Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Wieringen
INHOUD

Afstand: 8,5 km naar het eind van het Amstelmeerkanaal x 2 = 17 km.

Hier is geen kanoverhuur

Wieringen was tot het in 1930 met het vaste land verbonden werd een eiland. Aan de zuidkant grenst het nu aan de Wieringermeer en op de grens wat vroeger de kustlijn was, loopt nu een kanaal, het Amstelmeerkanaal. Dit kanaal is alleen met een duiker verbonden met het Amstelmeer. Deze duiker is zo laag dat je er zelfs met een kano niet doorheen kunt. Het kanaal is een heel stil gebied en zelfs kano's kom je er zelden tegen. Er zijn geen huizen en op enige afstand is er alleen een klein weggetje. Vanuit de kano kun je hier de zuidkust bekijken. Vooral het eerste stuk is interessant, omdat hier klippen zijn net zoals in Gaasterland. Verderop is een dijk.

Neem de N99 tussen Den Helder en Den Oever. Sla af naar het zuiden in de richting Slootdorp. Als je voorbij het laatste huis bent gekomen van het dorp De Haukes ben je aan de rand van het eiland. Aan de linkerkant is een gemarkeerde plaats waar de kano het water in kan.

Volg hiervandaan het kanaal in oostelijke richting. Na 3 km passeer je een houten brug. Nog eens 2 km verder is weer een brug. Bij de weg die eroverheen loopt staat een bordje "Burgerweg". Hiervandaan is het nog zo'n 3,5 km naar het eind van het kanaal. Aan de linkerkant kun je de kano uit het water halen. Het bordje is echter verdwenen. Let op, want hier ligt veel schapenpoep!

Je kunt overdragen naar het Robbenoordbos (700 m) Ga naar de weg bij het gemaal en loop een stukje naar rechts. Vervolgens linksaf door het fietstunneltje onder de snelweg door. Dan kom je langs gemaal Leemans. Hier kun je zien dat de polder wel zo'n 5 meter onder de zeespiegel ligt. Ga een stukje voorbij het gemaal rechtsaf het bos in. Rechts is een gemarkeerde plaats waar de kano weer het water in kan. Het is wel even zoeken achter de struiken! In het Robbenoordbos kun je niet veel kanten op. Je kunt rechtuit, waar je na het bos kunt doorvaren naar Kreileroord en Medemblik. Of na een stukje rechtsaf. Er zijn hier alleen maar rechte kanalen en het is niet zo spectaculair. Bij het ontwerp is alleen gedacht aan functionaliteit en er is niet bij stilgestaan dat het wel eens mensen zouden willen gaan kanovaren. Maar om het een keer te zien is wel leuk. Jammer dat ze ook later niet wat zijvaarten gemaakt hebben, al zou het alleen maar zijn om een ronde te kunnen maken.

GPS De Haukes: Lat. 52.8894 Lon. 4.9380

Amstelmeerkanaal.

Amstelmeerkanaal.

Robbenoordbos.

Er waren plannen het Amstelmeerkanaal voor het jaar 2009 uit te breiden tot een watersport- en natuurgebied. Het kanaal zou dan een stuk verbreed worden en uitmonden in een langgerekt meer langs de zuidkant van Wieringen tot aan het IJsselmeer. Doel was bevordering van het toerisme en het tegengaan van zoute kwel in de achterliggende polders. Dit leidde tot vele protesten van de Wieringers. Inmiddels is besloten dat dit plan niet doorgaat.