door kunt. Je vaart dan verder aan de andere kant van de weg. In De Goorn is een overhaal om boten naar de achterliggende wijk over te tillen. Hier is ook een kanosteiger waar je kunt pauzeren. In Avenhorn ga je onder een brug door en volgt het water naar links. Hier is een boothelling, en een kanosteiger. Dit is een alternatieve startplaats. Je gaat rechtsaf onder een brug door en je vaart langs Grosthuizen. Net voordat je bij de A7 komt is er een balk in het water. Hier ga je linksaf. Na een haakse bocht naar rechts vaar je over een aquaduct. Je gaat rechtuit onder de A7 door en volgt de bocht naar links. Vanaf de volgende kruising (16) kun je op verschillende manieren naar de Oostzijde van Berkhout varen. Ik koos ervoor om rechtsaf een extra ronden door het park De Hulk te varen. Veel is hier echter niet te zien. Ik volgde verder de IJsselmeerdijk langs kruising 15. Vanaf de Trekvaart staat aangegeven waar je linksaf moet slaan om door de wijk Grote Waal te varen. Je vaart door een duiker onder de A7 door. Vervolgens ga je rechtsaf en weer linksaf om bij punt 8 te komen. Volg de vaart langs het dorp en sla bij kruising 4 rechtsaf om terug te komen op het startpunt.

GPS:
Berkhout De Veenhoop boothelling (6): N 52.6444, E 5.0044
Hoorn Dwaalpark: N 52.6374, E 5.0167.
Avenhorn Venneweg: N 52.6154, E 4.9545.

Downloadbare GPS-track van 21,9 km.: Hoorn.

Berkhout.

Bobeldijk.

In Bobeldijk ga je linksaf onder de brug langs de dierenbegraafplaats.

Dierenbegraafplaats "De Stille Weiden".

Kerksloot naar Berkhout. Voorbij de brug is een lage kant met gras waar je de kant op kunt.

Kanosteiger en overhaal in De Goorn.

Boothelling bij het startpunt in Avenhorn.

Grosthuizen.

Walvis.

Trekvaart Alkmaar-Hoorn langs de Westerdijk.

Vaart door de wijk Grote Waal.

Oosteinde.

Vanaf het meertje in De Hulk kun je in zuidelijke richting naar Gemaal Westerkogge varen. Hier is een kanosteiger waar je kunt overdragen naar het Markermeer (Hoornse Hop). Hier is geen parkeergelegenheid.