Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Katwijk
INHOUD

Ronde van 19,3 km. naar het eind van het Prins Hendrikkanaal en terug over de Noordwijksevaart en de Leidsevaart.


Ik maakte een kleine omweg door de polder langs de Leidsevaart en naar het eind van de Ganzenweide, zodat de track 25,0 km lang werd.
Geen overdragingen.

Geen kanoverhuur langs de route.

Startpunt aan het Oegstgeester Kanaal:

Neem de A44 Amsterdam - Den Haag. Dit is de snelweg die aan de westkant langs Leiden loopt. Neem de afslag 6 Oegstgeest-Noord richting Oegstgeest. Volg de A444 naar Oesgtgeest. Aan het eind van de weg ga je bij de verkeerslichten rechtsaf en daarna meteen weer rechtsaf. Het startpunt is gelijk rechts zodra je het kanaal ziet. Er is een helling voor boot-trailers en een lage kant voor kano's. Parkeren kun je aan de overkant langs de Hofbroukerlaan.

Vanaf het startpunt vaar je naar links het Oegstgeester Kanaal op. Na 4 km. kom je bij een kruispunt. Hier ga je rechtuit het brede kanaal op. Dit laatste stuk naar zee is de voormalige Hollandse Rijn, die nu Binnenwatering heet. Voorbij de jachthaven loopt het dood bij een groot gemaal. Hier ga je linksaf het Prins Hendrikkanaal op. Aan het eind is een lange pier. Het eerste deel is laag en geschikt voor kano's. Je kunt hier de kant op voor een bezoek aan het centrum. Op zondag heerst hier de zondagsrust en is alles gesloten. De straten zijn uitgestorven leeg. Geen terrasje voor een kop koffie dus.
Je vaart terug en volgt de Binnenwatering. Bij het kruispunt ga je linksaf de Noordwijkervaart op. Na 2,7 km. zie je langs de linkeroever vissteigers. Je kunt hier prima uitstappen voor een pauze en een vergezicht over de weilanden. Bij de volgende kruising ga je rechtsaf en even verder volg je de bocht naar links. Na een brug ga je rechtsaf de Leidsevaart op. Na 1,9 km. kom je langs een windmolen. Je kunt hier een stukje rechtsaf varen om even van de stilte te genieten. Je gaat verder over de Leidsevaart. Net voor Oegstgeest kom je langs het voormalige tolhuis met het gerestaureerde hek. De vaart maakt een bocht naar rechts en even rechtsaf ben je terug op het startpunt.
Je kunt nog een extra tochtje maken richting Warmond. Vanaf de Leidsevaart ga je 2x linksaf. Na de bocht kom je over een meertje met grote huizen. Aan de overkant ga je de smalle vaart op. Je gaat onder de spoorweg door en dan linksaf de Ganzenwei op. Dit is een mooie stille vaart met rechts bomen en links weilanden. Er zijn een paar lage bruggen. De vaart maakt twee bochten naar rechts en na nog een brug loopt het dood. Dit is het terrein van revalidatiecentrum Mariëngaarde. Je vaart dezelfde weg weer terug.
Met deze omweg is de totale tochtlengte (GPS) 25,0 km.


GPS President Kennedylaan Oegstgeest: N 52.1878 E 4.4848

Downloadbare GPS-track (25.0 km): Katwijk.

Binnenwatering.

Gemaal aan het eind van de Binnenwatering.

Prins Hendrikkanaal. Op zondag zijn de straten leeg.

Noordwijkervaart.

Noordwijkervaart ook wel genaamd Maandagsche Watering.

Leidsevaart bij Voorhout.

Polder langs de Leidsevaart.

Voormalig tolhuis langs de Leidsevaart.

Ganzenwei.

Leidsevaart

Het kanaal is in 1657 aangelegd. Het is een van de oudste kanalen in Nederland. Voor bijna twee eeuwen was het de belangrijkste transportverbinding tussen Leiden en Haarlem. Met de aanleg van een spoorlijn in 1852 werd het kanaal voor transport overbodig.

Oegstgeester Kanaal

Dit kanaal is in 1840 aangelegd voor afwatering van de Haarlemmermeer.

Prins Hendrikkanaal

Dit kanaal werd in 1572 aangelegd voor afwatering naar zee. In de 80-jarige oorlog werd er niets meer aan onderhoud gedaan en verzandde het kanaal. Er ontstond bebouwing rond de verzanding en het nu doodlopende kanaal werd Mallegat genoemd. Door de bebouwing was een niewe verbinding naar zee hier geen optie. Er werd toen noordelijker een doorgang gemaakt. Het Mallegat is later weer uitgegraven en kreeg de naam Prins Hendrikkanaal. In 2015 is een lange drijvende steiger gemaakt ten behoeve van de recreatievaart.

Klinkenbergerplas

Er is geen verbinding met deze recreatieplas. Ook overdragen is niet mogelijk.