Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Waterland
INHOUD

Kanoverhuur

Verhuur van kano's en fluisterboten bij Theetuin Overleek, Overleek 6, 1141 PD Monnickendam. Tel.: 0299-652735.

Ronde langs Monnickendam en Zuiderwoude 18 km. Geen overdragingen.

Naar Broek in Waterland

Vanaf de ring Amsterdam neem je de afslag S116 noordwaarts over de N247 richting Monnickendam. Bij de verkeerslichten in Broek in Waterland ga je direct over de brug linksaf (Broek in Waterland Noord) het Nieuwland op. Aan het eind linksaf en meteen weer linksaf. Dan kom je in het centrum en heb je rechts een meertje waar je goed kunt instappen. Je kunt ook aan de andere kant van het meertje instappen. Sla dan af aan de andere kant van de brug (Broek in Waterland Zuid). Op deze weg is geen gemotoriseerd verkeer toegestaan vóór 9.00 uur.

Vanaf het startpunt ga je naar rechts. Na twee bruggen kom je aan het eind van het dorp. Hier houd je rechts aan. Verder rechtuit kom je uit op een meertje, De Leek. Hier ga je naar rechts. Op de rechteroever is een kleine camping: De Leek. Op de linkeroever is Theetuin Overleek met kanoverhuur. Aan het eind van het meertje kun je rechtsaf een vaart op. De vaart gaat met een grote boog naar links en je komt in Monnickendam uit. Onder de brug van de weg N247 door ga je linksaf. Langs de drukke weg ga je noordwaarts. Aan het eind ga je rechtsaf langs woonboten. Volg de bocht naar rechts richting het ventrum. Aan het eind ga je linksaf. Iets verder kun je linksaf een mooie gracht op. Deze loopt dood bij een sluis. Verder rechtuit vaar je oostwaarts vervolgens kom je na een bocht naar rechts tussen nieuwere huizen. Als het water wat breder is geworden vaar je linksaf onder een witte brug door in zuidelijke richting. Na een kleine kilometer kom je op een meertje uit, de Ooster Ae. Hier vaar je naar links en dan linksaf en een klein stukje verder rechtsaf. Aan het eind van de vaart is rechts een doorgang naar het meertje De Poel. Deze steek je over en in de rechterhoek ga je de vaart op naar de Ooster Ae. Deze vaar je in de lengterichting (Zuidwest) helemaal over. Aan het eind is een vaart. Na een klein stukje ga je bij de T-kruising linksaf. Je gaat nu recht op Zuiderwoude af. Net voor het dorp ga je rechtsaf onder de brug door Hier is gelijk links een kanosteiger. Je gaat linksaf achter de huizen van de Dorpsstraat langs. Bij het laatste huis is theetuin 't Einde. Hier ga je linksaf Het Zwet op. Neem de eerste zijvaart rechtsaf. Dit is ondiep water en je komt niet zo snel vooruit. Steek het meertje Groote Meer over. Het water is nog steeds ondiep. Je gaat aan het eind rechtsaf en gelijk linksaf. Uiteindelijk kom je op de Uitdammer Die uit. Hier is gelijk links een kanosteiger. Je kunt verder naar links langs Uitdam varen en vervolgens achter het eiland (privé terrein) langs. Je volgt het langgerekte meer verder richting Holysloot. Net voor Holysloot ga je rechtsaf weer een vaart op. Vervolg de tocht rechtuit onder de ophaalbrug door tot aan het volgende meertje, het Bozen Meertje. Deze steek je over en je gaat de vaart in. Het water is hier afwisselend smal en wat breder met aan beide kanten rietland. Ga steeds rechtuit en dan kom je bij de eerste huizen van Broek in Waterland. Onder de brug door ga je rechtsaf. Aan het eind kom je bij de hoofdweg (N247). Hier ga je linksaf en dan volg je de bocht naar rechts onder de brug door. Vaar links langs het schiereiland en dan naar rechts terug naar het startpunt.

GPS N. 52.4349 E. 4.9952

Downloadbare GPS-track (23,7 km): Waterland.

Broek in Waterland.

De Leek.

Monnickendam.

Monnickendam: de Middendamsluis.

Tussen Oost Ae en Kerk Ae.

Brug bij Zuiderwoude.

Uitzicht vanaf de brug bij Zuiderwoude.

Zuiderwoude.

Uitdam.

Bij de Arken Ae. De doorgang naar de Kerk Ae is afgesloten met een balk.

Sluis bij de Volgermeerpolder. Achter de sluis is een damwand met kanosteigers waar je kunt overdragen. Naar mijn idee zijn deze sluizen door de damwand overbodig, maar ze zijn opnieuw gebouwd om aan te geven hoe het er vroeger uit zag. Voordat er vuil gestort werd lag de Volgermeer lager. Daarom openen de sluideuren de andere kant op.
Voor tientallen jaren was de veenpolder Volgermeer de vuilnisbelt van Amsterdam. In de zestiger jaren zijn illegaal grote hoeveelheden giftig afval gedumpt. Toen dit werd ontdekt waren de vaten al zodanig aangetast dat verder onderzoek onmogelijk was. Er zijn wel grote hoeveelheden dioxine en agent orange aangetoond. Verwijderen van de hele vuilstort zou extreem kostbaar en gevaarlijk zijn. In de 80er jaren van de vorige eeuw is een plan gemaakt om de stort helemaal af te dekken met aarde, folie, en meer aarde met meertjes. Er werd een nieuwe technologie ontdekt die vegetatie snel in veen doet veranderen. Dit veen blijkt zeer goed het gif te kunnen tegenhouden. Tests hebben aangetoond dat geen gif is aangetroffen in de omliggende polders, ondanks dat die zo'n 6 meter lager liggen. De polder is nu een natuurgebied. Vanaf Broek in Waterland is het maar een klein stukje varen naar de polder. Hier zijn kanosteigers waar je kunt overdragen en een klein stukje in de Volgermeerpolder varen.

Zuiderwoude

Bij de kanosteiger in Zuiderwoude is zelfs een tap voor drinkwater.