Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Polder Beetskoog
INHOUD

Een ronde van 15,8 km. om de polder Beetskoog. Startpunt bij Avenhorn.

Geen kanoverhuur

In 1396 werd al melding gemaakt van een dijk om de polder Beetskoog. De Beemster was toen nog een binnenzee, en via een doorgang ten noorden van Beetskoog verbonden met de toenmalige Zuiderzee. Zo konden schepen vanaf De Rijp via de Beemster naar open zee varen. Het waternivo werd geregeld door twee windmolens. In 1877 werden deze vervangen door een stoomgemaal. In 1910 werd de stoommachine vervangen door een 1-cilinder dieselmotor. In 1954 is een nieuw electrisch gemaal gebouwd, maar het dieselgemaal bleef als backup dienst doen. Het dieselgemaal werkt nog steeds en is enkele keren per jaar open voor publiek.

Startpunt aan de Mijzenpolder bij Avenhorn:

Vanaf de A7 (Amsterdam - Afsluitdijk) neem je afslag 7 richting Avenhorn. Bij Avenhorn ga je rechtsaf richting Ursem. Je ziet links de haven Het Hoog. Hier is maar beperkte parkeerruimte en er is geen kanosteiger. Daarom is het startpunt iets verder: Je gaat linksaf de Walingsdijk op richting Ursem. Vervolgens linksaf over de houten brug en dan weer linksaf. Bij de bocht naar rechts is in de landpunt een boothelling en een kanosteiger.

Vanaf het startpunt vaar je naar het oosten richting Avenhorn. Je houd rechts aan en gaat onder de brug van de provinciale weg N243. Na 1,5 km. kom je bij een splitsing en je ziet twee witte bruggen. Links is restaurant "Les Deux Ponts". Om hier te komen kun je tussen de twee bruggen aan land gaan en je loopt dan over de brug. De route gaat onder de rechter brug door. Aan de rechterkant zie je de dijk van de Beemster. Links is de polder Beetskoog, waar deze route omheen gaat. Je moet dus steeds links aanhouden tot je weer bij de twee bruggen terug komt. Na 5 km. kom je langs het dorpje Beets. Bij de splitsing ga je linksaf. Je vaart onder de snelweg A7 door en na 2,8 km. kom je bij Schardam. Bij de sluis kun je uitstappen, en dit is een mooi punt voor een pauze. Het is moeilijk hier over te dragen naar het kanaal dat naar het IJsselmeer loopt omdat er een tamelijk hoog hek is, en de poort is op slot. Deze route gaat echter linksaf langs de oude kerk. Na een korte afstand maak je een bocht naar links. Je vaart weer onder de A7 door. Langs de dijk is het dorp Oudendijk. Een kilometer verder zie je links een oud gemaal. Hier staat een oude 1-cilinder dieselmotor in, die op enkel dagen per jaar nog werkend te zien is. Hier is een kanosteiger en je kunt overdragen de polder in. Er is geen doorgaande route door de polder, dus je komt weer terug bij het gemaal. Je vaart verder langs Oudendijk. Aan het eind van het dorp is een bocht naar rechts en je komt weer terug bij de twee bruggen. Je vaart rechtuit langs Avenhorn terug naar het beginpunt.

Startpunt in de Mijzenpolder bij Avenhorn. GPS: Lat. 52.6133 Lon. 4.9475

Downloadbare GPS-track (16,7 km)Beetskoog.

De twee bruggen.
Je gaat onder de rechter brug voor een ronde linksom.

Oudendijk.

Beemster Ringvaart.

Er is een wandelroute over de dijk langs de Beemster Ringvaart.

Beemster.

Beets.

Schardam. Aan de Markermeerkant is een lage kant waar je te water kunt gaan. Overdragen is echter moeilijk, want aan de polderkant (Korsloot) is een hoog hek. De poort is op slot...

Beemster Uitwatering net voorbij het gemaal.

De Gouden Koe.

Gemaal Beetskoog.

Gemaal Beetskoog. Er is een 1-cylinder 2-tact dieselmotor uit 1910. In 1982 is de motor gerestaureerd en weer werkend. Enkele keren per jaar is het gemaal open voor publiek en is de motor werkend te zien.