Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Kollum
INHOUD

Een ronde van 25 km. met 3 overdraagpunten.

Kanoverhuur:

Dierenspeciaalzaak Numan, Voorstraat 94, 9291 CM Kollum.
Bekijk ook de aquariums en de voormalige gevangenis cellen...

Naar het startpunt:

Vanaf Leeuwarden volg je de N355 in oostelijke richting. Net voordat je in Buitenpost komt ga je bij de rotonde linksaf de N358 op richting Lauwersoog. Bij de derde rotonde is een Texaco benzinepomp en een wegrestaurant. Hier ga je rechtsaf de Van Limburg Stirumweg op naar Kollum. Blijf steeds rechtuit rijden. De weg heet verderop Tochmalaan en Willem Loreweg. Voorbij een brug maakt de weg een bocht naar rechts. Bij de dan volgende brug is het startpunt. Tussen de brug van de hoofdweg en de fietsbrug is een goede plek om de kajak te water te laten.

Vanaf het startpunt tussen de bruggen ga je naar rechts. Na een kort stukje kom je bij een niet meer in gebruik zijnde sluis die soms door de wind dicht staat. Dan moet je overdragen. Meestal staat deze op een kiertje open, net niet genoeg om doorheen te kunnen varen. Dat wordt dan overdragen. Bij het volgende kruispunt ga je linksaf. Bij de Y-splitsing ga je rechtsaf door het centrum van Kollom. Voorbij het dorp ga je aan het eind van de vaart linksaf en gelijk weer rechtsaf. Je bent nu terug op de hoofdvaart, de Stroobossertrekvaart. Volg dit rechte kanaal 4,1 km. Net voor het eind van het kanaal zie je aan de linkerkant een fabriek met grijze gebouwen. Je gaat net voor de fabriek linksaf de Lauwers op. Je passeert het dorp Gerkesklooster. Na een spoorbrug maakt de vaart een bocht naar rechts. Hier vormt het de grens tussen Friesland en Groningen. Vervolgens kom je langs Visvliet en je blijft rechtuit varen. Voorbij het dorp ga je na een brug linksaf. Vervolgens passeer je de zijvaart links die naar Burum gaat. Een kilometer verder ga je linksaf de volgende zijvaart in. Dit is het Keegensterried. Meteen na de eerste bocht kom je bij een stuw met ijzeren kleppen. Hier moet je overdragen. Volg het kronkelige Keegensterried voor ongeveer 8 km. Je komt langs satellietschotels. Bij een T-kruising ga je linksaf, dus niet door de duiker richting Kollumerpomp. Het volgende overdraagpunt is bij een gemaal. Hier moet je de kajak over een smalle brug dragen. Het hek aan de andere kant kan geopend worden. Aan de andere kant kun je verder varen tot aan het startpunt.

GPS Willem Loreweg: Lat. 52.2913, Lon. 6.1587

Kollum.

Lauwers.

Overdraagpunt in het Keegensterried.

Keegensterried.

Satelliet schotels langs het Keegensterried.

Tip:

Aan het Van Starkenborghkanaal kun je zeeschepen in aanbouw zien bij Barkmeijer Shipyards in Stroobos. Vooral een te water lating van een schip is spectaculair om te zien. Bij Gerkesklooster ga je rechtuit, en dan een klein stukje linksaf het Van Starkenborghkanaal op.