Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Kollum
INHOUD

Een ronde van 24,5 km. met 3 overdraagpunten. Er zijn twee lage doorgangen.

Kanoverhuur:

Geen kanoverhuur in Kollum.

Naar het startpunt bij Kollum:

Vanaf Leeuwarden volg je de N355 in oostelijke richting. Net voor Buitenpost ga je bij de rotonde linksaf de N358 op richting Lauwersoog. Dan ga je bij de derde rotonde rechtsaf naar Kollum. De Limburg Stirumweg heet verderop Tochmalaan en dan Willem Loréweg. Na een brug is een bocht naar links. Bij de dan volgende brug is aan de linkerkant het startpunt. Je kunt instappen tussen het fietspad en de hoofdweg.

Naar het startpunt Visvliet

Verlaat de N355 (Leeuwarden - Groningen) bij Visvliet. Het startpunt is bij de brug net ten westen van Visvliet. Hier is ook een boothelling, picknicktafels en zwemgelegenheid. Het kanaal is de grens tussen Friesland en Groningen.

Vanaf het startpunt Kollum vaar je naar het westen. Je komt langs een niet meer in gebruik zijnde sluis, die open staat. Bij de kruising ga je linksaf richting Kollum. Bij de splitsing ga je naar rechts. Je komt voorbij jachthaven De Rijd. Even verder passeer je een driehoekig eiland aan de linkerkant. Je komt door het oude centrum van Kollum. De kades zijn in 2019 vernieuwd. Je komt langs "Het Oude Rechthuis". In mei 2020 was het kanaal geblokkeerd door bestutting van een muur. Met de kano kon je er nog wel voorzichtig langs. Voorbij Kollum volg je de Stroobosser Trekvaart 4,1 km. in zuidelijke richting. Vlak voor je bij het Van Starkenborghkanaal komt ga je voor de zuivelfabriek Campina linksaf. Er is links een aanlegplaats met picknicktafel. Je vaart langs Gerkesklooster. Na een spoorbrug is een bocht naar rechts. Hier is het kanaal de grens tussen Friesland (links) en Groningen (rechts). Net voor Visvliet is bij de brug aan de rechterkant een aanlegplaats met kanosteiger. Dit is het alternatieve startpunt. Bij de Y-splitsing ga je linksaf. Even verder is een zijvaart naar Burum. Na nog een kilometer ga je linksaf de smalle zijvaart het Keegensterried in. Na de eerste bocht is een stuw met ijzeren kleppen. Hier moet je overdragen. Na 1 km. kom je bij een fietsbrug. Hier is een picknicktafel. Uitstappen is niet zo gemakkelijk. Even verder kun je na een scherpe bocht naar links de satellietschotels zien. Bij een T-kruising kom je bij het Pompsterried. Hier ga je linksaf. Bij een gemaal moet je overdragen. Je gaat over een smal ijzeren bruggetje en door een poortje die je kunt open maken. Aan de andere kant van het gemaal is een instaplaats. Volg het kanaal verder naar het startpunt.

GPS:
Kollum, Willem Loreweg: N 53.2913 E 6.1587
Visvliet, Heirweg: N 53.2658 E 6.2435

Downloadbare GPS-track (24,5 km): Kollum.

Kollum.

"Het Oude Rechthuis".

Kollum.

Lauwers bij Gerkesklooster.

Lauwers.

Startpunt Visvliet. Hier is ook een boothelling en zwemgelegenheid.

Overdraagpunt aan het begin van het Keegensterried.

Lage doorgang in het Keegensterried. Eventueel overdragen is moeilijk in verband met steile oevers, koeien en schrikdraad.

Keegensterpad. Fietsverbinding tussen Burum en Warfstermolen. Er is een picknicktafel, maar geen uitstapplaats voor kano's. Je kunt met wat moeite wel de kant op.

Satellietgrondstation JSCU.

Keegensterried bij de Brongersmaweg.

Gemaal aan het eind van het Keegensterried. Achter de struik is een uitstapplaats. Overdragen over het ijzeren bruggetje en even verder achter het gemaal is een instapplaats.