Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Leda en Jümme
INHOUD

Een ronde van 36,5 km. met de stroming mee. Geen overdragingen.
De Leda en Jümme zijn getijderivieren en daarom is het belangrijk de tocht te beginnen aan het begin van opkomend tij.

Informatie over de getijden is te vinden op de website van Gezeiten Fisch.Hier vind je informatie over wanneer het hoogwater (HW) en laagwater (NW) is bij de sluis van de haven van Leer.
De stroming kan wel 4 km. per uur zijn, dus je kunt de tocht alleen maken met de getijdestroom mee. Beginpunt is bij de veerpont van Amdorf, ongeveer 5 km. van de haven van Leer. Je doet er 3 tot 4 uur over om bij de splitsing van Leda en Jümme te komen. Je moet daarom niet later dan ongeveer 2 uur na het genoemde laagwater (Niedrig Wasser) in Leer de tocht beginnen.

Kanoverhuur:

In deze streek is er de mogelijkheid een kano te huren op een plaats en deze op een andere plaats weer in te leveren. Hiervoor neem je contact op met de organisatie Paddel und Pedal. Voor verhuur bij Leer-Loga (2,5 km ten westen van het startpunt An der Pünte) kun je contact opnemen met Wolfgang Koop / Burkhard Vogel, Fährstrasse 6, 26789 Leer (tel. 0491-91969630 or 0160-5839941).

Naar het startpunt:

Vanaf Groningen rij je over de A7 in oostelijke richting. Je passeert de grens bij Nieuweschans. Bij AB Dreieck Bünde ga je naar het noorden richting Leer. Verlaat Autobahn A31 net na de Emstunnel. Sla linksaf en volg de weg langs de dijk (K1). Bij het begin van Leer ga je rechtsaf de Stadring (436) op in noordelijke richting. Bij Mc Donalds ga je bij de verkeerslichten linksaf richting Loga (436). In Loga ga je rechtsaf (K18) en even verder naar links de Ritterstrasse op (nog steeds de K18). Je rijd langs de dijk. Net voor de pont naar Andorf is een drijvende kanosteiger waar de tocht begint. Dit is vlakbij restaurant Landgaststätte zur Jümme-Fähre.

Vanaf het startpunt vaar je naar links met de stroom mee, en je gaat gelijk linksaf langs de veerpont de Jümme op. Op km 10,5 vlak voor Detern is links een zijkanaal, het Nordgeorgsfehnkanal.
Op km 16 is links nog een zijkanaal, het Aper Tief.
Op km 19,7 kom je op het punt waar de Leda spitst in de Jümme en Leda. Links is een drijvende kanosteiger. Je kunt hier wachten tot het tij verandert. Je vaart terug over de Leda naar het beginpunt. Al snel ga je onder een brug door. Na de brug kun je links aan land gaan en de kajak op het gras leggen.
Op km 21 stroomt de rivier Saterems in de Leda.
Op km 25 is een meertje aan de linkerkant. Je blijft op de rivier varen.
Op km 25,7 is een stukje voor de brug bij Potshausen rechts een drijvende kanosteiger.
Op km 28 passeer je links een zijkanaal, het Hauptfehnkanal.
Op km 31,4 zie je links een stuw.
Bij Amdorf ga je onder een smalle brug door en dan ben je bijna terug bij het startpunt.

GPS Fähr An Der Pünte: Lat. 53.2246 Lon. 7.5257

Downloadbare GPS-track 41,1 km vanaf Leer: Leda en Jümme.

Drijvende steiger aan het eind van de Fährstrasse in Leer-Loga. Vroeger was hier een veerpont. De pier is van Wassersportclub Loga Jugend. Je kunt hier starten als je een kano huurt van Paddel Und Pedal. De route wordt dan 5 km. langer. Zonder afspraak is het hek afgesloten.

Pont over de Jümme bij het startpunt: Fähr An der Pünte.

Jümme.

Brug bij Detern.

De Jümme bij Detern.

Waar de Jümme splits van de Leda. Dit is het verste punt van de route.

Rustpunt bij de kanosteiger op het verste punt. je kunt hier wachten tot het tij keert.

Brug van weg B72 over de Leda.

Kanosteiger aan de Leda.

Stuw langs de Leda.

Leda.

De smalle brug bij Amdorf. Het startpunt is even verder.

Fähr An der Pünte

Dit is een van de oudste veerponten in Europa. In 1562 wordt er al vermelding van gemaakt. De pont is in 1974 uit de vaart genomen, maar door oprichting van een vereniging zijn middelen bijeen gebracht en sinds 1982 vaart hij weer. De handbediende veerpont kan 3 personenauto's of 30 mensen vervoeren.