Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Sneekermeer
INHOUD

Kanoverhuur: Het Toppunt, Top 3, 8606 JT Sneek. Tel.: 0515-420808 / 06-25515862

Het Sneekermeer is groot water. Het is aan te raden hier alleen te varen als de windcondities goed zijn, en met de nodige voorzorgsmaatregelen. Ook de Houkesloot tussen Sneek en het Snekermeer kan erg hobbelig zijn. Maar dat is vooral door de vele passerende boten. In de ochtend op een doordeweekse dag is het een stuk rustiger dan op een zonnige zondagmiddag...

Startpunt De Seine in Sneek:

Vanaf de Afsluitdijk neem je afslag 20 RING-West en volg je de borden Ring Sneek.
Vanaf Joure neem je afslag 22 Ring N354. Verlaat de randweg bij de rotonde richting Pasveer. Vervolgens ga je twee keer linksaf De Seine op. Aan het eind is links een kleine parkeerplaats. Bij de aanlegplaatsen is een lage kant waar je gemakkelijk kunt instappen.

Route van 22,5 km. (GPS-track)

Vanaf het startpunt ga je rechtsaf de Oudvaart op. Voorbij de nieuwe huizen passeer je de sluis die niet meer in gebruik is. Na de houten boothuizen ga je bij de Y-splitsing linksaf. Aan het eind ga je bij de T-kruising linksaf de Sommerak op. Voorbij het aquaduct heet deze Houkesloot. Je kunt hier linksaf achter de nieuwe wijk langs varen of rechtuit. Na een meertje is links de ingang van de kanoroute naar de Potten. Er staan palen in het water om bredere boten tegen te houden. Volg de vaart en de kleine meertjes. Op de meertjes is het erg ondiep, je kunt er maar net overheen. Voorbij een kanosteiger markeren palen in het water het eind van het kanogebied. Je volgt de vaart scherp rechtsaf en dan steek je linksaf het meer over. Aan de overkant vervolgt de kanoroute (met ondieptes) naar recreatiegebied De Potten. Bij het meer van De Potten ga je linksaf om het waterski-gebied heen. Hier zijn steigers waar je kunt zwemmen. Langs de noordoost oever is een naaktrecratieterrein. Je gaat onder de houten brug door naar het Sneekermeer. Dit is groot water, en er kan ook deining ontstaan van schepen die door de vaargeul van het Prinses Margrietkanaal varen. Je volgt de linker oever achter de drie eilandjes langs. Hier zijn aanlegplaatsen en er is een lage kant voor kanovaarders. Je vaart verder langs de linker oever met inhammen. Voorbij het vierde eilandje vaar je naar het eind van het meer. Hier is een kanosteiger aan de Mardijk met een overdraagplaats naar de Terzoolster Zijlroede. Door het riet is deze wat lastig te zien vanaf het water. Hij is net links van het gebouw met dakramen en zonnepanelen. Vanaf hier draag je over naar de Terzoolster Zijlroede. De kanosteiger aan de andere kant is een klein stukje naar rechts. Je volgt deze vaart naar de Kruisbrekken. Deze hoef je niet op te varen want er is niets anders te zien dan riet en nog meer riet. Voorbij de Kruisbrekken heet het de Bangavaart. Na een bocht naar links, en weer naar rechts, kom je bij een brug. Hier is links een uitstapplaats waar je kunt pauzeren. Er zijn geen voorzieningen zoals een bankje of zo. Voorbij de brug ga je rechtsaf en volgt de vaart naar links. Een stukje voorbij de volgende brug ga je linksaf de Oudvaart op. Vervolgens ga je weer linksaf naar Terzool (Tersoal). Volg de smalle vaart tot je terug bent op de Oudvaart. Hier ga je linksaf. Je komt langs zijvaarten naar Sijbrandaburen, Speers, Gauw en Goënga. Er staan borden bij de zijvaarten. Ik ben alleen even naar Sijbrandaburen geweest voor een paar foto's. Bij de brug vóór de zijvaart naar Goënga zijn aan beide kanten kanosteigers. Vlak voor de randweg ga je rechtsaf naar de sluis. Hier is zelfbediening, maar je kunt ook overdragen. Er is ook een overdraagplaats met kanosteigers bij de brug. Maar door het vele riet is deze nauwelijks bruikbaar. Ik koos voor overdragen bij de sluis. Na de sluis ga je linksaf onder de brug door, en dan rechtsaf terug naar het startpunt De Seine.

Startpunt aan De Seine vlakbij de noordelijke randweg van Sneek: N 53.0424 E 5.6891
In Sneek aan de Sneeker Trekvaart: N 53.0418 E 5.6698.

Downloadbare GPS-track van 22,5 km.: Sneekermeer.

Startpunt aan De Seine in het noorden van Sneek.

De sluizen in de Oudvaart richting het centrum staan open.

Boothuizen De Domp langs Oudvaart. Hier is ook een passantenhaven en camping.

Kanoroute van de Houkesloot naar de Potten.

Kanoroute van de Houkesloot naar de Potten.

Waterskien op De Potten.

Volg de linkeroever (west) van het Sneekermeer.

Uitzicht vanaf een eiland in het Sneekermeer.

Kanosteiger aan het Sneekermeer bij de Mardijk.
Door het riet is deze vanaf het water wat moeilijk te vinden.
Vanaf hier kun je overdragen naar de Terzoolster Zijlroede.

Terzoolster Zijlroede.

Bangavaart.

Terzool.

Vers gemaaid gras bij Terzool.

Boothuis in Sijbrandaburen.

Sijbrandaburen.

Terherne

De sluizen van het Prinses Margriet Kanaal worden niet meer gebruikt. Let hier vooral goed op achteropkomend verkeer. Schippers van vrachtschepen kunnen een kajak niet zien. Je kunt deze doorgang vermijden door de sluis naar de Terzoolster Zijlroede te nemen (zelfbediening of overdragen), en dan bij de Mardijk weer over te dragen naar het Sneekermeer.