Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Uitgeest
INHOUD

Ronde van 14,5 km:

Deze tocht gaat voor een deel over groot water en is daarom niet geschikt als het hard waait. Een zwemvest is aan te raden.

Kanoverhuur:

De Aker, Lagendijk 35, 1911 MT Uitgeest. Tel.: 06-30248397.

Camping:

Camping Swaenebloem, Lagendijk 45, 1911 MT Uitgeest, Tel. 0251-312304.

Naar het startpunt:


Verlaat de A9 (Amstelveen - Alkmaar) bij de afslag Uitgeest in de richting Amsterdam (N203). Even verder ga je linksaf richting Jachthaven Zwaansmeer. Volg de weg naar het eind. Net voor de T-kruising bij de jachthaven is rechts een parkeerterrein. Hier is een goede kanosteiger.
 

Vanaf het startpunt vaar je naar rechts richting Uitgeest. Je gaat onder de A9 door en even verder zie je rechts het gemaal Meldijk. Hier is ook een sluis en er zijn kanosteigers zodat je hier ook kunt overdragen richting het Uitgeestermeer. Deze tocht gaat echter linksaf over het brede water. Vervolgens ga je weer linksaf en nogmaals onder de A9 door. Je vaart rechtuit en steekt de meertjes Weijenbus en Vroonmeer over. Aan het eind van de Overtoomsloot is een overdraagpunt. Even verder ga je bij de T-kruising linkaf. Je steekt het meertje Noorderham over en aan de overkant ga je links de vaart op. Je ziet links in de verte het fort Krommeniedijk. Het nu volgende meertje Crommenije is gedurende het broedseizoen 1 maart tot 15 juni niet toegankelijk. Je volgt de rechteroever. De eerste zijvaart is smal en loopt vlak achter de huizen van Krommeniedijk langs. Je neemt even verder de tweede bredere zijvaart rechtsaf. Aan het eind ga je linksaf en volgt de bocht naar rechts. Aan het eind ga je linksaf en gelijk weer rechtsaf. Je vaart op de molen de Woudaap af. Hier is een kleine sluis en er zijn goede kanosteigers om over te dragen. Je vaart rechtuit de Nauernasche Vaart op en gaat dan linksaf de Markervaart op. Dit is groot water en het kan er druk zijn met passerende jachten en soms beroepsvaart. Vervolgens ga je linksaf de Stierop op. Het water wordt breder en via de Wijde Stierop kom je op het Uitgeestermeer. Houd de linker oever aan en vaar de brede inham in. Aan het eind is een overdraagpunt "De Rolletjes". Dit wordt zo genoemd vanwege de rollen die over de dijk zijn gemaakt om kleine boten naar de andere kant te kunnen trekken. Er zijn ook goede kanosteigers. Je vaart het meertje op en vervolgens rechtsaf een vaart in. Na een bocht naar links is een overdraagplaats met kanosteigers. Je vaart verder langs camping Swaenebloem en vervolgens linksaf het Zwaansmeertje over. Volg de bocht naar rechts en dan vaar je rechtuit terug naar het startpunt. In plaats van de route langs "De Rolletjes" kun je vanaf de Wijde Stierop ook om het schiereiland heen varen en dan linksaf richting Uitgeest. Je komt dan langs Erfgoedpark De Hoop. Voorbij de jachthaven ga je het water onder de A9 op. Vervolgens kun je bij gemaal Meldijk overdragen en dan linksaf terug naar het startpunt.

GPS startpunt aan de Lagendijk tegenover de jachthaven: Lat. 52.5265, Lon. 4.7229
Mapmyride: http://www.mapmyride.com/routes/view/41339156

Clubhuis Kanovereniging Uitgeest.

Uitgeest.

Gemaal Meldijk bij Uitgeest.

Polder De Woude.

Molen De Woudaap.

Kaart van de omgeving met de gemarkeerde routes in PDF-formaat.