Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Weaver
INHOUD

Een tocht van de Anderton Boat Lift naar Winsford Bottom Flash en terug is 2 x 11,5 km = 23 km.

Overdragen bij Hunt's Locks (hier moet je de kajak over de sluizen naar de overkant dragen), en bij Vale Royal Locks (50 meter).
Langs de rivier is een wandelroute.

Het bevaarbare deel van de Weaver stroomt van het meer Winsford Bottom Flash naar het Manchester Ship Canal bij Runcorn (34 km.). De totale lengte van de rivier is 80 km. Vroeger was het een getijde rivier. Schepen met platte bodem vervoerden zout van de mijnen bij Cheshire naar Manchester en Liverpool. Later is de rivier gekanaliseerd en vanaf 1732 konden schepen tot aan Winsford varen. Aan het eind van de 18de eeuw werd het Trent en Mersey Kanaal aangelegd. Bij Anderton liep het kanaal vlak langs de rivier, maar wel een stuk hoger. In 1875 werd de Anderton Boat Lift gebouwd zodat schepen van en naar de rivier konden varen. In 1982 werd de lift gesloten omdat deze door achterstallig onderhoud niet langer veilig was. De afgelopen jaren is hij gerestaureerd en weer volledig bruikbaar. Het is ook een toeristische attractie geworden.
Aan de overkant van de rivier is chemische industrie. Door aanplant van bomen is deze niet meer vanaf het parkeerterrein te zien. Je kunt nu echter ook de rivier niet meer zien als je aan komt rijden. Aan het eind van het parkeerterrein is links een verhard pad dat omlaag naar de rivier leidt. Een park ranger vertelde mij dat hij het niet aanmoedigde dat mensen met een kajak naar de rivier gaan. Waarom werd niet duidelijk. Het is echter niet verboden. De Anderton Boat Lift is een klein stukje rechts van het startpunt. De tocht gaat echter stroomopwaarts de andere kant op. Gewoonlijk staat er nauwelijks stroming. Kijk echter uit voor hoog water na een periode van hevige regenval! Normaal gesproken is het geen enkel probleem stroomopwaarts te varen. Volg de bochten en je komt langs de stad Northwich. Vervolgens kom je na 3 km. bij Hunt's Locks. Die zijn gemaakt voor grotere schepen. Aan de linkerkant is een drijvende steiger waar je op de kant kunt komen. Aan de andere kant van de sluis is ook een drijvende steiger, maar het bruggetje naar de kant ontbreekt, dus deze is niet bruikbaar. Vroeger kon je links bij een houten voetbrug instappen, maar deze is er niet meer. Je moet nu de kajak over de sluizen naar de overkant dragen en even verder bij bankjes is een lage kant waar je weer te water kunt gaan. Drie kilometer verder kom je langs Dutton Park en na een spoorbrug kom je bij Vale Royal Locks. Hier zijn drijvende steigers aan beide kanten (met bruggetje naar de wal), zodat overdragen ongeveer 50 meter is. Vanaf hier is het nog 4,5 km. naar Winsford Bottom Flash. Dit is een mooi meer met een camping en veel weekeind huisjes langs de kant. Aan de oostkant is het meer tamelijk ondiep. Borden waarschuwen voor "deep mud". Het meer is geen onderdeel van British Waterways, maar ik veronderstel dat je hier zonder aparte vergunning mag varen.

GPS Anderton Boat Lift: Lat. 53.2743 Lon. -2.5283.

Startpunt met op de achtergrond de Anderton Boat Lift.

Anderton Boat Lift.

Draaibrug bij Northwich.

Oude scheepswerf bij Northwich.

Hartford Bridge (A556).

Vale Royal Locks. Aan beide kanten zijn drijvende steigers.

Vergunning:

In tegenstelling tot wat we in Nederland gewend zijn moet je in Groot Brittannië toestemming van de eigenaar van de waterweg hebben om met een kano het water op te mogen. Meer informatie op de FAQ pagina.

Aanbevolen gids: Nicholson "Guide to the Waterways (deel 4): Four Counties and the Welsh Canals".